Trots omröstningen – små framsteg för rätten till abort i Argentina

Av | 6 november 2018

Kongressen i Argentina sa nyligen nej till att legalisera abort – ett bakslag för aborträttsrörelsen i Latinamerika. Samtidigt blir nu abortläkemedlet Misoprostol tillgängligt på landets alla apotek.

Trots att det skett en uppluckring av abortmotståndet i landet var beslutet inte oväntat. Efter mer än femton timmars debatt, blev slutresultatet med trettioåtta röster mot trettioen, att det fortfarande är olagligt att göra abort om det inte är en risk för kvinnans liv eller om kvinnan utsatts för en våldtäkt.

I andra fall riskerar en kvinna upp till fyra års fängelse.

Men redan en vecka senare fick ANMAT (Argentinas nationella myndigheten av medicin, mat och teknologi) genom en resolution – som också blev godkänd av senaten – där laboratoriet Dominguez fick lov att producera Misoprostol. En medicin som avbryter graviditeter och som anses vara säker av Världshälsoorganisationen, WHO.

Minst 350 000 illegala aborter görs i Argentina varje år, enligt myndigheterna, men människorättsgrupper bedömer att det kan röra sig om så många som en halv miljon – och att dessa leder till omkring hundra dödsfall.

Tidigare fanns läkemedlet enbart tillgänglig på vissa sjukhus och institutioner. Men efter nyår kommer det att finnas tillgängligt på privata kliniker och landets alla apotek. Många kvinnoorganisationer hoppas nu att detta innebär att möjligheten för säkra aborter ökar i landet.

Mabel Bianco, som är ordförande för kvinnoorganisationen FEIM, menade efter omröstningen att de argentinska politikerna ändå blev de stora förlorarna, eftersom så många medborgare tog ställning för ”den gröna vågen”, som fått sitt namn av de gröna halsdukar som aborträttsförespråkarna använder som sin symbol.

– Även om den gröna vågens påverkan blivit större om lagen hade antagits så kommer dess effekter att kännas av i andra länder och bidra till att lagar drivs igenom, sa Mabel Bianco till IPS.

Av | 6 november 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Argentina Allt om bistånd

Varför är det så tyst om så många kriser?

Enligt ett pågående forskningsprojekt om humanitära konflikter är den humanitära journalistiken själv i kris. Detta får allvarliga konsekvenser för både rapportering och bistånd.

Trots omröstningen – små framsteg för rätten till abort i Argentina

Kongressen i Argentina sa nyligen nej till att legalisera abort – ett bakslag för aborträttsrörelsen i Latinamerika. Samtidigt blir nu abortläkemedlet Misoprostol tillgängligt på landets alla apotek.

Saudiarabien nu fjärde största biståndsgivaren

Nya FN siffror visar att Saudiarabien seglat upp som den fjärde största givaren av humanitärt bistånd.

Få afrikaner namnges i svenska medier

Total misär – den svenska mediebilden av Afrikas präglas av namnlösa människor, offerbilder och intervjuer med insamlingsorganisationer. Det framgår av den årliga rapporten från We Effect och Retriever som granskar mediers bevakning av kontinenten.