Utvisades och misshandlades av polisen i Afghanistan

Av | 25 april 2017

Den asylsökande afghanen Yama Said utvisades från Sverige, trots att han fruktade för sitt liv. Blankspot kan nu avslöja att han nyligen misshandlats av polis i Kabul.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Det lilla rummet i utkanterna av Kabul är traditionellt inrett. Yama Said som är klädd i västerländska kläder, renrakad och med en modern frisyr sticker ut och ger inte intryck av att vara någon som samarbetar med talibanerna.

Den 4:e april 2017 mötte han tre afghanska poliser. De beordrade honom att hoppa in i deras gröna Ford Ranger-bil.

– När jag inte gjorde det försökte en polis att dra mig in. Och när jag gjorde motstånd slog en annan mig i huvudet med sin AK-47 och jag knockades, berättar Yama Said.

När han vaknade igen var han på ett sjukhus. Men det var inte polisen, utan lokala invånare som hade fört honom dit.

– Polisen hade inte rätt att slå mig, så de lämnade platsen och tänkte att de kan hämta mig senare, är Yama Saids förklaring till händelsen.

Men han stannade inte för att få ett svar. När poliserna kom tillbaka och letade efter honom hade han gömt sig på ett nytt ställe. Enligt Yama Said själv är han ett oskyldigt offer för orättvisa i ett korrupt system.

Blankspot har talat med två ögonvittnen som bekräftar att Yama verkligen har blivit slagen av män i polisuniformer. Ingen av dem kunde dock säga hur och varför det hände.

Ett vittne uppgav emellertid att han hade hört talas  om att Yama Said anklagas för att ha hjälpt talibanerna. På Yama Saids begäran har inte Blank Spot Project kontaktat några afghanska myndigheter angående händelsen.

Yama Said i förvaret i Gävle innan utvisningen till Afghanistan. I en intervju med Martin Schibbye i januari uttryckte han stor oro för att bli misshandlad av Afghansk polis om han skickades till Kabul. Något som nu har skett.

Yama Said är en av flera asylsökande som deporterats tillbaka till Kabul under våren. När vi möter honom i Kabul säger han sig fortfarande ha ont efter misshandeln men vad som oroar honom mest är att hans fru och barn är kvar i Sverige.

När han anlände till Kabul den 22:a februari 2017 så fanns det ingen på flygplatsen som väntade på honom. Efter passkontrollen befann han sig ensam och det ordnade mottagandet såg han ingenting av. Rådvill fick han låna en telefon från en affärsägare för att ringa och lyckligtvis svarade hans fru som via släktingar kunde ordna ett boende.

– Men jag stod fortfarande ute och väntade i tre timmar, berättar Yama Said och berättar att han ändå upplevt värre saker i sitt liv.

Som pojke blev han skild från sin familj och flydde krigets Afghanistan med andra släktningar till Iran. Senare skildes han även från dem på den förrädiska resan till Europa.

Först efter att han anlände till Sverige 2005 vände det för honom. Han träffade sin fru 2006, gifte sig med henne 2009 och deras son föddes i Sverige 2010.

Han och hans fru arbetade i Sverige och har ett eget hus.

Men deras lycka varade inte länge. Samma år som sonen föddes blev Yama deporterad till Afghanistan för första gången. Där började de problem som fortfarande plågar honom.

– Jag anklagades för att samarbeta med talibanerna och blev arresterad av polisen, berättar han.

Den som anklagar honom en avlägsen släkting till Yamas far.

Yama hävdar att anklagelserna mot honom är påhittade och baserade på hans personliga agg gentemot Yamas far och vidare mot Yama.

Sådana familjefejder är inte ovanliga i Afghanistan.

– Jag tror att han (släktingen) fruktar att jag kommer att göra anspråk på land som tillhörde min far och han vill bli av med mig genom att felaktigt anklaga mig, spekulerar Yama.

Enligt Yama är släktingen är en inflytelserik figur i det afghanska inrikesministeriet. Detta bidrog till att Yama flydde eftersom han var rädd att han inte skulle få en rättvis rättegång – ett scenario som inte är helt taget ur luften i ett land som Afghanistan.

När han väntade på sin rättegång i ett tingshus i Kabul tog han sin chans och flydde genom badrummets fönster. Han betalade 2 000 dollar för att få ett iransk visum och tog sig via Iran tillbaka till Sverige där han anlände till 2011 och återigen sökte asyl.

Hans begäran blev dock avslagen.

Yama är officiellt på flykt från rättvisa i Afghanistan och mot den bakgrunden är rädd nu när han är tillbaka i Kabul. Även om han inte ger intryck av att vara någon som samarbetar med talibanerna så kvarstår problemet.

Teoretiskt sätt måste han genomgå en rättegång för att rentvå sitt namn eftersom han har tidigare flytt landet och gett staten en anledning att gripa och åtala honom.

I praktiken kan han emellertid bli dödad eller dömd till att ”ruttna i fängelse tills han blir gammal” säger ett av ögonvittnena.

Yama tänker istället fly sitt hemland återigen för att på något sätt återförena sig med sin fru och son i Sverige.

Uppdatering: I en skriftlig kommentar menar Migrationsverket att ”den aktuella personen fått sina asylskäl prövade i Sverige, och vi och domstolarna har bedömt att han inte gjort sitt skyddsbehov sannolikt”, samt att ”Asylsökande i Sverige kommer ofta från länder med hög nivå av våld, hot och terror men vår uppgift är att ändå pröva den asylsökandes individuella skyddsbehov. Den omständigheten att man i ett land kan utsättas för brott av enskilda personer eller till och med av myndighetspersoner, behöver alltså inte i sig vara tillräckligt skäl för asyl.”

**

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien. Läs mer här.

Av | 25 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Inbrottsvåg skapar debatt och rädsla – Dagbok från Kabul vecka 3

Just nu får inbrottsvågen folk att glömma sin rädsla för talibaner och vara ännu mer rädda för tjuvar.

Tuff vinter för de utvisade – Dagbok från Kabul vecka 2

Snön har kommit till Kabul. Och med den kommer nya utmaningar.

Är smogen farligare än kriget? – Dagbok från Kabul vecka 1

Från gryning till skymning är Kabul den här tiden på året täckt av tjock svart giftig smog från alla koleldade kaminer.

Den långa vägen tillbaka till Kabul – Dagbok från Kabul vecka 52

När man ska resa någonstans i Afghanistan är man alltid orolig över vad som kommer att hända. Vägarna är otroligt farliga, framför allt när man åker genom provinser utanför städerna. Det skriver

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.