Bekämpningsmedel mot myggen som sprider denguefebern

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Av | 12 mars 2020

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bolivia går just nu igenom en epidemi av denguefeber – en tropisk myggburen sjukdom. Hittills har fem dödsfall bekräftats och ytterligare 20 genomgår en analys för att se om det handlar om dengue. 25 000 personer har smittats enligt Bolivias hälsomyndigheter. 

Enligt Alfonso Tenorio som är representant för Världshälsoorganisationen i Bolivia handlar det om det värsta dengueutbrottet någonsin i Latinamerika (utöver Bolivia är även Paraguay och Brasilien drabbade). Bolivias hälsominister Anibal Cruz uttalade vid en presskonferens att han räknar med att antalet fall kommer att nå 60 000. Värst drabbad är regionen runt staden Santa Cruz.

Där har regionala myndigheter satt igång en kampanj av offentligt finansierad myggbekämpning men det är ändå många som betalar privata företag för att få sina hus myggfria. Rädslan för att insjukna har också fått försäljningen av myggmedel att skjuta i höjden.

I torsdags rapporterade hälsoministeriet 35 815 fall i Santa Cruz och totalt 47 754 i de sju (av nio) departement där det rapporterats fall. 12 bekräftade dödsfall har dokumenterats och ytterligare 21 dödsfall utreds för dengue.

De statliga sjukhusen är fyllda till bristningsgränsen av personer med symptom på sjukdomen. 

På barnsjukhuset Mario Ortiz i Santa Cruz är gångarna överfulla av kvinnor med barn som hänger i deras kjolar, den övervägande majoriteten med misstanke om dengue. Vissa väntar på att få träffa en läkare medan andra som redan fått hjälp sitter på bänkarna med dropp. Det är helt fullt och därför finns inte sängar till patienter utan de hamnar i väntrummen. Både vid den stora ingången och vid akuten finns information om att sjukhuset har kollapsat och att de därför uppmanar föräldrar att protestera för att kräver fler vårdplatser.

Jag träffar Griselda Conde som tvingats sova på Mario Ortiz för att få vård åt sin son på tre år. Hon berättar att hennes andra son på sju år insjuknat några dagar tidigare och att även hennes svärmor och ett syskonbarn har drabbats. 

– Jag gick till läkaren i min förort men där fick jag bara sitta och vänta. Min son hade väldigt hög feber så vi åkte hit. Jag hoppas bara att inte jag också får dengue eftersom jag i princip är helt själv med barnen – deras pappa kommer bara hem från sitt jordbruksarbete en gång i månaden.

Text: Rocío Lloret Céspedes

Journalisten Rocío Lloret Cespedes
Journalisten Rocío Lloret Céspedes rapporterar från barnsjukhuset Mario Ortiz i Santa Cruz.

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 12 mars 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Colombias George Floyd

Den 19:e maj blir 24-årige Anderson Arboleda och hans flickvän stoppade av en polispatrull utanför hans mosters hem. Enligt poliserna bryter han mot det rådande utegångsförbudet för att förhindra spridning av Covid-19.

Bokutdrag: Så bevakar du demonstrationer

Med anledning av våldet mot de journalister som rapporterar från protesterna i USA publicerar vi ett utdrag från säkerhetshandboken "Kom levande hem".

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.