Vykort från Sydsudan

Av | 4 oktober 2018

Läs den lokala journalisten Daniel Majacks vykort från Sydsudan. Det första av flera i vår serie #postcards.

En solig söndagseftermiddag nyligen var jag del av ”Drick te tillsammans”. Det är ett initiativ organiserat av Salaam Junub (Fred i Sydsudan) för att motverka hatfylld retorik och negativt stamtänkande.

Det här behövs i Sydsudan. De krigande parterna har rotat hatet hos befolkningen. Nuer kallas för Nuer wew – vilket refererar till nuer i president Salva Kiirs regering som förrädare och lismare. Samtidigt går den största folkgruppen dinka under namnet MTN – kopplat till Mobile Telephone Networks slogan ”Vart du än åker”. Dinkafolket är traditionellt nomader men är idag också spridda över landet på grund av den pågående konflikten.

De här epiteten kan låta harmlösa men i den spända stämningen i Sydsudan underblåser de konflikten och sporrar till plundringar, våldtäkter och utomrättsliga avrättningar. Jobbsökande har förvandlats till en etnisk kalkyl – dinka, nuer och equatorier kan bara jobba i den stat de tillhör.

Men det fredsavtal som undertecknades i mitten på september ger visst hopp. Politisk försoning är målet. Frågan är om etnisk sämja kommer att följa.

/ Daniel Majack, frilansjournalist från Juba.

Vykortsförfattaren Daniel Majack. Foto: Bullen Chol.

**

Do you have a postcard to send? We are looking for contributions in the form of short dispatches (maximum 1000 characters including blanks) about hyper-local topics. We have teamed up with the NGO One World to highlight the often overlooked role of local reporters and are looking for cooperation with local journalists to produce a series of articles/updates which we will call #postcards. The purpose is to shed light on the importance of journalism and share information about blank spots in the world. For questions please contact us or [email protected]

Av | 4 oktober 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om postcards Allt om Sydsudan

Oppositionspolitiker arresterad efter valet i Senegal

Senegals president Macky Sall vann helgens val – men oppositionen kunde inte bry sig mindre. De säger i ett gemensamt uttalande att de inte godkänner valresultatet, men också att de inte ska överklaga det. De har redan gått vidare, menar den lokala journalisten Ngoundji Dieng i Dakar.

Himalaya smälter – men i Nepal är det ingen nyhet

Himalaya är hem för tio av världens fjorton berg över 8 000 meter. Men hur höga kommer topparna att vara om 80 år? Det undrar den lokala journalisten Sewa Bhattarai i detta vykort från Nepal.

Psykisk ohälsa – en tickande bomb i Sydsudan

Efter årtionden av konflikt lider nästan halva landets befolkningen av post-traumatiskt stresssymptom, samtidigt som det saknas vårdinstitutioner.

Regeringens affischer tar över Kathmandu

De styrande kommunistpartierna i Nepal har genom en rad inskränkningar skapat oro bland journalister. Sewa Battharai är en av dem och skriver i detta vykort om stämningarna i huvudstaden efter regeringens senaste kampanj.