Två journalister döda i självmordsattentat

Av | 6 september 2018

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Flera personer dödades när en självmordsbombare angrep en sportanläggning i i Qala-e-Nazer området. En stund senare inträffade en ny explosion i närheten i vilken de två journalisterna omkom.

Den första explosionen var ett självmordsdåd. Den andra en bilbomb.

De båda reportrarna 23 och 28 år hade varit på platsen under dagen och rapporterat. Deras sista livesändning avslutades strax före bilbomben.

För tv-stationen TOLO hade de både de senaste åren rapporterat om både kultur, valrörelsen och om våldet i huvudstaden.

”Förlorade två av våra bästa journalister i dagens attack i Kabul. Inga ord kan beskriva vår smärta”, skriver Lotfullah Najafizada, chef för bolagets tv-kanal på Twitter. I april förlorade tv-stationen också en medarbetare vid ett bombdåd.

 

I de båda explosionerna har minst 20 personer dödats och 70 skadats, uppger inrikesdepartementet enligt Reuters.

Ingen har tagit på sig dåden.

Olika typer av attacker och självmordsdåd var de främsta orsakerna till civila dödsfall i kriget i Afghanistan under första halvåret 2018, enligt en FN-rapport. Totalt dödades 1 692 civila under perioden den högsta siffran sedan 2009.

Av | 6 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.