Trumps abortmotstånd slår hårt mot fattiga kvinnor

Av | 20 april 2017

Omringad av sju män skrev Donald Trump under en presidentorder om bistånd och aborter. Bilden, som spreds över världen i slutet av januari, symboliserade en slakt av landets internationella hälsobistånd. I Zambia blir konsekvenserna dramatiska.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

För Joan Kamwale kom valresultatet i USA som en chock. Hon förstod att en republikansk president skulle dra undan finansieringen till den organisation hon leder – Planned parenthood i Zambia.

– Vi förlorade 60 procent av vår årsbudget i ett slag, berättar Kamwale. Tyvärr var vi inte alls beredda på detta.

Zambia är ett land där varje kvinna föder fler än fem barn i genomsnitt och där många flickor blir gravida redan i högstadiet. 2015 fanns 1,2 miljoner hiv-smittade i landet. I 90 procent av fallen anses överföringen bero på att man inte använt kondom vid heterosexuellt samlag.

Planned parenthood Zambias fokus är familjeplanering – dvs främst information om preventivmedel som skydd mot graviditet, men den största delen av budgeten går till hiv-prevention och behandling. De genomför säkra aborter i fall där det finns hälsorisker för modern men det är en väldigt liten del av verksamheten, bara två procent går till aborter.

– Vi är den största och äldsta organisationen i Zambia som jobbar med familjeplanering. Och vi har ett gott samarbete med myndigheterna. Så jag hoppas vi ska kunna få stöd från staten. Men vi måste också hitta andra finansiärer samtidigt som vi ska försöka göra mer med mindre pengar, så att vi kan fortsätta att erbjuda våra tjänster till de allra mest behövande, säger Joan Kamwale.

Ulrika Modéer, statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin, är också medveten om effekten. Hon nämner organisationen Marie Stopes International (MSI) som är en av många exempel på aktörer som påverkas av Trumps politik.

– MSI räknar med att det amerikanska bortfallet specifikt till MSI mellan 2017 och 2020 kan leda till 6,5 miljoner oönskade graviditer, 2,2 miljoner aborter (varav 2,1 miljoner osäkra aborter) och 21 700 fall av mödradödlighet, säger hon.

 

Ulrika Modéer, statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin.

Trump agerar i detta avseende som tidigare republikanska presidenter. Men han aviserar också att det kommer mer. Han vill inte enbart återinföra de globala anti-abortregler utan vill dra ner hälsobiståndet ännu mer radikalt.

Direkt efter att ha signerat presidentordern om bistånd och aborter sade Trumps pressekreterare Sean Spicer att det inte är någon hemlighet att presidenten är en ”pro-life”-president”.

– Han vill stå upp för alla amerikaner, inklusive de ännu inte födda, och återinförandet av denna policy är inte bara något som ger eko av de värderingarna utan också respekterar skattebetalarna.

Spicers utalande avslöjade att reglerna var symbolpolitik som skulle tillfredsställa en amerikansk publik. För reglerna har inget med amerikanska aborter att göra. Det finns heller ingenting som tidigare visat att Donald Trump bryr sig om aborter.

Signeringen är också en seger för vicepresidenten Mike Pence som är djupt troende, han beskriver sig som ”born-again” och han är en övertygad abortmotståndare.

De så kallade munkavlereglerna förbjuder utländska mottagare av amerikanskt familjeplaneringsbistånd att samtidigt bedriva abortvård, även om de amerikanska pengarna går till annat. Reglerna tillkom under FN:s befolkningskonferens i Mexico city 1984, när Ronald Reagan var president. Sedan dess har klausulerna införts respektive avskaffats för varje skifte mellan republikaner och demokrater som president.

Direkt efter signeringen kom uppgifter om att Trumps utvidgade regler kommer att påverka 15 gånger mer bistånd än tidigare, men ingen vet ännu hur brett det kommer att slå.

Exemplen från omvärlden om hur munkavlereglerna slår mot de allra fattigaste är många.

I Colombia är inte aborter olagliga men stigmat är stort och väldigt många barn föds oplanerade. Det sägs att kring 50 procent av alla graviditeter är oönskade och att 19 procent av alla flickor mellan 15 och 19 är gravida. Men i delar av landet är siffrorna mycket högre.

Organisationen Profamilia är en familjeplaneringsklinik i Colombia. De driver 33 kliniker i landet och har kontakt med 600 000 människor om året. 90 procent av dem är kvinnor och de flesta är mycket fattiga.

Det stöd de får från den amerikanska biståndsmyndigheten USAID riktas främst till de allra mest sårbara grupperna i de allra fattigaste områdena i Colombia. Det stöder kommer organisationen att förlora på grund av munkavleregeln.

Mikaela Hildebrand är sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning. Hon berättar att man förstås var beredda på munkavleregeln skulle återkomma i och med att en republikan valdes till president.

– Familjeplaneringsbiståndet från USAID är på 600 miljoner dollar. Trump har utökat munkavleregeln till att gälla hela det globala hälsobiståndet. Men vi vet fortfarande inte hur det kommer att genomföras. Det globala hälsobiståndet är 9,5 miljarder dollar totalt.

Redan tidigare har USA regler som förbjuder finansiering av abortverksamhet även när finansieringen går via FN. Under George W Bushs regeringstid undanhöll USA pengarna till UNFPA med motiveringen att pengarna användes till aborter och tvångssteriliseringar i Kina.

Härom veckan stod det klart att även Donald Trump drar tillbaka stödet till FN:s befolkningsfond UNFPA som stödjer familjeplanering i 150 länder. Neddragningen är på 32 miljoner dollar.

Mikaela Hildebrand säger att det inte finns något tvivel kring vilka effekterna blir av Trumps regler. Eftersom munkavlereglerna har kommit och gått och haft olika inverkan på olika delar av världen finns studier som klart och tydligt visar att det blir fler aborter när anti-abort-restriktionerna är i kraft.

– Munkavleregeln leder till mindre tillgång till preventivmedel och information vilket leder till att fler kvinnor blir ofrivilligt gravida och gör abort.

 

**

Bidra till reportageserien: I Facebookgruppen: ”Uppdrag: Trump och demokratin” kan man följa  arbetet, interagera med andra omvärldsintresserade och bidra till Blankspots journalistik med tips, frågor till intervjupersoner och allmänna tankar och uppslag. Läs också om tankarna bakom reportageserien här.

Av | 20 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Twitter gör rätt som faktagranskar Trump

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

Varför är det så tyst om så många kriser?

Enligt ett pågående forskningsprojekt om humanitära konflikter är den humanitära journalistiken själv i kris. Detta får allvarliga konsekvenser för både rapportering och bistånd.

Trots omröstningen – små framsteg för rätten till abort i Argentina

Kongressen i Argentina sa nyligen nej till att legalisera abort – ett bakslag för aborträttsrörelsen i Latinamerika. Samtidigt blir nu abortläkemedlet Misoprostol tillgängligt på landets alla apotek.

Saudiarabien nu fjärde största biståndsgivaren

Nya FN siffror visar att Saudiarabien seglat upp som den fjärde största givaren av humanitärt bistånd.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.