Varför är det så tyst om så många kriser?

Av | 22 februari 2019

Enligt ett pågående forskningsprojekt om humanitära konflikter är den humanitära journalistiken själv i kris. Detta får allvarliga konsekvenser för både rapportering och bistånd.

Den mest underrapporterade krisen under 2018 var, enligt en undersökning av Thomson Reuters Foundation, konflikten i Demokratiska Republiken Kongo.  Andra så kallade “glömda” kriser inkluderar  konflikterna i Centralafrikanska Republiken, Tchadsjön, Yemen, Afghanistan, Sydsudan, Burundi, Nigeria och situation i Venezuela.

Att det ser ut så beror enligt ett pågående forskningsprojekt om humanitära konflikter på att den humanitära journalistiken själv är i kris (The State of Humanitarian Journalism). Forskarna har funnit att av hjälporganisationer kritiseras den journalistiska rapporteringen bland annat för att vara partisk och selektiv, och för att man där inte ger hela bilden av den humanitära krisen.

Det efterfrågas en mer långsiktig och detaljerad inblick i kriserna där man regelbundet följer upp och analyserar förloppet.

Enligt forskarna behövs det för att kunna ge en heltäckande bild av humanitära kriser kontinuerlig rapportering på plats och tidskrävande forskning som beskriver den komplexa situationen.

Detta innebär höga kostnader vilket forskarna ser som den stora utmaningen för att upprätthålla vad de kallar för ”den humanitära journalistiken”.

Forskarna pekar på att många internationella medier som täcker humanitära kriser gör det med bidrag från stater eller privata aktörer, en finansiering som ofta är kortsiktig men som också innebär att frågeställningar väcks om huruvida nyheter om humanitära kriser politiseras. 

Men hur ska man då kunna öka medierapporteringen av dessa underrepresenterade konflikter? Ett sätt är enligt forskarna att visa att det finns ett högt allmänintresse av att följa humanitära kriser. Det visar bland annat en årlig undersökning “the Attitudes Tracker”. Ytterligare en undersökning av nyhetssajten IRIN har visat att 57 procent av deras läsare är beredda att betala för journalistik om humanitära kriser.

Enligt forskarna kan en väg framåt vara att uppmuntra läsarna att betala direkt till den journalistik de värdesätter och tror på. 

Rapporten visar också att den internationella försummelsen gör att de brutala konflikterna kan fortgå och tystnaden från medier skapar ett enormt gap mellan behov och det stöd som finns. Nyhetsrapportering spelar en nyckelroll för att väcka medvetenheten och dra uppmärksamheten till humanitära kriser, så att tillräckliga hjälpmedel kan skickas.

Av | 22 februari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om bistånd

Varför är det så tyst om så många kriser?

Enligt ett pågående forskningsprojekt om humanitära konflikter är den humanitära journalistiken själv i kris. Detta får allvarliga konsekvenser för både rapportering och bistånd.

Trots omröstningen – små framsteg för rätten till abort i Argentina

Kongressen i Argentina sa nyligen nej till att legalisera abort – ett bakslag för aborträttsrörelsen i Latinamerika. Samtidigt blir nu abortläkemedlet Misoprostol tillgängligt på landets alla apotek.

Saudiarabien nu fjärde största biståndsgivaren

Nya FN siffror visar att Saudiarabien seglat upp som den fjärde största givaren av humanitärt bistånd.

Få afrikaner namnges i svenska medier

Total misär – den svenska mediebilden av Afrikas präglas av namnlösa människor, offerbilder och intervjuer med insamlingsorganisationer. Det framgår av den årliga rapporten från We Effect och Retriever som granskar mediers bevakning av kontinenten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.