Utvisningen av Kahn stoppad

Av | 13 december 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Det blir ingen utvisning för den afghanske journalisten Wares Kahn. Inte i nuläget i alla fall. I sista stund fick han besked om att han inte skulle sättas på planet till Kabul.

Foto: Magdalena Prevéus, UNT.

Strax före midnatt i går togs Wares Kahn ut från förvaret i Märsta och sattes i en piketbuss. Han intalade sig själv att det inte fanns mer han kunde göra.  Efter sju månader i förvar var det nu slut. Han skulle skickas tillbaka mot vad han trodde var en säker död.
Då ringde det till en av polisernas mobiler.
– Är du Wares Kahn?
– Ja.
– Polisen pekade på mig och en annan kille och sa att vi skulle stanna, säger Wares Khan och brister ut i ett leende i det trånga besöksrummet på förvaret i Märsta.
Tio afghaner utvisades från Sverige.

Två fick stanna.

Han var en av dem.

– Det känns som om jag föddes i dag. I morse kände jag att jag fått mitt liv tillbaka, säger Wares Kahn och ger trots sju månader i instängdhet ett starkt intryck.
Inom kort ska han skickas till ett förvar i Malmö.

Sedan vet han inte vad som sker. Tankarna går till de vänner som i dag vaknade i Afghanistan och han är orolig över dem.
– Varför är jag kvar? Jag vet inte, ingen här kan svara på det. Kanske skickas jag iväg i morgon?

För att klara ovissheten fortsätter han att verka som journalist även utan sin videokamera.

– Jag fick en unik intervju igår kväll med en afghansk politiker som jag ännu inte hunnit publicera. Om hur man ser på att så många nu utvisas från Sverige. Som journalist är jag alltid hungrig på nyheter och det får mig att klara instängdheten, säger han.

Trots ovissheten fick beskedet  inatt honom att för första gången på tre dygn äta mat.
– I dag har jag fått ett nytt liv, jag har inte sovit eller ätit på tre dagar. I dag blev jag miljonär i liv, men inte på pengar, säger han.

Texten uppdateras löpande. Martin Schibbye gjorde ikväll en lång intervju med Wares Kahn på förvaret i Märsta. 

Läs också: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

Det sista dygnet har över 2 100 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att ha swishat oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Blankspots redaktion hade idag möte med det tänkta teamet och de kommer att resa så fort det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.

Under tiden så har vi startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.

 

 

 

 

Av | 13 december 2016

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Från Kållered till Kabul – livet tre år efter utvisningarna

Hur går det för Basir Sharifi, Josef Moradi och de andra i det nya landet? Blankspot skickade för tredje året i rad journalisten Göran Engström till Afghanistan och kan konstatera att efter tre år lever fortfarande drömmen om Sverige.

Rapport från reportageresan till Afghanistan

Just nu är journalisten Göran Engström i Afghanistan för att skildra situationen i landet och hur det det går för några av de som utvisades 2016.

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.