Val i Etiopien om två år

Av | 26 augusti 2018

Enligt Etiopiens nyligen tillträdde premiärminister Abiy Ahmed ska fria val hållas i landet år 2020.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Etiopiens nytillträdda premiärminister utlovar nu att fria val ska hållas i landet år 2020. På sin första presskonferens sedan han tillträdde så sa han också att Världsbanken är beredda att bidra med en miljard dollar i stöd till Etiopien med anledning av reformarbetet. På grund av situationen för de mänskliga rättigheterna har banken inte betalat ut något stöd till Etiopien sedan 2005.

– Vad för typ av legitimitet kan en politiker ha utan mandat som getts av folket via val? frågade sig Abiy på presskonferensen.

Premiärministern har också meddelat att ett större utrymme ska ges till oppositionen. I dagsläget sitter inga kandidater för något oppositionsparti i parlamentet.

Under presskonferensen fick Abiy också frågor om de 2,8 miljoner människor som i dagsläget befinner sig på flykt i landet efter oroligheter. Han svarade att de inte skett på grund av hans reformer. Kritiken mot att han stängt av internet och skickat in militären för att stävja protester i Ogadenregionen bemötte han med att det var åtgärder som ”hade räddat liv”.

Foto: Ebusalewa

Av | 26 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot i gemensamt projekt – unika texter om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot möts nu i ett gemensamt projekt för att lyfta fram litteraturen och journalistikens roll i Etiopien. I samband med världsdagen för pressfrihet den 3 maj släpper de båda nättidskrifterna texter skrivna av författare och journalister i såväl Etiopien som i exil. Bland de medverkande märks poeterna Liyou Libsekal, Chaala Hailu Abata, Sosina Ashenafi, författaren Lena Bezawork Grönlund och journalisten Woubshet Taye.

”Det enda jag begär är att veta om han är i livet och vad han är anklagad för”

Sedan ett år tillbaka har Helen Zemichael liv varit upp och ner. Då försvann hennes man Ermias Tekie i Etiopien. Nu vädjar hon till svenska UD att söka svar om vad som hänt. Samtidigt framkommer nu uppgifter om att mannens dator stals från hotellrummet en vecka innan försvinnandet.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Mesfin Negash

I den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det senaste avsnittet möter han Mesfin Negash.

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.