Tvångsutvisning till Afghanistan stoppad

Av | 18 juni 2017

I sista stund avblåstes tvångsutvisningen av 18 årige Sadiq Hassani till Afghanistan. Orsaken var att de afghanska myndigheterna inte ville utfärda några resedokument till honom.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I går transporterades 18-årige Sadiq Husani från Migrationsverkets förvar i Åstorp, i Skåne till ett förvar i Märsta utanför Stockholm. Planen var att han skulle deporteras till Kabul under lördagskvällen. Men deportationen ställdes in ett par timmar innan han skulle ha förts till Arlanda för att flygas till Kabul.

Fatemeh Khaivari, ordförande i ensamkommandes förbund i Stockholm, är överlycklig över beskedet. Tillsammans med ett femtital personer har hon tillbringat natten utanför förvaret som ligger i ett industriområde i Märsta.

–  Jag är jätteglad. Vi har varit vakna hela natten och vi är väldigt trötta. Men så fort vi fick höra att utvisningen var avbruten blev vi pigga igen och skrek av glädje, säger hon.

Demonstranter rullar ihop sina sovsäckar efter beskedet att deportationen av Sadiq Hassani hade avbrutits.

Fatemeh pratade med Sadiq på telefon direkt efter att han fick beskedet.

– Han var jätteglad men samtidigt lite orolig för att ha blivit lurad. Men jag sade att de inte kommer inte att luras, säger hon.

Deportationen avbröts eftersom Sadiq Hassani inte hade beviljats några resehandlingar från Afghanistan. Därmed kunde han inte utvisas lagligt.

Enligt Blankspots källor har inte den afghanska ambassaden gått med på att han ska utvisas och han har inte fått besöka ambassaden för att skriva på de nödvändiga dokumenten.

Till Aftonbladet säger Afghanistans ambassadör i Sverige, Hamid Hami, att Sverige i detta fall har brutit mot det avtal som reglerar utvisningarna, men han förklarar inte hur.

Blankspot har varit i kontakt med gränspolisen, som ansvarar för utvisningen, men där fanns ingen under söndagen som kunde svara på varför utvisningen avbröts eller vad som ska hända med honom nu.

Enligt Migrationsverkets personal i Märsta kommer Sadiq Hassani nu att transporteras tillbaka till förvaret i Åstorp i Skåne. Vad som händer med honom därefter kan de inte svara på.

 

Toppbild: Fatemeh Khavari pratar med den utvisningshotade Sadiq Hassani direkt efter deportationen stoppades.

Av | 18 juni 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Ge ett bidrag!

Utvisade Musatafa Nauibi är tillbaka i Sverige

Mustafa Nauibi, ”brottaren” som utvisades till Afghanistan i mitten av december 2016 och som Blankspot träffat i Kabul är nu tillbaka i Sverige.

Wares Khan har fått jobb som studieorganisatör

Blankspot har sedan december 2016 följt den utvisningshotade journalisten Wares Khans öde. Efter nästan ett år i förvar och två avbrutna deportationer har han i dag anställts av studieförbundet NBV.

Stor rymning från flyktingförvar

Vid midnatt rymde 14 personer från migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered. Polisen har fått informationen men är inte aktivt ute och letar efter de som har rymt.

Den långa vägen tillbaka

Vardagen präglas av osäkerhet och arbetslöshet för de ensamkommande som utvisats från Sverige. Blankspot återvände till Afghanistan för att träffa några av de personer vi tidigare rapporterat om som fortfarande kämpar för skapa sig ett nytt liv.