Valseger för det konservativa regeringspartiet i Kroatien

Av | 9 juli 2020

Det styrande partiet chockade landets analytiker genom att vinna det extra-insatta parlamentsvalet. Hanteringen av pandemin ses som en förklaring till segern.

Veckan före valet var alla överens – varken det sittande regeringspartiet konservativa HDZ eller oppositionen bestående av den socialdemokratiskt ledda valkoalitionen ”Omstart” skulle få ett tillräckligt stort antal röster. 

Det troliga scenariot var att de båda skulle bli tvungna att försöka regera genom att bygga instabila koalitioner med mindre partier i mitten eller med högerpopulistiska, nationalkonservativa partier.

Men tvärtemot prognoserna om att ingen skulle få egen majoritet, fick det styrande partiet 66 mandat av 151. För en absolut majoritet hade det krävts 76 mandat, men med detta resultat kan man tillsätta en minoritetsregering med stöd från några mindre mittenpartier. Valkoalitionen Omstart fick 41 mandat och nationalistiska DPMŠ 16 mandat. 

Kanske fick premiärminister Andrej Plenković och HDZ i slutändan den fördel kritiker menade han eftersträvade när parlamentet upplöstes i maj och han därmed tvingade fram ett val redan under sommaren. 

Hade valet genomförts till hösten hade troligen den kommande ekonomiska recessionen varit mer i fokus. Kroatiens ekonomi är mycket ansträngd på grund av den uteblivna turismen som pandemin medför. Turismen står för cirka 20 procent av landets BNP och arbetslösheten förväntas stiga.

Genom att valet skedde nu hann Plenković utnyttja det förtroendet som vuxit av hur Kroatien hanterat den akuta fasen av pandemin. I landet har hittills 3 325 smittats och 114 avlidit.

Valdeltagandet var dock lågt. Endast 46,45 procent deltog i söndagens val av de 3.8 miljoner röstberättigade. (2016 röstade 54,6 procent). Pandemin och rädslan för att kunna smittas anses ha spelat en roll.

Valprocessen överskuggades också av diskussioner om landets coronaåtgärder. En lång diskussion fördes om hur man skulle hantera de smittades rösträtt. Till slut fick de rösta via ombud. De ringde då sin lokala vallokal som sände en valarbetare med röstsedlar som överlämnades och fylldes i av ett ombud utanför den smittades bostad som inte själv fick komma i direktkontakt med röstsedeln eller valarbetaren. 

I vallokalen skyddades de röstberättigade genom att man ombads att ta med en egen kulspetspenna för att kryssa i röstsedlarna samt bära munskydd. 

Dessutom rekommenderades att man bar handskar.

Zarko Jerat är kroatisk och svensk medborgare som numera, som pensionär, delar sitt liv mellan Göteborg och umgänge med barnbarnen med längre vistelser i Kroatien. I söndags gick han till valurnan på ön Murter där han är född och uppvuxen.

– Ja, det stämmer jag hade med mig en egen bläckpenna! Här i byn Murter finns det tre vallokaler och allt gick väldigt smidigt. Vi gick in en och en, men jag hörde på nyheterna att det i andra delar av landet var väldigt långa köer. Många vågade inte gå in på grund av rädsla för smitta när det var så mycket folk. Kanske var det därför valresultatet blev så lågt, säger Zarko Jerat.

För tio dagar sedan lyckades han och frun äntligen återvända till ön Murter via Split efter att ha köpt tre flygbiljetter. De hade planerat att återvända i mars men på grund av pandemin blev de kvar i Sverige. 

Zarko Jerat har med stort intresse följt utvecklingen av pandemin och hanteringen runt den i sitt hemland. Särskilt som ön Murter i pandemins början blev en av Kroatiens hotspots och en rödmarkerad zon. 

Under en period fick ingen lämna eller anlända till ön. 

– Ön var hårt drabbad. Öborna är mycket mobila och i fiskebyarna säljs fisk till Italien så det är väl troligen därifrån smittan kom. Totalt smittades 29 personer och tre personer avled efter en tid på intensivvårdsavdelningen i Split. Den plötsliga smittspridningen i en stad med 1 500 personer krävde drastiska åtgärder. Hela byn Murter isolerades med strikta restriktioner och de fick inte ens åka ut med sina fiskebåtar eller gå ut i trädgården, berättar Zarko. Mat beställdes och lämnades i hamnen. 

– Jag följde allt i realtid från Göteborg genom en webbkamera från Murter och såg hur spöklika och öde gatorna blev under den 26 dagar långa lock-downen. Varje dag klockan 14 lyssnade jag också på uppdateringar om spridningen via en lokal radiostation. Genom omfattande tester och två sjukstugor lyckades man sedan stoppa spridningen, fortsätter han.

– Valresultatet blev verkligen en överraskning, ingen hade trott det, kanske gynnades det sittande partiet av att de flesta är nöjda med upplägget av coronapandemin. Det blev ju bra, vi har ett lågt antal döda, säger Zarko Jerat. 

Foto: Kroatiska parlamentet, av Suradnik 13, CC BY-SA 3.0

Läs mer:

2020 Croatian parliamentary election

Conservatives Win Croatia Election, First Results Show

DIP: People Infected with COVID-19 Allowed to Vote by Proxy

Av | 9 juli 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Domstol i Österrike: Nedstängningen strider mot lagen

Brit Stakston skriver på plats i Österrike om reaktionerna på domstolens bitvis hårda kritik mot coronarestriktionerna och hur det påverkar nya beslut.

Stakston: Konsten att resa under en pandemi

Även om resmålet är en välbekant stad man besökt i många år är inget annat som vanligt.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.