Trump förvandlar USA till en Blankspot

Av | 7 mars 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

Blankspots nystartade reportageserie för att bevaka de långsiktiga effekterna av maktskiftet i USA har väckt reaktioner. Här publicerar vi ett facebookinlägg som Martin Schibbye skrev i Facebookgruppen ”Uppdrag: Trump och demokratin” med anledning av att Expressens kulturchef Karin Olsson sörjde att vi inte enbart ägnar oss åt Transnistrien. 

Sedan vi lanserade ”Uppdrag: Trump och demokratin” har vi fått otroligt mycket positiv respons, men också en del frågor.

Till de som tror vi nu kastar ut barnet med badvattnet kan jag lugnt säga att vårt fokus ligger kvar. Vi är bara inne i mars och har redan rapporterat från Afghanistan, Gambia och Tunisien och vi kommer snart publicera reportage från Nepal.  Klassiska ”Blankspots”.

Att vi nu genom att presentera USA-idén skapar förutsättningar för ytterligare en reportageserie innebär ju inte att vi slutar med våra pågående satsningar. Tvärtom.
Fler blankspottare ger mer resurser till mer journalistik. Så enkel är ekvationen. Vi har 5 000 personer som finansierar en pågående Afghanistansatsning vars syfte är att följa de utvisade och vi kommer ha ett stort antal nya backare som är nischade på denna serie och som både kommer att bidra till och finansiera den. 

Vi har från början varit tydliga med att en blankspot också kan vara att besöka välbesökta länder men ställa andra frågor. Och framför allt göra det på nya sätt. Vi har också under året som gick rapporterat om IS, men då genom att vara mikro, i en tid då mycket var makro.

Jag tror också att man som reportagesajt ständigt måste testa nytt och vara beredda att köra utanför de förväntade hjulspåren. Våga pröva.
Men visst var jag ambivalent innan vi sjösatte detta. Väldigt. Men efter att ha sett idéerna i facebookgruppen för reportageserien är jag övertygad om att vi tillsammans med er läsare kommer att hitta vita fläckar även kring ett så hårdbevakat land som USA. Det är för viktigt för att inte försöka. Och just fokuseringen på Trump – skapar vita fläckar.

Om denna satsning vore igång redan nu så hade jag gärna sett reportage från till exempel Uganda, om hur ny politik inom områden som reproduktiv hälsa kan komma att slå mot långsiktigt mot olika biståndssatsningar.
Det är så jag ser den här satsningen.

Precis som vi i det pågående ”Uppdrag: Afghanistan” har reportage som börjar i förvar i Märsta, Kållered, Åstorp och Gävle för att sluta i Kabul, kommer denna reportageserie att ta sig till olika geografiska platser i och utanför USA.

Man ska inte stirra sig blint på att det är en amerikansks flagga som toppbild.

Läsarnas kunskap är den största otappade resursen inom svensk journalisk och tillsammans här på Facebook eller i fysiska möten på plats i olika länder kommer vi att ta fram viktig journalistik.
”So sad” var kul. Men detta kommer att blir ”Great”.

Av | 7 mars 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Donald Trump

Twitter gör rätt som faktagranskar Trump

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

FN-chef: ”Trump uppviglar till våld mot journalister”

Donald Trumps ständiga utfall mot journalister är enligt FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, på gränsen till att vara brottsliga uppmaningar om våld.

Därför erkänner Trump Jerusalem som Israels huvudstad

Donald Trump vill skriva in sig i den amerikanska historien. Men hans ambitioner stannar inte där. Han vill också skriva in sig i den bibliska historien. Ett av hans vallöften var därför att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel.

Rädda Barnen tar avstånd från aborter

Rädda Barnen tar avstånd från aborter för att inte gå miste om amerikanska biståndspengar. Organisationen får nu hård kritik av den förre biståndsministern Gunilla Carlsson för att de inte står upp för kvinnors rättigheter.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.