Växande protester i Irak

Av | 10 september 2018

Protesterna sprider sig i Irak och landets säkerhetsstyrkor har satts i högsta beredskap.

Under de senaste två dygnen har demonstranter i södra Irak omringat och satt eld på flera regeringsbyggnader. Inklusive högkvarteret för den styrande Da´wa partiet och den statskontrollerade irakiska tv-stationen Iraqiya TV samt det iranska konsulatet.

Armén och polisen säger i ett uttalande att de kommer att svara med ”exceptionella säkerhetsåtgärder”, bland annat förbud mot protester och resor i grupp.

Efter liknande protester under sommaren lovade regeringen i Bagdad att budgetera medel till regionen för att utveckla och förbättra infrastrukturen, vattenförsörjningen samt tillgången elektricitet och sjukvård.

Men de insatserna har inte räckt för att stävja protesterna. På måndagen blev 30 000 personer sjuka efter att ha druckit förorenat vatten.

– Vi är törstiga, vi är hungriga, vi är sjuka och övergivna, sade demonstranten Ali Hussein på fredagen till AFP.

Demonstranterna lyfter också fram bristen på el, att miljarder går till korruption och att oljebolagen släpper ut föroreningar och konfiskerar bönders jord.

Manifestationerna i oljestaden Basra, där det bor över två miljoner människor, har snarast ökat i styrka.

Regionen står för 95 procent av Iraks oljeintäkter och förstärkningar från andra delar av landet skickats in för att skydda oljefälten.

Ännu finns ingen ny regering i Irak efter parlamentsvalet 12 maj. Rivaliserande fraktioner slåss om makten och landets politiker har ännu inte lyckats välja en talman.

Splittringen går främst mellan ett block backat av USA och det andra av Iran som båda anser sig fått en majoritet.

Av | 10 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Irak

Växande protester i Irak

Protesterna sprider sig i Irak och landets säkerhetsstyrkor har satts i högsta beredskap.