Vilken skön ny medievärld!

Av | 1 maj 2015

Som vi längtat efter ett nytt spadtag. Kampanjen gick i mål för snart två månader sedan och skrev då om vårt kampanjarbete i Dagens Media. Läs om våra bästa tips för hur man kan gå från idé till över 1 miljon kronor på tre veckor.

En nyckelfaktor var verkligen dialogen med er som delade vår vision. Vid sidan av den kvalitetsjournalistik som redaktionen kommer att leverera kommer detta med att arbeta medskapande med er läsare eller som vi säger, medlemmar, vara i fokus.

Jag ingår inte i själva redaktionen men är involverad i de här delarna av vårt arbete. Blank Spot Project är ett drömprojekt där vi på riktigt kan testa alla idéer om hur man kan kombinera människors lust att förstå mer om världen utanför Sverige med digitalisering inom ramen för ett medieprojekt. Vi vill kombinera ett ganska traditionellt folkrörelsearbete med kvalificerat journalistiskt hantverk. Vi tror just detta kan skapa relevant journalistik.

För oss handlar folkrörelsearbete om att bygga saker gemensamt, en lång tradition för kunskapsutveckling, som nu sker i en än mer inkluderande form tack vare digitaliseringen. Vi ser därför lika gärna Product Hunt som Wikipedia som viktiga inspirationskällor och bevis för vad människor kan åstadkomma tillsammans.

Andra faktorer som vi tror man som medieaktör ska ta på allvar är bland annat människors aktiva nyhetssökande, deras egen kunskap om världen bland annat tack vare digitaliseringen samt de insikter eller funderingar många har om vad som saknas i medierapporteringen.

Om våra teorier håller kan Blank Spot Project bli en slags ny form av folkrörelse som också visar att journalistiken inte är i en kris. Lika väl som man investerar tid och engagemang i en idéburen organisation investerar man i en medborgarfinansierad reportagesajt som vill visa på världens vita fläckar. Ni har gett oss en möjlighet att pröva detta!

Vi är nu så peppade för att börja lära känna er lite mer. Fånga upp era tankar om varför ni gillade och trodde på vår idé såpass mycket så ni investerade 450 kronor eller mer! Du som inte hann med att stötta oss under vår korta kampanjtid kan göra det här!

Första tillfället för att göra det direkt med oss i ett fysiskt möte blir vår allra första medlemsunika meetup den 12 maj, på Wallingatan 37 i centrala Stockholm. Lätt för er som kommer från andra orter att ta sig till oss. Och kan du inte komma då – följ vår livesändning och/eller kommentera här i bloggen!

 

 

 

Av | 1 maj 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Journalistik

Ukrainsk journalist dömd av pro-ryska separatister

Journalisten Stanislav Aseyev har dömts till 15 års straffkoloni och förbjuds ägna sig åt journalistik i 2 år av pro-ryska separatister i Donetsk.

Blank Spot sjösätter grävprojekt

Vi på Blank Spot vill ju ha en dialog med er medlemmar och vara öppna i den journalistiska processen.

Vilken skön ny medievärld!

Som vi längtat efter ett nytt spadtag. Kampanjen gick i mål för snart två månader...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.