Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Av | 16 september 2020

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

I april rapporterade Blankspot från Migrationsverkets förvar i Kållered där flera personer hungerstrejkade mot att hållas inlåsta, tätt inpå varandra, under den pågående pandemin. 

Kiril Bushovski som Blankspot talade med då, har sedan dess suttit i förvar under hela sommaren i väntan på utvisning till Belarus, som enligt handlingar vi fått ta del av, ska verkställas i dag den 16 september. Anledningen till utvisning är att han blivit dömd för stöldbrott i Sverige. Han får inte heller återvända inom tre års tid.

Det är just coronapandemin som har gjort att väntan blivit lång för Kiril och andra i förvar.

Men nu är det mer eller mindre fritt att resa till Belarus från Sverige, även om utrikesdepartementet den 14 september förlängde avrådan från icke nödvändiga resor för länder utanför EU, EES och Schengenområdet till och med den 15 november 2020. 

Utöver pandemins påverkan är läget i Belarus oroligt på grund av de pågående demonstrationerna som följt presidentvalet, som hölls den nionde augusti i år. 

Enligt det officiella valresultatet fick den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko 80 procent av rösterna. Samtidigt utropade oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja sig som den rättmätiga vinnaren i valet, precis innan hon flydde till grannlandet Litauen.

Det officiella valresultatet har fördömts av flera internationella valobservatörer, liksom av stora delar av det belarusiska folket.

De anser att valet varit riggat. 

De stora demonstrationerna som utbrutit efter valet verkar inte heller upphöra. Flera medier rapporterade att över 100 000 människor demonstrerade mot den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko i Minsk under söndagen. Omkring 400 personer ska ha gripits vid tillfället, somliga under brutala former av maskerade personer, enligt SvD

Även Kiril har krävt Lukasjenkos avgång via sina sociala medier, där han också delat material som sympatiserar med de pågående protesterna.

Som läget är just nu är det inget stopp för utvisningar från Sverige till Belarus, uppger Migrationsverket i ett mail till Blankspot, men de följer utvecklingen i landet och uppdaterar löpande informationen.

Migrationsverket ser just nu inte heller någon ökning av antalet asylsökande från Belarus. De har däremot 77 öppna ärenden gällande personer som självmant ska återvända till landet.

Ytterligare statistik vi fått ta del av från polisen visar att de den sista augusti hade 114 öppna ärenden rörande medborgare från Belarus. Tio av dessa var utvisade på grund av brott, 67 var överlämnade från Migrationsverket och 37 var polisavvisningsärenden. Enligt uppgifter från den 15 september befann sig även två belarusier i förvar och en i häkte.

Uppgifterna om arresteringar och vittnesmål om hur människor hanterats av polis i Belarus är något som starkt oroar Kiril.

Han är rädd för att bli fängslad om han återvänder. Utöver sitt belarusiska pass har han även ett polskt visum och har därför bett om att få bli skickad till Polen i stället. 

– De ska deportera mig till ett land där oskyldiga människor torteras och jag får inte resa till en plats utom fara, bara för att jag är född i Belarus, säger Kiril.

Bild: Montage. Demonstration i Minsk, Belarus, den 30 augusti 2020. Foto: Homoatrox via Wikimedia commons. Migrationsverket Sundbyberg. Foto: Björn Bjarnesjö.

Av | 16 september 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

Larmet inifrån förvaret: ”Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd.”

Utvisningsstopp och en växande rädsla för corona har skapat en turbulent situation på landets förvar.

Migrationsverket: ”Vi kan inte tvinga någon att äta”

Under påskveckan inledde ett tjugotal förvarstagna i Ljungbyhed en hungerstrejk som nu spridit sig till Flen. Nu svarar Migrationsverket på kritiken från de strejkande.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.