Tvångsutvisning till Afghanistan stoppad

Av | 18 juni 2017

I sista stund avblåstes tvångsutvisningen av 18 årige Sadiq Hassani till Afghanistan. Orsaken var att de afghanska myndigheterna inte ville utfärda några resedokument till honom.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I går transporterades 18-årige Sadiq Husani från Migrationsverkets förvar i Åstorp, i Skåne till ett förvar i Märsta utanför Stockholm. Planen var att han skulle deporteras till Kabul under lördagskvällen. Men deportationen ställdes in ett par timmar innan han skulle ha förts till Arlanda för att flygas till Kabul.

Fatemeh Khaivari, ordförande i ensamkommandes förbund i Stockholm, är överlycklig över beskedet. Tillsammans med ett femtital personer har hon tillbringat natten utanför förvaret som ligger i ett industriområde i Märsta.

–  Jag är jätteglad. Vi har varit vakna hela natten och vi är väldigt trötta. Men så fort vi fick höra att utvisningen var avbruten blev vi pigga igen och skrek av glädje, säger hon.

Demonstranter rullar ihop sina sovsäckar efter beskedet att deportationen av Sadiq Hassani hade avbrutits.

Fatemeh pratade med Sadiq på telefon direkt efter att han fick beskedet.

– Han var jätteglad men samtidigt lite orolig för att ha blivit lurad. Men jag sade att de inte kommer inte att luras, säger hon.

Deportationen avbröts eftersom Sadiq Hassani inte hade beviljats några resehandlingar från Afghanistan. Därmed kunde han inte utvisas lagligt.

Enligt Blankspots källor har inte den afghanska ambassaden gått med på att han ska utvisas och han har inte fått besöka ambassaden för att skriva på de nödvändiga dokumenten.

Till Aftonbladet säger Afghanistans ambassadör i Sverige, Hamid Hami, att Sverige i detta fall har brutit mot det avtal som reglerar utvisningarna, men han förklarar inte hur.

Blankspot har varit i kontakt med gränspolisen, som ansvarar för utvisningen, men där fanns ingen under söndagen som kunde svara på varför utvisningen avbröts eller vad som ska hända med honom nu.

Enligt Migrationsverkets personal i Märsta kommer Sadiq Hassani nu att transporteras tillbaka till förvaret i Åstorp i Skåne. Vad som händer med honom därefter kan de inte svara på.

 

Toppbild: Fatemeh Khavari pratar med den utvisningshotade Sadiq Hassani direkt efter deportationen stoppades.

Av | 18 juni 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Kampen mot döden på akuten i Kabul

Över 10 000 civila dog eller skadades i våldsdåd förra året - ett av de värsta åren i Afghanistan det senaste decenniet. FN har erkänt att den “lågintensiva konflikten” återigen eskalerat till krig. Hundratusentals människor har flytt från sina hem och enligt vissa beräkningar har talibanerna och andra väpnade grupper tagit kontrollen över 70 procent av landet.

Polis river migrantläger i Paris

Ungefär 1500 migranter fick lämna sina tält i samband med rivningen av ett migrantläger i Paris norra delar.

Krav på politiska åtgärder efter Blankspots undersökning

Rädda Barnen, Röda Korset och den vikarierande Barnombudsmannen kräver alla att mer måste göras politiskt för att den psykiska hälsan bland ensamkommande inte ska förvärras ytterligare.

Ingen myndighet tar ansvar för självmorden

Antalet självmordsförsök bland asylsökande i Sverige saknar globalt motstycke. Trots det så faller ansvaret för gruppens psykiska hälsa mellan stolarna.