Tyska piloter vägrar att flyga deporterade till Kabul

Av | 4 december 2017

Piloter i Tyskland har enligt Deutsche Welle stoppat 222 planerade deportationer under 2017.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

På en fråga i den tyska Förbundsdagen under måndagen berättade den tyska regeringen att 222 flighter har stoppats på grund av att piloter inte velat delta i tvångsutvisningar av afghaner.

Det rör sig enligt Deutsche Welle både om piloter på Lufthansa och på bolaget Eurowings och rör flighter som skulle ha startat från flygplatserna i Dusseldorf och Frankfurt.

Det finns ett samband mellan protesterna från piloterna och en ökad takt i de tyska utvisningarna som under en period i våras var pausade.

För att få fler att återvända frivilligt kommer även den tyska regeringen att börja betala ut ett återetableringsbidrag på 3000 euro från och med februari 2018.

Hur har det gått för de som utvisades för ett år sedan. Det vill vi ta reda på genom att återigen rapportera från landet.  Vill du bidra till en ny reportageserie på plats ange ”Afghanistan” när du swishar till nummer 123 554 35 41 eller valfri summa med kortbetalning.

Av | 4 december 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Rädda Barnen larmar om situationen för utvisade

Rädda Barnen larmar i en ny rapport om en ohållbar situation för de barn och unga som återvänder från Europa till Afghanistan.

Gymnasielagen får tillämpas

Den nya gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 får nu grönt ljus av Migrationsöverdomstolen.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.