Utvisningsdömda journalisten Wares Khan har släppts från förvaret

Av | 31 mars 2017
  • I en nyhetsartikel berättar vi om något som just har hänt. Händelseutvecklingen kan ha förändrats efter att artikeln skrevs.

Fem av de personer som skulle utvisats i tisdags sattes aldrig på planet. Kvar i förvaret var journalisten Wares Kahn.  Precis som strax före jul fick han i sista stund besked om att han inte skulle åka – men ikväll släpptes han plötsligt ut.

– Ja! Jag är fri, klockan 22.25 i natt släppte de ut mig, jag är mycket, mycket glad, och tackar för allt, säger Wares Khan.

Efter att ha suttit tio månader i olika förvar runt om i Sverige och två gånger i sista stund klivit av bussen till de chartrade planen, på grund av att han saknat resehandlingar, är han nu tillfälligt fri.

När Blankspot intervjuade honom i veckan fruktade han att deportationen skulle verkställas inom kort – eftersom han snart närmade sig 12-månaders gränsen, då han enligt reglerna måste släppas ut. Det kan också vara en av orsakerna till att han släppts.

– Om två månader har han suttit 12 månader, det vill säga maxtiden. En av anledningarna kan vara att man inte hinner deportera honom innan dess. En annan orsak kan vara att vi anmält hans fall till FN, men det är bedömningar, vi vet inte, meddelar hans juridiska ombud Elin Edin och Lotta Lagnander via sms.

En annan möjlighet som Blankspot undersöker är att polisen vill spara återstående tid för att frihetsberöva honom igen, eller att man kommit fram till att han inte anses möjlig att utvisa – vilket dock inte behöver ge honom tillstånd att vistas i Sverige.

Artikeln uppdateras. 

Foto: Eva Lie.

**

Läs mer:

En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook:

Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.

Av | 31 mars 2017

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.

Artikeln fortsätter på Facebook

Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.

Till gruppen om Afghanistan