Val i Etiopien om två år

Av | 26 augusti 2018

Enligt Etiopiens nyligen tillträdde premiärminister Abiy Ahmed ska fria val hållas i landet år 2020.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Etiopiens nytillträdda premiärminister utlovar nu att fria val ska hållas i landet år 2020. På sin första presskonferens sedan han tillträdde så sa han också att Världsbanken är beredda att bidra med en miljard dollar i stöd till Etiopien med anledning av reformarbetet. På grund av situationen för de mänskliga rättigheterna har banken inte betalat ut något stöd till Etiopien sedan 2005.

– Vad för typ av legitimitet kan en politiker ha utan mandat som getts av folket via val? frågade sig Abiy på presskonferensen.

Premiärministern har också meddelat att ett större utrymme ska ges till oppositionen. I dagsläget sitter inga kandidater för något oppositionsparti i parlamentet.

Under presskonferensen fick Abiy också frågor om de 2,8 miljoner människor som i dagsläget befinner sig på flykt i landet efter oroligheter. Han svarade att de inte skett på grund av hans reformer. Kritiken mot att han stängt av internet och skickat in militären för att stävja protester i Ogadenregionen bemötte han med att det var åtgärder som ”hade räddat liv”.

Foto: Ebusalewa

Av | 26 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiens premiärminister vill se ökat svenskt engagemang

Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.

Kalityfonden har uppfyllt målet

Styrelsen för Kalityfonden har beslutat att avveckla fonden, då den anses ha uppfyllt sitt syfte. Sedan starten har över en miljon kronor betalats ut. Men nu sitter ingen journalist längre fängslad i Kalityfängelset.

Etiopiens före detta kommunikationsminister Bereket Simon arresterad

Enligt tidningen Addis Standard greps i morse en av veteranerna i etiopisk politik, den före detta ministern Bereket Simon, anklagad för korruption.

ONLF lämnar Eritrea

Soldater ur väpnade rebellgruppen ONLF (Ogaden National Liberation Front) återvände i veckan till Ogadenregionen från dess baser i Eritrea. Det rapporterar den etiopiska statsradion Fana.