Ungerskt undantagstillstånd på obestämd tid

Av | 30 mars 2020

Kritiker menar att regeringen använder coronakrisen för att ytterligare stärka sitt grepp om makten.

Det nya lagförslaget som Blankspot tidigare skrivit om, röstades i dag igenom i det ungerska parlamentet med tvåtredjedelars majoritet. Det ger Viktor Orbán möjlighet att regera genom dekret – vilket innebär att han utan godkännande av parlamentet kommer kunna driva igenom lagar.

Oppositionen i parlamentet bromsade lagförslaget i förra veckan, men eftersom Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz har två tredjedelars majoritet i det ungerska parlamentet så röstades lagförslaget igenom idag.

Den nya lagen börjar gälla vid midnatt den 31 mars.

I korthet innebär den nya situationen att det ungerska parlamentet inte längre har någon kontroll över det undantagstillstånd som råder. Det innebär också att Viktor Orbán inte behöver stämma av de krisåtgärder som genomförs med parlamentet var 15:e dag vilket var fallet tidigare.

Lagförslaget ger med andra ord Viktor Orbán möjligheten att under obestämd tid enväldigt styra landet. Det råder nu en stor oro bland oppositionen i Ungern och internationella människorättsorganisationer om hur de medborgerliga rättigheterna nu kan komma att inskränkas ytterligare.

– Det är oerhört oroande att detta kan och får ske. Det finns en stor fara att den ungerska demokratin och de mänskliga rättigheterna sätts på undantag i en tid då det är viktigare att ha dem som rättesnöre, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare i Amnesty Sverige.

Även Europarådet är oroade och skrev förra veckan ett öppet brev till Viktor Orbán där generalsekreteraren Marija Pejčinović Burić menade att ett icke tidsbestämt undantagstillstånd inte kan garantera grundläggande demokratiska principer.

I förslaget ligger också möjligheten att fängsla de som sprider ”falska nyheter” och/eller de som bidrar till att förvärra epidemin genom att kritisera regeringens åtgärder eller försvåra arbetet mot smittan.

Fängelsestraffet för detta är upp till fem år. Oro finns också för att detta kan komma att påverka pressfriheten ytterligare.

Ytterligare straffrättsliga åtgärder i kampen mot corona är att om man lämnar karantänen riskerar man att dömas i åtta års fängelse.

Enligt förslaget kommer inte heller några val eller folkomröstningar kunna ske under denna, i dagsläget, obegränsade tid.

Det som särskilt oroar är avsaknaden av en tydlig tidsbegränsning. Regeringen kan, som läget är nu, enbart avsluta detta på eget initiativ. Teoretiskt kan parlamentet göra det också men där har som sagt Fidesz två tredjedelars majoritet.

Orbán själv argumenterar för detta genom att hävda att det är en försvarslag som ska skydda landet mot smittan och att det är behövliga exceptionella åtgärder för att med hänvisning till läget kunna garantera ”stabilitet i liv, hälsa samt medborgarnas och ekonomins personliga och materiella säkerhet ”.

Att det inte finns någon tidsbegränsning menar Orbán är på grund av att ingen vet hur länge detta kommer att pågå och att han vill sköta sitt land på det sätt han anser är bäst. Ungern har några hundra fall av bekräftad coronasmitta och ett drygt dussin döda.

EU:s vice ordföranee Othmar Karas menade redan förra veckan att Orbán använder den nuvarande krisen för ytterligare ”en allvarlig attack mot den liberala demokratin och rättsstatsprincipen”. Han menade att ”det är en skandal och visar att Orbán följer den turkiska presidenten Erdogans fotspår”.

Han beskrev planerna som oacceptabla såväl som att det är ”cyniskt och skrupelfritt” att missbruka den allvarliga krisen i Europa just nu för att förstärka sin egen makt.

Läs mer:

Notstandsgesetz: Unumschränkte Macht für Ungarns Premier Orban

Ungarns Parlament faktisch entmachtet

Karas: „Orban missbraucht Corona-Krise, um Demokratie auszuschalten“

Av | 30 mars 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Rättegången som avgör Etiopiens framtid

Flera etiopiska oppositionspolitiker åtalades för terrorism i veckan. Blankspot var på plats i domstolen för att följa vad som utvecklat sig till en bitter politisk strid.

Nya coronaregler för Wiens restauranger

Alla gäster ska från och med idag uppge namn, telefonnummer och e-post när de äter ute. Det är Österikes senaste svar på den ökande smittspridningen.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.