Trump:s USA – en vit fläck på mediekartan?

Av | 5 mars 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

Blankspots VD, Brit Stakston skriver här i en krönika om varför vi nu lanserar en satsning på att bevaka en region i världen vi sannerligen inte trodde vi skulle bevaka.

Blankspot startades för drygt två år sedan för att sätta strålkastarljuset på det som andra medier inte gör, men nu gör vi precis tvärtom. Många av er kanske minns vår crowdfunding kampanj. Vi gick från idé till verklighet på tre veckor och med Blankspot ville vi visa att människor vill betala för granskande journalistik. Vi ville också bygga en rörelse för journalistik. Vår utgångspunkt är att det slentrianmässiga föraktet för medier bäst försvaras av den globala världsmedborgaren som vill ha fler perspektiv på världen. Vi förklarade den journalistiska ambitionen med att vi ville sätta ljus på Sveriges och världens vita fläckar. Diskussionen om vad som är ”vita fläckar” eller så kallade ”Blankspots” har vi återkommande fått förklara. Vi har sagt att det handlar om att välja det oväntade istället för det förväntade, och att försöka välja bortom de mediala vallfartsvägarna och sagt att det kan handla om tema, vinkel eller region.

Det är ändå med ganska stor förvåning, även hos oss, som vi idag känner ett behov av att lansera en löpande bevakning av USA och ur perspektivet ”vad händer med demokratin?”.

Vi har hittills verkligen använt USA som exempel på ett land där det solklart även finns vita fläckar, ”fly over states”, men att det inte var troligt att just dessa skulle prioriteras. Det är allmänt känt hur extremt mycket plats USA tar i svenska medier. Sanslöst mycket.

Trots detta har vi tänkt om. Med stor vånda ska erkännas.

Men vi kommer att följa det som händer i USA och kommer under en period ha en korrespondent på plats. Ambitionen är att förklara mer än förfäras och försöka se bakom utspelen.

Vi kommer att bevaka de tänkbara konsekvenserna av de angrepp mot demokratin som sker. Från pressfrihet, yttrandefrihet till civilsamhället. Vi tror att konsekvenserna av ett så direkt angrepp på medier och minoriteter kommer att få stora konsekvenser långt utanför USA:s gränser. Och det kommer att påverka många människors liv.

Men ni behöver inte betala för att kunna ta del av detta. Vårt innehåll är alltid fritt att läsa för alla vi tror inte på betalväggar för Blankspot just nu. Däremot får prenumeranter unika medlemsförmåner. En sådan är tillgången till stängda Facebokgrupper där man kan följa reporterns arbete.

Men för denna Trumpbevakning gör vi tvärtemot och öppnar Facebookgruppen. Vi vill först av allt höra vad ni saknar i rapporteringen om demokratiutvecklingen i USA. Så gå med i gruppen: ”Uppdrag: Trump och demokratin”.

I avsnitt 12 av podden/vloggen Sanity Check med mig och Torbjörn Sjöström, VD Novus kan ni bland annat höra mig berätta om denna vår nya satsning.

 

***

Blankspot är medborgarfinansierad journalistik från Sveriges och världens vita fläckar. Vi vill att vår journalistik ska vara fri för alla att läsa. Journalistiken ska kunna delas och engagera och att läsare kan bidra med sina expertiskunskaper. Men det kostar att ta fram kvalitetsjournalistik. Vi ber dig därför om hjälp för att kunna göra vårt jobb. Swisha till 123 554 35 41 eller stöd oss här med kortbetalning.

Av | 5 mars 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Tiktoks deadline närmar sig

Trumps krav på när Tiktok ska vara sålt – den 20 september närmar sig. Blankspot tittar närmare på hur affären utvecklat sig.

Fem skäl till att Tiktok inte kommer att säljas

Vem vill köpa Tiktok? Brit Stakston följer upp förra veckans analys om Tiktok som fenomen för att titta närmare på vem som kan tänkas köpa – om nu affären ens går i lås.

Poddtips: Digitalt trollande funkar

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Stakston: Reflektion ger utrymme för revolution

Den rådande ordningen har skakats om av pandemin. Nu måste vi hantera de orättvisor som inte längre går att blunda för.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.