Växande protester i Etiopien efter att studenter kidnappats

Av | 30 januari 2020

I Amhararegionen gick idag tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Efter att kampen för de försvunna studenterna tagit fart i landets sociala medier under hashtaggen #BringBackOurStudents tog i veckan befolkningen i flera städer i Amhararegionen till gatorna med kravet att de 27 kidnappade studenterna skulle släppas fria. 

– Vårt mål är att de kidnappade studenterna som tagits av rasistiska grupper i Oromo friges. Vi kräver att regeringen agerar, säger Endalemaw Kindie som precis är på väg hem från stadion i Bahir Dar där protesterna avslutades. 

Demonstrationer ägde rum i alla regionens större städer och många bar plakat som kritiserade regeringens tystnad men också delstatspolitikernas passivitet.  Studenterna var alla från Amhararegionen och studerade vid Dembi Dolo universitetet i Oromoregionen. De ska ha kidnappats efter att ha flytt uppblossande etniskt våld på campusområdet.

En av förklaringarna till att protesterna blivit så stora nu två månader senare är att kidnappningen blivit en symbol för en mycket större konflikt i landet.

Dels innebär kidnappningen en fråga där kritik kan riktas mot landets premiärminister Abiy Ahmed och många som är missnöjda med hans reformer ser detta som ett tecken på regeringens oförmåga att adressera landets problem.

Det senaste månaderna har våld mot studenter drabbat både amharastudenter i Oromoregionen och oromostudenter i Amhararegionen och regeringen kritiserats för passivtet.

Många har också av rädsla för etniskt våld valt att avsluta sina studier.

Det finns en oro hos stora delar av befolkningen att det etniska våldet ska öka inför valet i augusti och en kritik mot att landets armé och polis inte tagit frågan om studentmorden på allvar.

Nyligen varnade exempelvis journalisten och aktivisten Eskinder Nega för att det fanns risk för folkmord.

När demonstrationståget i Bahir Dar avslutades på stadens fotbollsstadium ville vice-presidenten i regionen tala.

– Det orsakade en del tumult eftersom hälften av demonstranterna inte ville det, säger Endalemaw Kindie till Blankspot på telefon.

Orsaken var att många var lika frustrerade över politikernas passivitet som över själva kidnappningen. 

– Men när de väl talade, sa vice-presidenten i Amhararegionen att han stödjer demonstranternas krav, berättar Endalemaw Kindie.

Nyligen har också premiärministerns pressekreterare meddelat att regeringen jobbar för att studenterna ska friges. 

Men regeringens agerande har kritiserats av bland andra Yared Hailemariam, chef för människorättsorganisationen ”Association for Human Rights in Ethiopia” som i ett uttalande konstaterat att de etiopiska myndigheterna ”misslyckats med att skydda de kidnappade och inte vidtagit ordentliga åtgärder för att få dem fria”.

Det är fortfarande mycket som är oklart kring hur många av studenter som är kidnappade. Den officiella siffran från premiärministerns pressekreterare Nigussu Tilahun är att 21 studenter har släppts, men att sex stycken fortfarande hålls fångna.

En av föräldrarna till de kidnappade säger till BBC att han fruktar för dotterns liv: ”Jag är rädd att de redan är döda och jag önskar att de kunde berätta sanningen för oss. Som det nu är svävar vi i ovisshet och min fru är sjuk för att hon oroat sig för mycket. Jag vill veta vad som hänt, även om de dödats”.

Ingen grupp har ännu tagit på sig kidnappningen, men representanter för regionen har anklagat Oromo Liberation Army (OLA), en utbrytargrupp ur Oromo Liberation Front (OLF).

I en analys av journalisten Zecharias Zelalem på Addis Standard konstateras att vid tiden för bortförandet kontrollerade rebellgruppen det aktuella området.

Men OLA själva tillbakavisar anklagelsen.

För varje dag som går växer sig rörelsen som kräver att de kidnappade släpps och enligt Endalemaw Kindie är tålamodet hos demonstranterna redan slut. 

– Istället för att bara demonstrera sa många i dag att om studenterna inte släpps inom tio dagar kommer de beväpna sig och starta ett krig.

**

Uppdatering (30/1): Regeringen har nu tillsätt en undersökningskommission för att utreda vad som hänt de försvunna studenterna.

Av | 30 januari 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 – kommer det hända igen?

Under de senaste decennierna har man kunnat se med oro på hur spänningarna byggts upp mellan Egypten och Etiopien över byggandet av den stora etiopiska renässansdammen på den blå Nilen. Men vad finns att lära av historien?

Blankspots FAQ: Vad händer i fredspristagarens Etiopien?

Protesterna i Etiopien eskalerade efter mordet på sångaren Hachalu Hundessa. Men vad ligger bakom vreden och kommer Abiy Ahmed att rida ut krisen? Blankspot har sammanställt frågor och svar kring situationen.

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.