Tyska piloter vägrar att flyga deporterade till Kabul

Av | 4 december 2017

Piloter i Tyskland har enligt Deutsche Welle stoppat 222 planerade deportationer under 2017.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

På en fråga i den tyska Förbundsdagen under måndagen berättade den tyska regeringen att 222 flighter har stoppats på grund av att piloter inte velat delta i tvångsutvisningar av afghaner.

Det rör sig enligt Deutsche Welle både om piloter på Lufthansa och på bolaget Eurowings och rör flighter som skulle ha startat från flygplatserna i Dusseldorf och Frankfurt.

Det finns ett samband mellan protesterna från piloterna och en ökad takt i de tyska utvisningarna som under en period i våras var pausade.

För att få fler att återvända frivilligt kommer även den tyska regeringen att börja betala ut ett återetableringsbidrag på 3000 euro från och med februari 2018.

Hur har det gått för de som utvisades för ett år sedan. Det vill vi ta reda på genom att återigen rapportera från landet.  Vill du bidra till en ny reportageserie på plats ange ”Afghanistan” när du swishar till nummer 123 554 35 41 eller valfri summa med kortbetalning.

Av | 4 december 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Krönika: Äntligen kan mitt liv börja

Ahmad Rahimi hoppades finna trygghet i Sverige – två år, ett avslag och två självmordsförsök senare intervjuade Blankspot honom. I dag fick han sitt uppehållstillstånd och skriver i en krönika om sina känslor.

Kampen mot döden på akuten i Kabul

Över 10 000 civila dog eller skadades i våldsdåd förra året - ett av de värsta åren i Afghanistan det senaste decenniet. FN har erkänt att den “lågintensiva konflikten” återigen eskalerat till krig. Hundratusentals människor har flytt från sina hem och enligt vissa beräkningar har talibanerna och andra väpnade grupper tagit kontrollen över 70 procent av landet.

Polis river migrantläger i Paris

Ungefär 1500 migranter fick lämna sina tält i samband med rivningen av ett migrantläger i Paris norra delar.

Krav på politiska åtgärder efter Blankspots undersökning

Rädda Barnen, Röda Korset och den vikarierande Barnombudsmannen kräver alla att mer måste göras politiskt för att den psykiska hälsan bland ensamkommande inte ska förvärras ytterligare.