Utvisningsdömda journalisten Wares Khan har släppts från förvaret

Av | 31 mars 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Fem av de personer som skulle utvisats i tisdags sattes aldrig på planet. Kvar i förvaret var journalisten Wares Kahn.  Precis som strax före jul fick han i sista stund besked om att han inte skulle åka – men ikväll släpptes han plötsligt ut.

– Ja! Jag är fri, klockan 22.25 i natt släppte de ut mig, jag är mycket, mycket glad, och tackar för allt, säger Wares Khan.

Efter att ha suttit tio månader i olika förvar runt om i Sverige och två gånger i sista stund klivit av bussen till de chartrade planen, på grund av att han saknat resehandlingar, är han nu tillfälligt fri.

När Blankspot intervjuade honom i veckan fruktade han att deportationen skulle verkställas inom kort – eftersom han snart närmade sig 12-månaders gränsen, då han enligt reglerna måste släppas ut. Det kan också vara en av orsakerna till att han släppts.

– Om två månader har han suttit 12 månader, det vill säga maxtiden. En av anledningarna kan vara att man inte hinner deportera honom innan dess. En annan orsak kan vara att vi anmält hans fall till FN, men det är bedömningar, vi vet inte, meddelar hans juridiska ombud Elin Edin och Lotta Lagnander via sms.

En annan möjlighet som Blankspot undersöker är att polisen vill spara återstående tid för att frihetsberöva honom igen, eller att man kommit fram till att han inte anses möjlig att utvisa – vilket dock inte behöver ge honom tillstånd att vistas i Sverige.

Artikeln uppdateras. 

Foto: Eva Lie.

**

Läs mer:

En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook:

Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.

Av | 31 mars 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Rapport från reportageresan till Afghanistan

Just nu är journalisten Göran Engström i Afghanistan för att skildra situationen i landet och hur det det går för några av de som utvisades 2016.

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.