Unikt samtal om Eritrea

Av | 20 juni 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

De eritreaner som lever i Sverige är sedan många år splittrade i synen på regeringen i Asmara. Normalt talar inte förespråkarna och motståndarna med varandra. Men på en diskussion som ordnades av Blankspot möttes de i ett samtal om flyktingar, politiska fångar och konflikten med grannlandet Etiopien.

Med anledning av Martin Schibbyes och Johan Perssons reportageserie om Eritrea ordnade Blankspot en livesänd diskussion om situationen i landet. Bland deltagarna fanns både regeringskritiker och en person som försvarade regeringen i Asmara. Det var första gången på många år som de båda sidorna från den eritreanska diasporan möttes i en diskussion om tillståndet i landet.

 

Hela debatten kan ses i efterhand här.

Ett av de mest brännande ämnena var den FN-rapport om tillståndet i landet som nyligen publicerades. Enligt den gör sig regimen skyldig till en rad grova övergrepp och anklagas för ”brott mot mänskligheten”.

Men Fthavi Mehari, medlem av Eritreanska riksförbundet i Sverige, ifrågasätter rapporten och hur den har tagits fram. Han menar att de 500 intervjuerna av flyktingar, som FN baserar rapporten på, inte är representativa. Ett betydligt större underlag, och ett annat urval, skulle ha behövts för att ge en rättvisande bild.

Fthavi Mehari berättade att han kommer att bege sig till Genève, där FN:s människorättskommissionär har sitt kontor, för att protestera mot rapporten.

Både Vanesssa Berhe och Leif Öbrink menade att rapporten bekräftade den bild de hade av landet och att de många vittnesmålen vittnade om ett långtgående systematiskt förtryck.

Frågan om Eritreas politiska fångar kom också upp i samtalet. Fthavi Mehari kopplade detta till gränskonflikten med Etiopien och menade att bland annat den svenske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad sedan 14 år, är en säkerhetsrisk.

– Jag får lita på min regering när de säger det, sade han i debatten.

Vanessa Berhe, vars morbror Seyoum Tsehaye också är fängslad i Eritrea, menade att argumenten om gränskonflikten inte håller.

– Vad är det värsta som kan hända med gränskonflikten när människor redan dör i landet, när människor försvinner(…) Är inte det värsta att vi förlorar våra egna systrar och bröder, sade hon i debatten.

Fthavi Mehari sade sig ha stor sypati för de politiska fångarna och för deras anhöriga. Han ansåg också att både Dawit Isaak och Seyoum Tsehaye borde ha fått en rättegång.

Fthavi Mehari lovade också att framföra Vanessa Berhes budskap om amnesti till till de styrande i Asmara.

Av | 20 juni 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Schibbye om nya livstecknet: Hög tid att bryta isoleringen.

Vad är din kommentar till beskeden om att Dawit Isaak lever? Både Free Dawits ordförande...

Betlehem Isaak säker: ”Pappa lever”

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak, bekräftar i dagens sommarprogram att han är vid liv.

Leif Öbrink: Dawit Isaak lever

Enligt uppgifter från Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit finns det nu nya säkra tecken på att Dawit Isaak lever efter 18 år i fängelse.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.