Tyskland begränsar utvisningar till Afghanistan

Av | 9 augusti 2017

I månader har situationen i Afghanistans diskuterats av tyska politiker. Framför allt sedan den tyska ambassaden i Kabul attackerades. I dag presenterades en ny utredning av säkerhetssituationen i landet.

Tyskland kommer att begränsa utvisningarna av asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar och enbart utvisa personer som begått brott eller utgör en fara för nationen. Det rapporterar tyska Deutche Welle idag.

Personer som vägrar samarbeta med tyska myndigheter ska också vara aktuella för utvisning.

Beslutet är ett resultat av en ny utredningen av säkerhetsläget i landet. Den visar att situationen har försämrats.

Utredningen om säkerhetsläget är också något som Afghanistans vice flyktingminister, Dr. Alema, har väntat på. Hon sade nyligen i en intervju med Blankspot att hon hoppades utredarna skulle komma fram till ett stopp av utvisningarna.

Mellan januari 2017 och april deporterade Tyskland 8 620 asylsökande enligt tidningen Die Welt am Sonntag.

Blankspot söker migrationsminister Heléne Fritzon för en kommentar.

Av | 9 augusti 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Utvisningarna

Utvisade Musatafa Nauibi är tillbaka i Sverige

Mustafa Nauibi, ”brottaren” som utvisades till Afghanistan i mitten av december 2016 och som Blankspot träffat i Kabul är nu tillbaka i Sverige.

Wares Khan har fått jobb som studieorganisatör

Blankspot har sedan december 2016 följt den utvisningshotade journalisten Wares Khans öde. Efter nästan ett år i förvar och två avbrutna deportationer har han i dag anställts av studieförbundet NBV.

Stor rymning från flyktingförvar

Vid midnatt rymde 14 personer från migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered. Polisen har fått informationen men är inte aktivt ute och letar efter de som har rymt.

Den långa vägen tillbaka

Vardagen präglas av osäkerhet och arbetslöshet för de ensamkommande som utvisats från Sverige. Blankspot återvände till Afghanistan för att träffa några av de personer vi tidigare rapporterat om som fortfarande kämpar för skapa sig ett nytt liv.