Växande ilska i Kashmir

Av | 27 februari 2020

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre under hösten får nu konsekvenser både för turismen och befolkningen.

I samband med att Indien tog ifrån Kashmir dess semi-autonoma status den femte augusti 2019 och istället överförde kontrollen direkt till huvudstaden New Delhi arresterades hundratals politiska ledare och aktivister.

Två av dem var Omar Abdullah och Mehbooba Mufti. De har båda tidigare haft höga ministerposter i Kashmir de senaste åren och hade varnat för att regeringsbeslutet riskerade att få katastrofala följder.

I Indien kan personer i hållas i ”preventiv arrest” i sex månader. Men för att Abdullah och Mufti skulle kunna fortsätta att hållas fängslade applicerade Narendra Modis regering den drakoniska lagen Public Safety Act (PSA) på de här fallen den 6 februari. PSA innebär att personer kan arresteras utan rättegång i upp till två år. 

Mehbooba Muftis dotter Iltija Mufti är upprörd över hur hennes mamma behandlats.

– PSA forcerades på min mamma bara för att hon vägrade skriva under en illegal förpliktelse att hon inte kommer att göra några uttalanden mot återtagandet av Kashmirs (delvis) självständighet, säger hon.

På gatan i Kashmir är många också chockade över hur centralregeringen behandlat de två ledarna, inte minst med tanke på att de i kontrast till många andra politiska grupper i regionen deltog i valen förra året och därmed bekräftade tillhörigheten till Indien.

– Genom att sätta politiker som är för [att Kashmir är en del av] Indien bakom galler, har centralregeringen visat att de inte litar på några politiker i Kashmir, inte ens de som hissade den indiska flaggan här, säger butiksägaren Jameel Ahmad på Röda torget i regionhuvudstaden Srinagar. 

Förutom arresteringarna har en rad övergrepp mot de mänskliga rättigheterna skett, inte minst när den indiska regeringen slog ned mot internettillgången. Den indiska regeringen menar att både restriktionerna att använda internet och arresteringen av höga politiska ledare handlar om att upprätthålla freden. Men tilltagen har väckt stor kritik både i Indien och internationellt.

  • FAKTA OM KONFLIKTEN
  • Sedan den 5 augusti har antalet turister minskat med 86 procent och en halv miljon jobb har gått förlorade.    
  • 389 personer sitter fortfarande arresterade under PSA i Kashmir. Säkerhetsbegränsningarna och inskränkningarna i tillgången till internet sedan den 5 augusti 2019 har skapat förluster för företag i Kashmir.
Journalisten Athar Parvaiz.

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende. 

Av | 27 februari 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kashmir Allt om postcards

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Växande ilska i Kashmir

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre under hösten får nu konsekvenser både för turismen och befolkningen.

Allt färre engagerar sig för de försvunna studenterna

Tidigare under månaden gick tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna. Men efter regerings passivitet har nu en del aktivister gett upp.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.