”Vår nationaldag är inget att fira” – Dagbok från Kabul vecka 32.

Av | 15 augusti 2020

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

I Sverige målade jag mycket innan jag utvisades så förutom att skriva vill jag också utvecklas som konstnär. Utan all hjälp från svenskar så hade mitt liv i Afghanistan varit omöjligt. 

Jag minns den första dagen jag anlände hit. Jag kände inte någon här. Jag glömmer aldrig känslan av att inte ha någonstans att bo. I dag är jag glad att kunna hjälpa andra som utvisats. Att ta hand om andra ger hopp och gör att man kan börja leva igen.

Det var mitt öde att deportertas, men är jag bara fortsatt ambitiös tror jag mig kunna hitta min dröm. Livet är långt. Vissa delar av livet är riktigt svåra och andra lättare, det har varit branta upp- och nedgångar som jag klarat av. Jag har gripits av polisen och klarat mig från terrorattentat, men som sagt om jag inte hade haft stöd från Sverige vet jag inte hur det hade gått. 

Eller vilken typ av liv jag då hade haft. 

Den här veckan är det Afghanistans nationaldag. När jag ser mig omkrings ser jag fattigdom, prostitution, analfabetism och blinda etniska fördomar. Vi har en historia av beroende, förnedring, fattigdom och mord. 

Vilken självständighet, vilken frihet ska firas kan man fråga sig? 

Vi är inte fria. Friheten tillhörde den föregående generation, det har inget att göra med den nuvarande generationen. Vi drunknar i beroende, politiska partier och grupper som vänder sig till utlandet för stöd. 

Vilken frihet? I rättvisans namn borde kunskapen delas så att de som är analfabeter kan gå till universitetet och de hårt arbetande ungdomarna ges högre utbildning. Men många i landet är analfabeter och har aldrig varit på ett universitet. Även många av våra politiker är analfabeter. 

De är inte heller riktiga politiker som kan sköta och utveckla ett land utan mäktiga personer som nu ockuperat platserna i parlamentet och regeringen

Vilken självständighet?

När de flesta livsmedel är från Indien och Pakistan. När både smöret och sylten är från Iran och vi inte ens har de enklaste råvarorna eller livsmedlen från vårt eget land?

Vilken befrielse? När en folkgrupp pashtunerna har mkat över myndigheter och de andra folkgrupperna inte räknas eller har den makt som pashtunerna haft. När vi ska fira och prata om befrielse – hur kan det då finnas så mycket förnedring mot andra folkgrupper.  

Hur kan man rättfärdiga och motivera att lyfta flaggan i frihetens namn och dekorera väggarna medan hundratusentals ungdomar är arbetslösa, beroende eller uttrycker hat mot sitt hemland?

Det finns ingen moralisk rätt att fira någon självständighet. 

För medan de firar nationaldagen kommer det skjutas raker på folk.

Vi firar befrielsen från den engelska och ryska ockupationen men även under den tiden så såg vi inte den korruption, det våld eller den förnedrande behandling av landets folkgrupper som vi ser idag. 

**

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Läs alla Mohammads tidigare dagboksanteckningar här.

Av | 15 augusti 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Argentina Allt om Dagbok

”Afghanistans barn måste få lära sig vad fred är” – Dagbok från Kabul vecka 37.

Dag efter dag passerar med krig, mord och elände. Men det beror inte enbart på andra. Vi kan inte skylla ifrån oss. Det beror också på att vi försummat våra barns rätt till utbildning. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Barnkonventionen rår inte på krigets eldar – Dagbok från Kabul vecka 36

Nästan hälften av Afghanistans befolkning är under 15 år. Våld och konflikter är ett stort hot mot deras möjligheter att utvecklas. Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

Vad händer om man blir sjuk? – Dagbok från Kabul vecka 34

Oron för att bli sjuk finns hos många Kabulbor. Och vid attentat blir sjukhusen snabbt fulla. Det skriver Mohamed om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.