Utvisad hoppas på snart återvändande

Av | 14 juni 2017

Jawad Husseini är en av flera afghaner som i slutet av maj utvisades från Sverige till Afghanistan och som Blankspot följt. Men till skillnad från många andra har Jawad en tydlig plan: han vill återvända till Sverige – lagligt.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I samma stund som han satte ner sina fötter på afghanska mark, morgonen den 31 maj, började Jawad Husseini arbetet med att på laglig väg lämna landet.

– Det första jag gjorde var att fråga de afghanska tjänstemännen som väntade på flygplatsen om hur jag skulle kunna få tag på en tazkira, en afghanska ID-handling, berättar han.

Att få en tazkira är nödvändigt för att sedan kunna få ett pass som han sedan hoppas kunna använda för att säga visum och återvända till Sverige.

Jawad Husseini hävdar dock att de afghanska tjänstemännen på flygplatsen inte var direkt hjälpsamma.

– Istället för att följa med dem valde jag därför att följa med en annan afghan som utvisats från Österrike och som hade vänner i Kabul. Vi kunde båda bo hos honom i ett par dagar.

Andra deporterade har ofta svårt att hitta boende och får bo i 14 dagar på ett boende som drivs av det afghanska ministeriet för flyktingar, men efter det vet de ofta inte vart de ska vända sig.

Men tack vare att Jawad Husseinis värdfamilj i Sverige hade gett honom tillräckligt med kontanter innan utvisningen och även ett bankkort slapp han fokusera på praktiska saker och kunde ägna sig åt att få sina papper i ordning

– Afghanska myndigheter jobbar långsamt, det tog mig flera dagar att få min tazkira, berättar han för Blankspot samtidigt som han håller upp pappret.

Med dokumentet i hamn tänker han ansöka om pass. Efter det ska han ansöka om ett visum till Sverige, med stöd av en inbjudan från den svenska värdfamiljen.

Många har varnat honom för att svenska myndigheterna kommer att vara tveksamma till att utfärda ett visum till någon som nyligen utvisats – men Jawad Husseini är övertygad att det kommer att fungera.

Med pappersarbetet i hamn är hans största oro säkerheten i Kabul.

– Varje gång jag lämnar huset vet jag inte om jag kommer tillbaka levande, säger han.

Han förklarar att han inte är så rädd för bombdåden, som skakat Kabul den senaste tiden, som de personliga fiender han säger sig ha.

– Om jag dödas i en slumpmässig terroristattack, skulle det vara en tillfällighet, förklarar Jawad.

En uppfattning som han delar med de flesta afghaner. Bara dagar innan vi träffas har en stor lastbilsbomb detonerat nära den tyska ambassaden i Kabul. I dådet dödades minst 90 människor och över 400 skadades – en fruktansvärd tragedi men även sådana stora bomber är begränsade till en viss tid och plats.

En tiominuters promenad från attentatsplatsen pågår livet nästan som vanligt efter att invånarna sopat upp glassplitter.

Jawad Husseini håller med om att med tanke på hur stort Kabul är så är risken att bli dödad i ett attentat i den afghanska huvudstaden extremt liten och inte alls den jämt närvarande faran som många utomstående tror.

Jawad Husseini i förvaret i Kållered innan utvisningen till Afghanistan.

Istället är han rädd för byborna från hembyn.

Personer från provinsen Maidan Wardak, där Jawad föddes och tillbringade de första 11 åren av sitt liv.

Hans far togs till fånga av talibanerna och själv kom han bort från sin familj under en av de återkommande konflikterna mellan hazarerna och det nomadiska Kuchi-folket, två av flera etniska grupper i Afghanistan (Jawad själv är Hazar).

När så en dövstum ung man dödades i en traktorolycka fick Jawad skulden av lokalbefolkningen. En historia som Blankspot tidigare skrivit om.

– Därför flydde jag via Iran till Sverige, berättar Jawad.

Trots att han befinner sig en mångmiljonstad som Kabul känner han sig jagad av barndomens fiender. Han är övertygad om att de kommer att kunna hitta honom, trots att åren har gått och att han nu är en vuxen man och inte det barn de minns honom som.

– Därför är min plan nu, att ta mig tillbaka till Sverige, så fort som möjligt, säger han.

Läs mer: ”Jag vill inte fly igen”

Läs mer: Deportation till Kabul stoppad.

Av | 14 juni 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

”Afghanistans lärare har min största respekt” – Dagbok från Kabul vecka 40.

I veckans dagbok skriver Mohammad om det viktiga men riskfyllda arbete som det innebär att vara lärare i ett krigsdrabbat och politiskt oroligt land som Afghanistan.

Alla vill skicka sina barn till skolan, men de får inte plats – Dagbok från Kabul vecka 39.

När jag skriver ner detta är jag i Waras, en plats som ligger långt upp i bergen.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.