Ukrainsk journalist dömd av pro-ryska separatister

Av | 24 oktober 2019

Journalisten Stanislav Aseyev har dömts till 15 års straffkoloni och förbjuds ägna sig åt journalistik i 2 år av pro-ryska separatister i Donetsk.

Stanislav Aseyev var en av få lokala journalister som stannade kvar i Donbass-regionen när inbördeskriget i Ukraina bröt ut 2014. Under pseudonymen Stainslav Vasin bidrog han med texter om det dagliga livet i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk till Mirror Weekly, Radio Free Europe/Radio Liberty och flertalet andra ukrainska medier.

Under våren 2017 försvann Aseyev spårlöst från sitt hem i närheten av Donetsk. Varken släktingar eller vänner fick kontakt med honom. Samtidigt förnekade ledningen i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk att de hade någonting med Aseyevs försvinnande att göra.

Det skulle dröja sex månader innan separatistiska representanter gick ut med information om att Aseyev arresterats under anklagelser om spionage.

I augusti 2018 dök sen Aseyev upp i rysk statstelevision. I inslaget som hette ”Den ukrainska spionjournalisten” förklarade Aseyev att han arresterats av pro-ryska separatister och att han anklagades för spionage, något som han också erkände under sändningen.

Ihor Kozlovsky undervisade Aseyev på Donetsk nationella universitet och har själv varit tillfångatagen av pro-ryska separatister. Enligt honom var erkännandet i rysk TV förmodligen framtvingat.

De slår alla för att få dem att erkänna till terrorism, extremism eller spionage. Stanislavs mor bor där (red. anm. i Donetsk). De kan ha hotat han eller hans släktingar till livet.

I den dom som föll i augusti men offentliggjordes först under oktober står det att Aseyev ska ha bevakat utstationeringen av separatistiska trupper och delgett informationen vidare till den ukrainska säkerhetstjänsten SBU. Domen menar också att Aseyev koordinerat pro-ukrainska användare på sociala medier för att bistå med liknande övervakning.

Aseyev döms till 15 år i maximalt säkerhetsklassad straffkoloni och förbjuds från att bedriva sig åt journalistisk verksamhet i 2.5 år.

Domen har fått hård kritik från bland annat Reportrar utan gränser, Amnesty International och OSSE.

Oksana Pokalchuk, direktör för Amnesty International Ukraina sa:

Vi fördömer beslutet av de facto myndigheterna i Donetsk att fängsla Stanislav Aseyev för hans arbete som självständig journalist. Straffet är den senaste skymfen mot mänskliga rättigheter som styrkorna i kontroll av Donetsk gjort sig skyldiga till.

Pressfriheten i Ukraina, även i regerings-kontrollerade områden, blir ett allt mer problematisk, enligt Amnesty International. Politiskt motiverade arresteringar av självständiga journalister är återkommande och mord på journalister blir i vissa fall inte ordentligt utredda menar människorättsorganisationen.

Av | 24 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Journalister måltavlor i USA

En svensk journalist, Expressens Nina Svanberg, träffades i helgen av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA. Nu vittnar flera redaktioner om polisvåld och gripanden.

S-ledamöter uthängda i turkiska medier

Socialdemokratiska riksdagsledamöter har hängts ut i turkisk press med namn och bild tillsammans med anklagelser om att stödja terrorism. Nu kräver de att utrikesminister Ann Linde agerar.

Minskad pressfrihet kräver ökad säkerhet

På söndag är det pressfrihetens dag. Med anledning av det vill vi tipsa om vår säkerhetshandbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.