Tyska piloter vägrar att flyga deporterade till Kabul

Av | 4 december 2017

Piloter i Tyskland har enligt Deutsche Welle stoppat 222 planerade deportationer under 2017.

  • I en nyhetsartikel berättar vi om något som just har hänt. Händelseutvecklingen kan ha förändrats efter att artikeln skrevs.

På en fråga i den tyska Förbundsdagen under måndagen berättade den tyska regeringen att 222 flighter har stoppats på grund av att piloter inte velat delta i tvångsutvisningar av afghaner.

Det rör sig enligt Deutsche Welle både om piloter på Lufthansa och på bolaget Eurowings och rör flighter som skulle ha startat från flygplatserna i Dusseldorf och Frankfurt.

Det finns ett samband mellan protesterna från piloterna och en ökad takt i de tyska utvisningarna som under en period i våras var pausade.

För att få fler att återvända frivilligt kommer även den tyska regeringen att börja betala ut ett återetableringsbidrag på 3000 euro från och med februari 2018.

Hur har det gått för de som utvisades för ett år sedan. Det vill vi ta reda på genom att återigen rapportera från landet.  Vill du bidra till en ny reportageserie på plats ange ”Afghanistan” när du swishar till nummer 123 554 35 41 eller valfri summa med kortbetalning.

Av | 4 december 2017

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.

Artikeln fortsätter på Facebook

Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.

Till gruppen om Afghanistan