Tyska delstater överväger att stoppa utvisningar till Afghanistan 

Av | 6 februari 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan
Det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan har fått tyska delstater att pausa utvisningarna av asylsökande till landet.  ”Situationen måste utredas ordentligt”, menar de tyska politikerna. 

Politiker i de tyska delstaterna Schleswig-Holstein,  Berlin, Bremen, Niedersachsen och Rheinland-Pfalz har tagit intryck av det stora antalet civila dödsoffer under december och januari och övervägar nu att stoppa utvisningarna, rapporterar Frankfurter Allgemeine.

Orsaken sägs vara att det försämrade säkerhetsläget behöver utredas närmare innan utvisningarna kan återupptas.

Stoppet gäller dock inte brottslingar som dömts till utvisning.

I dag kom en ny FN-rapport som stöder de tyska politikernas oro över att säkerhetsläget drastiskt har försämrats. Enligt rapporten dödades eller skadades fler civila i Afghanistan under förra året jämfört med 2015. I fjol var siffran nästan 11 500 dödade eller skadade, en tredjedel av dem var barn.

Strider mellan afghanska säkerhetsstyrkor och väpnade grupper är fortsatt den största anledningen till att civila dödas eller skadas, enligt rapporten.  Siffrorna kan dessutom enligt rapporten vara i underkant eftersom världsorganisationen inte har tillgång till landsbygden i flera av provinserna.

Även det svenska Migrationsverket har i ett nytt rättsliga ställningstagande slagit fast att säkerhetsläget försämrats, men verkets rättschef menar att ”intern flykt” är möjlig för vuxna arbetsföra män och par.

Tyskland har precis som Sverige under hösten 2016 slutit avtal med Afghanistan om att börja skicka tillbaka asylsökande som fått avslag och i december avgick de första planen från Tyskland med tvångsdeporterade.

Totalt planerar den tyska regeringen att deportera 12 500 afghaner.

BildDorerin Naoero – Wikipedia

Läs mer: Hårt tryck på FN i Kabul

Läs mer: Kaotisk utvisning till Kabul.

Läs mer: Journalisten Khan ska utvisas.

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Talibanerna rekryterar bland de utvisade Afghanerna

Läs mer: Allt fler självmordsförsök på asylboenden

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: ”Era artiklar kan ha spelat in”

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

Den sista tiden har över 3 000 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om de som utvisas till Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.

Av | 6 februari 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.