Vad händer om man blir sjuk? – Dagbok från Kabul vecka 34

Av | 30 augusti 2020

Oron för att bli sjuk finns hos många Kabulbor. Och vid attentat blir sjukhusen snabbt fulla. Det skriver Mohamed om i veckans dagbok.

Att Afghanistan en dag ska bli ett land där ingen längre dödas av terrorister känns långt borta.

Tvärtom så har antalet attacker mot civila ökat.

När det sker attacker i Kabul har jag ibland promenerat bort till sjukhusen och sett alla människor som kommer in med bilar och ambulanser. Är det en större attack så har inte de statliga sjukhusen budget för att läka allas sår. 

När det blir fullt så hänvisas patienter till de privata sjukhusen, men där kostar det pengar. Jag har sett familjer gråta över att deras sårade anhörig inte fått plats på sjukhusen för att få vård och operation. 

Hur ska vi komma ur det här och få landet att fungera? Kommer det en dag då soldater slutar förlora sina liv på grund av talibaner eller andra. Tror ni att ni som läser detta hade klarat er i Afghanistan? Jag har svårt att klara mig även om jag är uppväxt med krig. Jag vill inte se mer krig i mitt liv. Jag vill inte att fler barn ska se mammor dö. Eller mammor se sina barn dö. 

Är det en större attack så har inte de statliga sjukhusen budget för att läka allas sår, skriver Mohamad i veckans dagbok.

Inte ens de som är rika vågar satsa på sina företag i Afghanistan. Tjänar de pengar så riskerar de och deras barn att kidnappas. Även ingenjörer som kommer hit från andra länder kidnappas. Så vem vågar du leva här?

När någon börjar tjäna pengar i Kabul så kommer personen ganska snabbt att bli kartlagd och förföljd av personer som funderar på hur de kan kidnappa en. 

De som är politiker har därför minst 10 vakter och fyra polisbilar med sig och sitter även själva i skottsäkra västar. Men vem skyddar mig eller andra i staden? Och vem ger oss vård om något händer? 

Nu pratar jag också om Kabul – andra provinser har mindre möjligheter än här att skydda sina medborgare. 

Här i huvudstaden finns lite bättre möjligheter för vård och sjukhus men sker något i andra provinser så kommer de allvarliga fallen ändå att skjutsas till sjukhusen här. Det behöver inte bara vara attentat som tar livet av folk. På vintern dör många på grund av de dåliga vägarna. 

Så vilka möjligheter finns då i Kabul? De är inte många. Om familjerna till anhöriga som är allvarligt sårade har bra ekonomi kommer de att skickas till Pakistan eller Indien. Om de inte dör innan de kommer fram frå de få vård där. 

En patient som jag inte glömmer mötte jag inne på ett av sjukhusen. Läkaren hade sagt till honom att han borde ta sig till Pakistan för att opereras. När det inte gick så togs de bilder som skickades till sjukhus i grannlandet för att läkarna där skulle ge råd via mejl. 

Medan jag var i Sverige så blev min syster plötsligt allvarligt sjuk. Hon var då ungefär 15 år och skjutsades av min familj till Kabul. Väl i Kabul kunde ingen säga vad som var fel på henne så hon kördes vidare till Pakistan. I Pakistan finns det bra läkare och de kunde ge en diagnos och hjälpa henne att bli frisk. 

Varför berättar jag det här?

Finns det inget mer glädjande jag kan skriva om när det gäller tillgången till vård? Men det gör det inte. Det finns inga bra sjukhus. 

Det finns ingen fungerande säkerhet. Det virvlar skräp i luften och jag saknar mina mänskliga rättigheter. 

**

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Läs alla Mohammads tidigare dagboksanteckningar här.

Av | 30 augusti 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dagbok

”Afghanistans barn måste få lära sig vad fred är” – Dagbok från Kabul vecka 37.

Dag efter dag passerar med krig, mord och elände. Men det beror inte enbart på andra. Vi kan inte skylla ifrån oss. Det beror också på att vi försummat våra barns rätt till utbildning. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Barnkonventionen rår inte på krigets eldar – Dagbok från Kabul vecka 36

Nästan hälften av Afghanistans befolkning är under 15 år. Våld och konflikter är ett stort hot mot deras möjligheter att utvecklas. Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

Vad händer om man blir sjuk? – Dagbok från Kabul vecka 34

Oron för att bli sjuk finns hos många Kabulbor. Och vid attentat blir sjukhusen snabbt fulla. Det skriver Mohamed om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.