Wallström försöker vinna Saudiarabiens röst till säkerhetsrådet

Av | 1 februari 2016

Trots det senaste årets diplomatiska dispyter med Saudiarabien hoppas Sverige få den inflytelserika gulfstatens röst vid omröstningen till FN:s säkerhetsråd i juni. Det visar en hemlig lista från regeringskansliet över de länder som ska prioriteras under vårens kampanj för en plats i säkerhetsrådet.

Inför omröstningen till FN:s säkerhetsråd i juni har UD sammanställt en lista över de 28 länder som ska prioriteras i Sveriges kampanj. Listan har skickats ut till ett begränsat antal tjänstemän och politiker som aktivt arbetar med kampanjen.

Överst på listan står sex stycken arabländer varav ett är Saudiarabien. Uppenbarligen hoppas regeringen att den över ett år långa diplomatiska konflikten med landet nu är överspelad och att gulfstaten faktiskt ska prioritera Sverige framför Nederänderna och Italien.

Men frågan är hur realistiskt det är att Saudiarabien, och de andra arabstaterna på listan, kommer att välja Sverige som sin kandidat till FN:s säkerhetsråd. Ann-Marie Ekengren, professor i Statskunskap och specialist på svensk utrikespolitik, ser inga förutsättningar för att det ska lyckas men förstår samtidigt att ambitionen finns.

– Jag tror att det blir en svår aktör att vinna. Men det är klart att Saudiarabien har ett stort inflytande över de andra arabstaterna och över en del afrikanska stater, säger hon.

Ett av Sveriges trumfkort för att vinna arabländernas röster är erkännandet av Palestina. Varken Italien eller Nederländerna har detta på sin utrikespolitiska agenda. Men Ann-Marie Ekengren är tveksam till att det kommer att räcka för att vinna arabstaternas gillande.

– Jag tror att den frågan är olika viktig för olika arabstater, säger hon.

På den hemliga listan finns även flera stater som befinner sig i konflikt, har stora korruptionsproblem och begår allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Här finns till exempel Kongo Kinshasa, Centralafrikanska republiken och Burundi.

Ann-Marie Ekengren anser att demokratiproblemen i många av FN:s medlemsstater är ett dilemma för Sverige. I kampanjen försöker Sverige just att framstå som en förebild när det gäller demokrati, antikorruption och mänskliga rättigheter. Därför måste man undvika att öppet kritisera några länder för övergrepp vilket till exempel Margot Wallström gjorde när hon tog upp piskstraffet mot den saudiske bloggaren Raif Badawi.

– Sverige är nog lite klämda mellan att locka röster i kampanjen och samtidigt stå upp för sina ideal, säger hon.

I kampanjen lanserar sig Sverige som en ”oberoende röst” som står utanför stormaktspolitiken och Nato. Förhoppningen är att detta ska locka röster från länder i Afrika och Latinamerika. Men enligt Ann-Marie Ekengren finns det forskning som tydligt visar att Sverige inte har någon egen linje i utrikespolitiken. I FN sammanhang agerar vi numera precis som vilken EU-medlem som helst och det också så vi uppfattas av de flesta stater.

– När Sverige satt i säkerhetsrådet på 1990-talet följde vi helt den europeiska linjen. Samma sak visar de granskningar som har gjorts av hur vi röstar i FN:s generalförsamling, säger hon.

Ann-Marie Ekengren planerar att inleda ett forskningsprojekt om varför så många stater lägger så mycket resurser på att bli icke permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd. Uppenbarligen är det något som lockar trots att de icke permanenta medlemmarna har betydligt mindre inflytande än de permanenta.

Än så länge saknas det forskning på området men hon tror att det även finns andra vinster med att sitta i säkerhetsrådet än de uppenbara – att få möjlighet att påverka säkerhetspolitiken.

– Jag tror att man kan bilda nätverk som gör att man kommer i kontakt med aktörer som man annars inte skulle komma i kontakt med. Man kan bevisas sin kompetens mer generellt och visa att man är en pålitlig aktör och att man kan vara drivande i olika frågor, säger hon.

 

 

Se hela listan på prioriterade länder

Blankspots medlemmar kan ta del av hela UD:s lista över prioriterade länder i den medlemsexklusiva Facebookgruppen #blankspot7. I gruppen finns det också möjlighet att följa och delta i den fortsatta granskningen av Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd.

För att kunna gå med i gruppen så bli först medlem i Blank Spot Project. 

 

Läs mer om hur Sverige jobbar för en plats i säkerhetsrådet och om Nils Resares pågående granskning.

 

Av | 1 februari 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.