Tvångsinsatser mot Ebola är kontraproduktiva – varnar Läkare Utan Gränser

Av | 1 augusti 2019

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Utbrottet har hittills krävt fler än 1 700 liv. Den kongolesiska journalisten Joseph Kafuka rapporterar om att en lyckad insats mot sjukdomen – måste bygga på en förståelse av landet och kulturen.

Sedan ebolautbrottet i augusti förra året har mer än 2 500 människor smittats av viruset i Kongo-Kinshasa och mer än 1 700 har dött. Utbrottet är det tionde som har drabbat landet sedan det första Ebola-fallet 1976. Den nuvarande epidemin är också den dödligaste och världshälsoorganisationen (WHO) har sedan den 17 juli bedömt situationen som ett internationellt nödläge.

Epidemins centrum är beläget i Beni, provinshuvudstaden i norra Kivu. Men den väpnade konflikten som skakat regionen har gjort det svårt att bekämpa spridningen: Ebolabehandlingscentra har attackerats och en WHO-expert har förlorat livet. Förutom säkerheten är en av utmaningarna att nå fram med information. 
– Människor ifrågasätter uppmärksamheten som ebolaviruset får när det är väpnade grupper som är det mest konkreta hotet mot dem, säger en tjänsteman som jobbar mot epidemin. 

Mycket pengar har satsats på ebolabekämpning i denna konfliktdrabbade och väldigt fattiga del av landet där det även finns andra omfattande sjukvårdsbehov.

Att ta sig till ett behandlingscenter är inte heller självklart för alla som drabbas.

– Även om behandlingen är gratis innebär det också att all kontakt med familjen bryts och personen inte längre kan försörja och ordna mat till sin familj, säger samma tjänsteman.

Nyckeln för att kunna stoppa utbredningen är därför ”förtroende och förståelse för det lokala sammanhanget”. Många av de drabbades familjer är upprörda över att de döda begravs i kroppspåsar och inte i kistor och att lokala ledare begravs långt ifrån deras hembyar. 

– Sådana metoder chockar offrens familjer och vänner. Därför är det viktigt att förklara hur Ebolavirus överförs och hur kontaminering kan förhindras.

Sedan början på året är 40 procent av alla nya ebolafall som registreras patienter som har dött hemma. De har alltså inte sökt vård och därmed inte kunnat få behandling. Eftersom de inte har isolerats finns dessutom en risk att de har smittat människor i sin omgivning.

– Att människor dör utan att de söker vård visar att de inte litar på ebolainsatsen. Än så länge är utbrottet inte under kontroll säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

Världshälsoorganisationen (WHO) har flera gånger tidigare sammankallat experter för att bedöma om epidemin ska klassas som ett internationellt nödläge, men både i oktober 2018 och i april 2019 har man kommit till slutsatsen att man inte behövt internationell hjälp för att hantera situationen.  

Men nu är situationen annorlunda. Antalet fall ökar och förutom tre fall i Uganda har det även rapporterats om två fall i staden Goma, en stad med mer än en och en halv miljon invånare, ytterligare ett tecken på att utbrottet inte är under kontroll.

– Bevisen är tydliga: ​​människor fortsätter att dö i sina byar och överföringen fortsätter, säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande. 

Att utlysa en nödsituation ger WHO stora möjligheter att mobilsera mänskliga och ekonomiska resurser. Men Läkare Utan Gränsers ordförande varnar också för att det inte ska användas för att utsätta lokalbefolkningen för ytterligare stress. 

– Vi har sett hur svårt det är att hantera denna epidemi. Vi måste ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Enligt Läkare Utan Gränser är det avgörande att ebolainsatsen snabbt får en helt ny riktning och att arbetet sker utan tvång. Organisationen vill se en dialog med patienterna och deras familjer som själva måste få välja hur de vill hantera sjukdomen. 

– Fler personer måste vaccineras och därför behövs fler vaccindoser. Dessutom måste andra akuta vårdbehov hos befolkningen tillgodoses. Det behövs en bredare strategi för att förhindra epidemin, säger Joanne Liu, Läkare Utan gränsers internationella ordförande.

Toppbild: Bilden är tagen i november 2018 då Läkare Utan Gränser fick stänga ebolacentret i Butembo efter en våldsam attack i februari. Foto: John Wessel/Läkare Utan Gränser

Av | 1 augusti 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kongo

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Republiken Kongo överdrev storleken på ett oljefynd för att få bistånd

Republiken Kongo kan ha fabricerat ett oljefynd för att utnyttja internationellt stöd, det rapporterar den tyska dagstidningen Der Spiegel.

Läs ett utdrag från boken ”Mordet på Zaida Catalán”

Journalisten Staffan Lindbergs bok om mordet på journalisten Zaida Catalán ger en tydlig motivbild till varför den 36-åriga svenska FN-arbetaren mördades. Detta genom nytt unikt material från en hemlig inspelningspenna. Läs ett utdrag ur boken här:

Tvångsinsatser mot Ebola är kontraproduktiva – varnar Läkare Utan Gränser

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Utbrottet har hittills krävt fler än 1 700 liv. Den kongolesiska journalisten Joseph Kafuka rapporterar om att en lyckad insats mot sjukdomen – måste bygga på en förståelse av landet och kulturen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.