Target Gambar står framför en av sina valaffischer

Valet i Azerbajdzjan kan ge demokratikämpar ny kraft

Av | 6 februari 2020

Oddsen är emot de oppositionella kandidater som ställer upp i val i Azerbajdzjan. Men att aktivera medborgarna är anledning nog, anser Turgut Gambar.

Den 9:e februari hålls parlamentsval i Azerbajdzjan. I år ställer fler oberoende kandidater upp jämfört med tidigare år, då de största oppositionspartierna bojkottade valet.

  • Valet i Azerbajdzjan
  • I Azerbajdzjan finns merparten av makten hos landets president, Ilham Aliyev. Aliyev, som leder regeringspartiet YAP, valdes för första gången 2003 då han efterträdde sin far Heydar Aliyev som grundade partiet och var dess president i tio år. 
  • Det kommande parlamentsvalet äger rum i en politisk miljö dominerad av regeringspartiet som har 65 av 125 mandat i parlamentet. De återstående mandaten innehas av kandidater som, även de, vanligtvis röstar i linje med det styrande partiet.
  • Valet skulle egentligen hållas först i november 2020 men har tidigarelagts på presidents direktiv. Det råder skilda meningar om vilket motiv presidenten har för att tidigarelägga valen; vissa menar att det var nödvändigt för att Alijev skulle kunna driva igenom reformer. Andra menar att det är ett sätt att förbereda en överlämning av presidentposten till presidentens fru Mehriban Aliyeva. Hon är sedan en tid också landets vice-president. Enligt Civil Rights Defenders har inget tidigare val i landet levt upp till internationell standard.

Men även om de kandiderar i år har flera av landets oppositionsgrupper sagt att de på olika sätt förhindrats av regeringen att ställa upp i det kommande parlamentsvalet.

Till exempel har sammanlagt fyra aktivister hindrats från att kandidera på grund av att de står med i brottsregister för brott som Europadomstolen ogiltigförklarat. En av dessa aktivister är Zaur Gurbanli, som kommer ifrån organisationen NIDA Civic Movement, en Baku-baserad organisation som försöker främja demokratisering i Azerbajdzjan genom icke-våld. 

Blankspot ringde upp Turgut Gambar, oberoende kandidat i valet och en av grundarna till NIDA.

Turgut Gambar säger att han räknar med att regeringen kommer att fuska, men till skillnad från sin kollega Zaur Gurbanli har han hittills sluppit undan hot eller påtryckningar. 

Varför ställer du upp i valet? 

– Min största motivering delar jag med de andra kandidaterna som ställt upp från NIDA. Det är att använda den möjlighet som valet utgör för att aktivera så många som möjligt och mobilisera oppositionen. Den sittande regeringens huvudsakliga mål är att göra människor så apolitiska som möjligt, vilket de har lyckats med. Normalt sett när det inte är val är det extremt riskabelt att gå och knacka dörr eller organisera människor, nu under valet är riskerna med det mycket mindre. 

– Så jag vill omvandla valet från en ren formalitet från regeringens håll till en process som intresserar allmänheten, startar diskussioner om politik, och så småningom skapar politiskt aktiva medborgare. 

Förväntar du dig att valet kommer att gå rättvist och demokratiskt till?

– Det finns inga tecken på att det här valet kommer bli annorlunda än tidigare val. Jag tror att regeringen förbereder sig för valfusk igen. Men jag vill hävda att om en majoritet av allmänheten röstar, och om valdeltagandet blir större än tidigare år, då blir det väldigt svårt för dem att rigga valen i den utsträckning som jag tror att de vill. Det återstår att se hur valdeltagandet blir, men det är det vi kämpar för, att få alla att gå ut och rösta.

Hur ser dina och oppositionens chanser ut i valet?

– Eftersom det inte finns någon valundersökning att hänvisa till kan jag bara spekuler kring detta, men hittills har feedbacken varit positiv. Jag tror att om valet skulle gå rättvist till så hade jag haft goda chanser att vinna. Men för oss i oppositionen så beror så mycket på valdeltagandet. Ett mycket högt valdeltagande skulle kunna hämma valfusket. 

Target Gambar ute på kampanj
Turgut Gambar delar ut kampanjblad inför parlamentsvalet den 9 februari.

Vad hoppas du att valprocessen ska leda till?

– Min största förhoppning är att många ska ansluta sig till demokratiseringsprocessen, att man ska ansluta sig till de organisationer som kämpar för den. Jag hoppas att den pågående valkampanjerna ska inspirera folk till att bli aktivister, politiker och journalister. 

Vilka är de största problemen som ditt land står inför i den nuvarande politiska situationen?

– Först och främst styrs landet fortfarande av en auktoritär regim som är mycket korrupt och som inte respekterar mänskliga rättigheter alls.  Den ekonomiska situationen i landet är också mycket allvarlig. Azerbajdzjan är en oljenation och har hamnat i en ekonomisk kris sedan oljepriserna föll 2014. Det ekonomiska läget har förvärrat en redan svår situation för civilsamhället. 

– En stor fråga är också den om det ockuperade Ngorno-Karabakh, vi riskerar när som helst en militär konflikt med Armenien. Frågan om territoriell suveränitet är fortfarande olöst för vårt land. 

– Det sker också en så kallad “brain drain” i Azerbajdzjan; för många av våra begåvade unga människor lämnar landet för en bättre utbildning och godare möjligheter utomlands. Unga människor som behövs i Azerbajdzjan inom affärsvärlden och forskningsvärlden för att landet ska utvecklas.

Angående Ngorno-Karabakh konflikten med Armenien, hur skulle du hantera konflikten på ett annorlunda sätt än den nuvarande regeringen?

– Det är svårt att säga något konkret om situationen eftersom vi inte vet någonting om de pågående förhandlingarna med Armenien. Vår regering måste bevisa att det sker konkreta framsteg i förhandlingarna. Vi måste få veta om regeringen arbetar mot en lösning av konflikten eller om förhandlingarna i själva verket är frusna? Vi anser att vårt territorium är ockuperat och som nation förbehåller vi vår rätt, i enlighet med internationell lagstiftning, att använda militär makt för att att lösa konflikten om det är nödvändigt.

– Men konsensus bland de demokratiska oppositionella rösterna i Azerbajdzjan är att vi vill ha en fredlig lösning. Det är också viktigt för att få internationellt stöd att visa att vi klarar av att styra vårt land på ett rättvist och demokratiskt sätt, det är det första steget. 

För ett tag sedan var ett stort företag som delvis ägs av svenska staten, Telia, involverade i en korruptionshärva i Azerbajdzjan. Vad skulle du säga till svenska eller internationella investerare som vill investera i Azerbajdzjan?

– Vi välkomnar utländska investerare förstås, och tror att investeringar i Azerbajdzjan kan vara gynnsamt för alla parter. Samtidigt måste potentiella investerare ta hänsyn till korruptionen som är utbredd i de flesta av landets förvaltningsområden. Investerare ska inte ingå i korrupta affärer med vår regering, de måste distansera sig från de systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter som sker och de får inte kränka arbetarnas rättigheter. Investerare som kommer hit borde vara lika positiva till fackföreningar här som man är i Sverige. Det har inte varit fallet med de flesta utländska investerare som kommit hittills.

Hur går ni vidare om regeringspartiet blir störst igen?

– Vi har aldrig haft några illusioner om hur det här valet kommer att gå till. Om regeringen blir omvald innebär det inte slutet på vårt arbete. Vi har en positiv framtidstro och anser att vår kampanj har väckt liv i landets politiska process. Jag tror att många kommer att följa politiken i vårt land närmare nu, och att många av dem som har kampanjat med oss kommer att fortsätta engagera sig politiskt. 

Blankspot har försökt nå den Azerbajdzjanska ambassaden för en kommentar men har ej fått svar.

Stora Bilden: För Turgut Gambar handlar kandidaturen inte om att vinna en plats i parlamentet, utan om att agera. ”Hərəkətə Gəl” står det på hans valaffisch, det betyder ungefär ”kom igen” eller ”agera!”. Båda bilderna tillhör NIDA Civic Movement.

Av | 6 februari 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Montenegros nya majoritet på väg att bilda regering

Igår valdes Aleksa Bečić från center-koalitionen MNN till riksdagens talman i Montenegro vid ett historiskt installationsmöte, där Zdravko Krivokapić från konservativa ZBCG föreslogs till premiärministerposten.

Reklam som undergräver folkviljan – Nej tack!

Politisk annonsering online har blivit en demokratisk risk. Nätjättarna bär ett särskilt ansvar för att avvärja den.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.