”Vi är journalistälskare”

Av | 10 maj 2017

Journalistik är ingen bra investering – men vi älskar journalister. Det konstaterade finansmännen Sven Hagströmer och Jonas Nordlander när de berättade varför de stöttat Blankspot.

 – Svaret på frågan om journalistik är en bra investering är nej. Det svarade finansmannen Sven Hagströmer när han under Blankspotdagen den 9 maj fick frågan varför han har gått in med 1,7 miljoner kronor i Blankspot under fem år.

– Det har inte ett skvatt med avkastning att göra. Jag älskar journalister. Det är inte poliser och åklagare som kommer på de stora sakerna, det är journalister. Och idag lever journalister väldigt farligt, sade Sven Hagströmer.

Blankspots chefredaktör Martin Schibbye tecknade en mörk bild av situationen för pressfriheten i världen, där journalister fängslas, skjuts och kidnappas runt om i världen och refererade till den allt värre situationen för de kollegor som fortfarande sitter fängslade i Kalityfängelset som en av bakgrunderna till Blankspot.
En erfarenhet som Sven Hagströmer ansåg ha varit ”danande för den personliga utvecklingen”.
–  Ni journalister är beredda att gå i döden för journalistiken, när jag träffade er såg jag några som älskade sina jobb, och utan den passionen att flyga upp klockan sex på morgonen, så blir ingenting gjort, fortsatte Hagströmer

Finansmannen Jonas Nordlander, som tillsammans med kollegan Filip Engelbert bland annat grundat Avito, gav liknande förklaringar till varför de har investerat i Blankspot.

– Vi är journalistälskare. Vi har bott och verkat i länder med ett väldigt förtryck mot människor och journalister. Det fria ordet ligger oss varmt om hjärtat, sade han.

De båda entreprenörerna konstaterade också att branschen under de senaste åren passerat en vändpunkt och att det i dag  går att ta betalt för journalistik.
– Man käkar ju en bulle och tar en kaffe för 100 kronor då borde man vara beredd att betala 50 kronor för en artikel för att stödja något man gillar – om det bara serveras på ett enkelt sätt. Nu har vi mobiltelefoner som ligger i allas fickor och kan man då trycka ut saker från världen och Sverige till dem, då kan Blankspot ta in pengar. Folk gillar nyheter, sa Jonas Nordlander.

Sven Hagströmer höll med.
– Ni borde hitta en betalningsmodell så att ni inte bara är beroende av sådana här galningar, men dit tar det tid att nå. Först måste ni sprida namnet och varumärket så att man vet att det här är bra och av hög kvalité.

Brit Stakston beskrev att även om vi på Blankspot har det entreprenöriella i oss så är vi inte några ”VD-typer” och beskrev hur mötet med investerarna gett energi i frustrationen över all administration.
– Det härligaste med att träffa er är den energi och jävlaranamma man får av att gå tillbaka till det vanliga jobbet efteråt och inte bara se all administration.

På frågan vad de skulle vilja se mer av när Blankspot firar fem års jubileum om tre år, svarade Jonas Nordlander att det viktigaste var att jobba på räckvidden.
– Det finns ett intresse för god journalistik, men den måste tillgängliggörs på de platser som ungdomar är på.
Han lyfte fram Blankspots satsningar på VR som ett steg i rätt riktning.
– Men om man inte får ”reach” blir verkningsgraden så mycket lägre. Räckvidd är vad jag byggt min karriär på och i ert fall blir det ”Dubbel Whammy”, reach innebär bätttre livslängd, men också ett existensberättigande.
Sven Hagströmer höll med om vikten av att nå ut och ville se mer granskning av korruptionen i världen, men också en satsning på bildjournalistiken.
– För fotograferna sker jaktsäsongen hemma vid redaktionerna och om jag fick önska mig någonting så skulle det vara att ni la ännu mer kraft på bildjournalistiken.

Av | 10 maj 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.