Vad krävs av medierna nu? Missa inte 9 maj 2017

Av | 28 mars 2017

Blankspot firar två år och uppmärksammar det med en heldag i Stockholm:

Medborgare, medieborgarna och demokratin

I kölvattnet på populismens frammarsch i stora delar av västvärlden sker en strategisk nedmontering av den fria åsiktsbildningen. Det innebär att medier angrips, existerande politiska strukturer föraktas och civilsamhället motarbetas.

Allt detta skapar stora utmaningar som behöver adresseras. Vad har medierna för roll i demokratin idag och hur ska man förhålla sig till de angrepp som sker? Hur blir medierna fortsatt relevanta och vad är deras roll i relation till de så kallade medieborgarna som själva skapar innehåll.

Välkommen till en spännande och viktig heldag om journalistikens och demokratins framtid. Vi tror att det är en dag som kommer att ge alla deltagare kunskap, inspiration och gemensam handlingskraft.

Programmet pågår till 17.00 och avslutas med mingel.

Ur programmet:

Mecenater är det lösningen för journalistiken?

När mediernas affärsmodell sviktar valde vi att använda crowdfunding för två år sedan. Några av våra viktigaste rådgivare och finansiärer är entreprenörerna Sven Hagströmer och Jonas Nordlander. De berättar om varför de valt att stödja Blankspot och vi kanske berättar om hur det var att pitcha framför dem båda… I panelen: Sven Hagströmer, Jonas Nordlander, Brit Stakston, Nils Resare och Martin Schibbye.

Populistiska rörelser – hur påverkar de agendan och andra partier?

Populister och media vem behöver egentligen vem mest? Och hur påverkas traditionella partier av de populistiska partierna. Denna programpunkt kommer att uppdateras.

Medieborgarna, medierna och filterbubblorna

Det fragmentariserade medielandskapet innebär att medborgarna idag inte längre enbart vänder sig till till traditionella nyhetsmedieföretag. Medier finns tillgängliga dygnet runt och många är själva medieproducenter. Vad innebär det för hur man får kunskap om omvärlden och hur delaktig man blir i samhällsutvecklingen? Varför sådan panik, är den reell eller ännu ett påstående vi inte  underbyggt tillräckligt? I panelen Torbjörn Sjöström, Novus och Karin Linder, Biblioteksföreningen och Per Grankvist, aktuell med essän”En värld av Filterbubblor”.

Hur återfår medierna förtroendet?

Frågan om hur medier bör jobba för att återfå förtroendet har varit extra aktuellt under det senaste året med Trumps direkta angrepp mot medier. När misstron mot de traditionella medierna växer måste medierna  bli ännu bättre på att förklara vad de gör och varför. Både TU och Utgivarna har initierat två olika kampanjer som bidrar till att förklara mer av hur journalistik görs. Vi får veta mer om dessa båda kampanjer i två enskilda samtal med Jeanette Gustafsdotter, TU och Sofia Wadensjö-Karén, Utgivarna.

Den tysta majoriteten – varför hörs de inte mer?

Mediebilden av ett svartvitt samhälle präglat av maktlöshet och polarisering är stark. Detta följer den populistiska agendan men vad händer runt om i landet bortom medias sökarljus och populistisk retorik? I detta samtal vill vi lyfta fram civilsamhällets roll i den utveckling och den press demokratin utsätts för just nu. Det finns många runt om i landet som kämpar för människors lika värde dagligen. Är de klassiska folkrörelserna en av de mest underskattade krafterna i den samhällsutveckling som sker? Hur kan den tysta majoriteten som dagligen löser många av de problem som beskrivs som olösliga synas mer? I panelen bland annat Erik Wagner Idealistas, Anna Magnusson, Studieförbundet Vuxenskolan och Edna Aline Eriksson, grundare MR-stiftelsen.

Journalistik skapad med hjälp av 6 000 experter

Nätverket Vi står inte ut berättar om sitt arbete och varför de valde att samla in pengar till journalistik om Afghanistan. Martin Schibbye ger en unik inblick i  dialogjournalistikens möjligheter och fallgropar. Vad har Blankspot lärt sig av att under två års tid ta fram journalistik tillsammans med läsarna i slutna Facebook-grupper? Är läsarnas kunskap
den största otappade resursen inom svensk journalistik och hur går man från att vara en innehållsproducent till en samtalsledare med sin publik?

Tankar om vår mediala nutid

Vad innebär den total transparensen, globaliseringen och demokratiseringen av teknologi som förvandlar vårt samhälle till ett ‘jagsamhälle’ där mina intressen, mina vänner, mina verktyg och mina filter helt styr min mediakonsumtion för medierna. Finns det plats för medier så som vi känner dem idag? Key-note speaker: Johan Ronnestam.

Kommer medierna klara trollandet under valrörelsen 2018?

Internationell utblick mot Kenya med hjälp av entrepenören Mark Kamau som ligger bakom några av Kenyas hetaste start-ups.

Avslutning:

Blankspot framåt – vad händer. Vi tar tillfället i akt och ger lite inblickar i vad som kokar i våra grytor. Här möter vi grundarna Brit Stakston, Nils Resare och Martin Schibbye samt bjuder upp några av delägarna på scenen som får berätta om sitt engagemang.

Anmälan:

Eventet sker på Scalateatern i centrala Stockholm, 5 minuters promenad från centralstationen.

För anmälan och mer information om talarna besök eventsidan. OBS! Du som prenumererar på Blankspot får 50 % rabatt på biljettpriset, rabattkod finns i mail som skickats ut i dagarna.

Av | 28 mars 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Fem snabba frågor

Möt Linnea Åsfjäll en norrländsk stockholmare som studerar journalistik på magisternivå vid Södertörns Högskola och gör praktik hos Blankspot under hösten.

Fyra snabba frågor

Ny termin och ny medarbetare. Möt Linus Elsinen som studerar vid Stockholms universitet och som kommer att göra praktik hos Blankspot under hösten.

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.