Välkommen till Blankspot alla nya blankspottare

Av | 4 oktober 2018

Till alla er som mötte oss på Bokmässan i Göteborg och här får ert första nyhetsbrev kommer lite mer information om oss.

Blankspot är en medborgarfinansierad sajt för journalistik och det verkligt unika med Blankspot är läsarna och våra supporters – det vill säga du!

Det är du som skiljer vår journalistik från annat som görs. Du är våra ögon och öron i en allt mer global värld.

Det är med dina idéer, lokala kontakter och hjälp som vi kan lyfta oss i håret och ta fram kvalitetsjournalistik.

Som prenumerant och blankspottare bjuds du in till våra meet-ups där vi presenterar redaktionella planer och bjuder in gäster. För de som vill kan man också följa journalistiken bakom kulisserna i våra olika ämnesspecifika facebookgrupper. Där kan du få exklusivt innehåll i realtid och vara med och bidra med din expertis, ställa frågor och stötta reportrarna.

Blankspots reportageserier handlar om mer än en enstaka publicering som snabbt kan falla i glömska. Journalistiken är en pågående process och för oss är Facebookgrupperna knutna till varje reportage oumbärliga för relationen med läsarna.

Det är i grupperna som vi dagligen arbetar med deltagande journalistik från olika delar av världen. Några av de aktuella grupperna just nu:

Uppdrag: Afghanistan

Uppdrag: Etiopien och Eritrea

Uppdrag: Västafrika

Verkliga Sverige

Vi har också en generell grupp för nyheter och diskussion om vad vi borde göra som heter Blankspot.

Vi behöver ditt bidrag för att fortsätta göra journalistik och hoppas att du vill bidra även ekonomiskt under det kommande året. Vår journalistik är fri för alla att läsa och här skriver Brit Stakston om det beslutet: ”Därför är Blankspots journalistik fri att läsa.”  

Närmast kommer vi att börja publicera de första reportagen i serien ”Verkliga Sverige”. 

En resa genom 340 mil av svenska landskap där vi låter ramen för berättelsen vara Nils Holgerssons resa genom Sverige.

Välkommen till Blankspot. Kul att du hittade just oss på Bokmässan!

Av | 4 oktober 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Följ arbetet med boken ”Jakten på Dawit”

Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer i vår. Du som vill kan följa arbetet med boken genom att följa Martin Schibbye sida på Facebook.

Detta gjorde vi för läsarnas bidrag

Att driva en reportagesajt enbart med hjälp av supportrars stöd och kunskap är krävande och slitsamt på grund av den finansiella osäkerheten. Men jag är övertygad om att det är bästa sättet för att öka trovärdigheten för journalistiken, skriver Martin Schibbye i ett brev till de supportrar som stöttat Blankspot under 2018. Vi hoppas ni alla fortsätter stödja oss och att ni som ännu bara följt oss också kan bidra under året som kommer.

Tack alla supporters – det här kunde vi göra tack vare er 2018

Vi vill passa på att rikta ett alldeles särskilt tack till alla er som bidragit ekonomiskt till Blankspot 2018. Utan er hade vi inte kunnat göra allt den journalistik och annat vi lyckades med förra året. Varje krona räknas och detta här har ert bidrag åstadkommit!

De sex mest lästa artiklarna under 2018

Att nyheter från Afghanistan lockar till läsning vet vi. Men vilka andra berättelser var det som drog till sig den mesta uppmärksamheten hos Blankspot under 2018? Här kommer årets lista.