Nyheter om

Wallström kritisk till etiopiskt undantagstillstånd

Detaljerna kring Etiopiens nyligen utlysta undantagstillstånd oroar Sveriges utrikesminister och människorättsorganisationen Human Rights Watch.

I samband med att Etiopiens premiärminister, Hailemariam Desalegn, avgick för två veckor sedan utlyste regeringen undantagstillstånd.

Undantagstillståndet förbjuder bland annat vagt definierade handlingar som att “undergräva tolerans och sammanhållning” och “påverka freden och välbefinnandet”.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har varnat för att de oprecisa formuleringarna kan leda till maktmissbruk.

– Det nya undantagstillståndet hotar att hindra en fredlig diskussion angående de problem som landet står inför, säger Felix Horne, forskare på Human Rights Watch.

Även Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, uttryckte i en tweet sin oro över utvecklingen i Etiopien.

Det nya undantagstillståndet kommer bara ett halvår efter att ett tidigare lyfts.

Det förra utlystes i februari 2016, efter häftiga demonstrationer i Oromo- och Amhararegionen under 2015. Protesterna handlade om Oromo- och Amharafolkets upplevda brist på demokratiskt inflytande i den nationella politiken. 

Undantagstillståndet skulle endast gälla under de kommande sex månaderna, men lyftes alltså inte förrän ett och ett halvt år senare.

Under perioden fängslades över 20 000 människor.

Vid premiärminister Desalegns avgång var det oklart exakt vad som skulle gälla under det nya undantagstillståndet, men i onsdags förra veckan publicerande Etiopiens försvarsminister, Siraj Fegessa, en lista med regler.

Enligt den statliga etiopiska statstelevisionen förbjuds Etiopiens invånare från följande:

Bryta mot grundlagen.

Stödja eller ha kontakt med “terrorist”-organisationer.

Medverka i otillåtna demonstrationer eller möten.

•Propagera för en politisk ideologi.

•Uttala sig om säkerhetsangelägenheter utan tillstånd.

•Blockera kollektivtrafiken.

•Attackera infrastruktur eller utvecklingsinstitutioner.

•Störa polisens arbete.

•Bära skjutvapen offentligt.

•Störa skolverksamheten.

•Strejka på idrottsanläggning.

•Förhindra kulturella, allmänna eller religösa festivaler.

Undantagstillståndet måste ratificeras av det etiopiska parlamentet innan det träder i kraft. Detta förväntas ske på fredag.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.