USA:s bibliotek i frontlinjen mot falska nyheter

Av | 8 april 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

Om kvällarna är det full fart på New Yorks bibliotek, vars digra program erbjuder allt från författarsamtal med litterära världsstjärnor till workshops i CV-skrivande, men under dagtid består klientelet främst av hem- och arbetslösa som sitter och värmer sig med en bok eller sköter kontakten med omvärlden via bibliotekens gratisdatorer.

– “Fake news”? Nej, det känner jag inte till något om.

Jag pekar ut lappen på fotot för bibliotekarien på Mid-Manhattan Library. Trots att den sitter upptejpad bara några centimeter från hennes skrivbord skakar hon oförstående på huvudet.

Just idag vräker regnet ned, myndigheterna har gått ut med en varning om översvämningar i delstaten och det är trångt om platser att fly ovädret.

Flera av de dyngsura besökarna tittar roat på mig. På våningen under upprepas historien. Damen vid utlåningskassan har ingen aning om vem som kan ha satt upp “fake news”-lappen på anslagstavlan bredvid henne, eller vad den innebär.

Men till slut, på den sista våning jag prövar, får jag napp. Diego som ansvarar för barn- och ungdomslitteratur kan berätta mer:

– Vi har bara varit en del av den här kampanjen i några veckor, så det är kul att en svensk journalist kommer hit och ställer frågor! Den är helt ny och initierad av en internationell bibliotekssammanslutning. Jag gissar att alla andra bibliotek i New York, kanske över hela landet, ska medverka.

Är det några besökare som följt uppmaningen att fråga er anställda om råd när de är osäkra på en källa?

– Faktiskt, nickar Diego, har det varit en hel del redan. Och det känns kul att kunna hjälpa andra att förstå det de läser lite bättre. Förresten – vill du gå kursen?

Kursen?

– Javisst! Kursen i “fake news”. Den startar här i april, om två veckor.

Jag tackar för tipset, tar emot kursledarens telefonnummer (“jag minns inte vad hon heter”) och lovar Diego att kika förbi premiärdagen. Det ska bli spännande att se vad det är för människor som vill lära sig att genomskåda falska nyheter – och hur mycket den mystiska kursledaren vågar fokusera på Trump-sfärens egen propagandapress.

För även om det civila motståndet är starkt i New York och andra amerikanska storstäder, märker jag ett visst motstånd hos privatpersoner mot att öppet smutskasta den nya administrationen inför icke-amerikaner. Kanske är det ett utslag av djupt rotad patriotism. Kanske av en ökad rädsla, då det nu – bara två månader in i Trumps mandatperiod – genom en rad beslut står klart att regeringen menar allvar med att inskränka de rättigheter många amerikaner tagit för givna.

Men tre sektorer ser ut att gå i motsatt riktning, mot ett öppnare och mer aggressivt motstånd.

Den första är de amerikanska medierna, som vi kommer att titta närmare på snart i denna Blankspot-resa, den andra är rättsväsendet och den tredje är den politiska oppositionen, som släppt alla försök till initial goodwill. Inte direkt tre svaga aktörer!

Om dessa grundpelare i den amerikanska demokratin samverkar i sin inofficiella offensiv, tror många att Trump tvingas lämna Vita huset innan år 2020. Kanske gör också biblioteken sitt till att väcka vanliga amerikaners engagemang.

Läs mer: Blankspot på plats i USA

Bidra till reportageserien: I Facebookgruppen: ”Uppdrag: Trump och demokratin” kan man följa Lisa Bjurwalds arbete, interagera med andra omvärldsintresserade och bidra till Blankspots journalistik med tips, frågor till intervjupersoner och allmänna tankar och uppslag.

Av | 8 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Donald Trump

Twitter gör rätt som faktagranskar Trump

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

FN-chef: ”Trump uppviglar till våld mot journalister”

Donald Trumps ständiga utfall mot journalister är enligt FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, på gränsen till att vara brottsliga uppmaningar om våld.

Därför erkänner Trump Jerusalem som Israels huvudstad

Donald Trump vill skriva in sig i den amerikanska historien. Men hans ambitioner stannar inte där. Han vill också skriva in sig i den bibliska historien. Ett av hans vallöften var därför att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel.

Rädda Barnen tar avstånd från aborter

Rädda Barnen tar avstånd från aborter för att inte gå miste om amerikanska biståndspengar. Organisationen får nu hård kritik av den förre biståndsministern Gunilla Carlsson för att de inte står upp för kvinnors rättigheter.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.