Vi måste alla engagera oss för Dawit

Av | 22 september 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Debatten i Sverige har länge kretsat kring om den ”tysta diplomatin” fungerar eller om Sverige ska använda hårdare ord. Journalisten Martin Schibbye, som nyligen besökt i Eritrea, anser att frågan om Dawit Isaaks frihet är för viktig för att enbart överlåta till politiker och tipsar om vad du kan göra för Dawit Isaak redan i dag.

Den 23 september har Dawit Isaak suttit 15 år i fängelse och diskussionen har sedan han greps rasat om den bästa strategin för att få honom fri.

Jag var nyligen i Eritrea med ett unikt journalistvisum och beskrev i tre långa reportage landets resa från euforin efter självständigheten 1991, tills verkligheten vred pennan ur händerna på Dawit och många andra.

Jag kunde på plats i Asmara notera en större öppenhet gentemot journalister och fick svar på de frågor jag ställde. För ett par år sedan avvisades frågor om Dawit Isaak med aggressivitet. Nu möttes jag av besked om att han är vid liv och att han behandlades bra, men att frågan om en lösning var en intern eritreansk angelägenhet.

Efter att ha intervjuat ministrar och soldater som slagits trettio år i skyttegravarna blev det tydligt att det inte fanns någon ”press” i världen som kan få Eritrea ner på knä och börja ”lyda” Sverige.

Inte ens en militär intervention skulle få ett sådant resultat. De styrande skulle antagligen gå upp i bergen, gräva ner sig och vänta ut utvecklingen i ytterligare 30 år.

Hot och sanktioner är i dagsläget dömt att misslyckas eftersom den bygger på en okunskap om det nuvarande eritreanska ledarskapet och landets historia.

En annan slående känsla under min reportageresa var hur lite kontakt det finns mellan våra länder. Man ser inga spår av några biståndsprojekt, inga ungdomsutbyten, inga investeringar.

Tittar man bakåt i historien finns starka band att knyta an till, från missionärernas arbete under 1900-talet till solidaritetskampanjer under det långa befrielsekriget.

Det är hög tid att vi alla som landsmän till Dawit Isaak frågar oss själva vad vi som medborgare kan göra för att bryta isoleringen av Eritrea och öppna upp fler kontaktytor.

Frågan är om inte Sveriges relation till Eritrea är allt för viktig för att överlämna till våra politiker. Det är dags att bryta med beröringsskräcken och avmystifiera det lilla landet på Afrikas horn.

Varför inte inleda samarbeten mellan skolor, sjukhus, musikfestivaler, fotbollsklubbar och företag i respektive land? Är du idrottsledare? Varför inte ta kontakt med ett eritreanskt ungdomslag?

Sjunger du i kör? Finns det eritreanska körer att besöka och inleda utbyten med? Arrangerar du barnteatrar? Varför inte kontakta kulturföreningar i landet?

Det kanske låter naivt att komma med kasperdockor till ett land som enligt en FN-kommitté begår brott mot mänskligheten, tvingar en hel generation ungdomar att fly och familjer att sätta sina barn i rangliga båtar över Medelhavet. Men jag tror att vi klarar av att göra två saker samtidigt.

Och för att en benådning ska komma till stånd måste nya kontaktytor öppnas upp. Människa till människa. Förening till förening.

Utan att man för den skull viker en tum i kravet på hans frihet. Eller på det brottsliga i att hålla människor inspärrade utan rättegång i 15 år.

Här kan också svensk biståndspolitik spela en stor roll för att sätta fart på den här typen av processer genom att finansiera resor och möjliggöra biståndssatsningar inom utbildning, kultur, energi och hälsovård.

Det är hög tid att Sverige, Sida och utrikesdepartementet inleder ett bilateralt biståndsprojekt riktat mot civilbefolkningen i Eritrea.

I ett läge när allt i den politiska verktygslådan har prövats och sanktionerna lagt sig som en våt filt över alla hårda ord, återstår att vädja som människor till just medmänskligheten.

Till traditionen av nåd. Ett frigivande av Dawit Isaak på medmänskliga grunder skulle vara ett stort steg mot en verklig respekt för Eritrea som nation.

Det är oundvikligt att jämföra med mitt eget fall.

Jag är en fri man i dag och kan skriva detta eftersom Sverige från första stund prioriterade relationerna med Etiopien där jag satt fängslad. 

 Sverige kom omedelbart fram till att samtal och dialog med diktaturen skulle ha bäst möjlighet att leda till ett önskat resultat; frisläppandet av två svenska medborgare.

Sverige lät Etiopien känna att de fick vinna och räddade på så sätt ansiktet på regimen. Fokus låg på att få ut svenska medborgare – inte att bekämpa eller förnedra en diktatur.

Det senaste året har en förhoppning väckts om att något håller på att hända i Eritrea. Det är därför viktigt att vi alla redan nu i höst gör allt vi kan utifrån våra olika utgångspunkter.

Vi ses i Asmara.

Av | 22 september 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Dykinstruktören som drömmer om en verklig fred med Etiopien

Freden väckte drömmen hos Raesi Belayom om att kunna börja arbeta fullt ut som dykinstruktör i egen regi. Men än så länge förblir drömmen just en dröm.

Lång väg kvar mot en verklig fred

Årets fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed har väckt hopp i regionen. Men i Eritrea syns ännu inga tecken på någon förändring.

Hallå där Donald Boström: hur är det att ställa ut i Asmara?

Fredagen den 22 november invigs en utställning i Asmara med fotografen och journalisten Donald Boströms...

Lyssna på Martin Schibbye – live och som ljudbok

Den 27 oktober, på Dawit Isaaks 55:e födelsedag, släpper Offside Press Martin Schibbyes recensenthyllade Jakten på Dawit som ljudbok, med Martin själv som inläsare.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.