Wares Khan i frihet: ”Nu ska jag börja jobba igen!”

Av | 3 april 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Efter att ha varit inspärrad i nästan ett år släpptes Wares Khan från Migrationsverkets förvar i slutet av förra veckan. Nu är han hemma igen, glad över sin återvunna frihet men samtidigt orolig över vad som väntar härnäst.

– Det första jag ska göra är att köpa en mikrofon till min mobiltelefon så att jag kan börja jobba igen, berättar den afghanske journalisten över en kopp kaffe med Blankspot i hemstaden Malmö.

Det var sent i fredags kväll – klockan 22:25 för att vara exakt – som Wares Khan fick beskedet han längtat efter. En av de anställda på Förvaret i Kållered berättade att han skulle släppas.

– Hon sa ”Grattis Wares, du är fri”. Först trodde jag att hon skojade, men sedan förklarade hon att jag hade 10-15 minuter på mig att packa mina saker, berättar Wares Khan och drar handen genom den mörka bakåtkammade kalufsen.

Efter alla turer var det naturligtvis en stor lättnad för Wares Khan att bli försatt på fri fot, samtidigt visste han inte var han skulle bli av. Utan pengar och bostad på en främmande ort.

– Jag frågade personalen var jag skulle ta vägen, men de kunde inte hjälpa mig. Det var inte deras problem, sa de.

Wares Khan slog numret till en kompis i Göteborg, som lovade att komma och hämta honom. Han spenderade natten hos kamraten och i lördags morse satte sig Wares Khan på tåget mot Malmö.

Helgen har han tillbringat hos en gammal kompis i en lägenhet på Rosengård i Malmö.

Där kan han stanna i 4-5 dagar, sedan kommer kompisens familj hem från Stockholm och Wares Khan måste hitta någon annanstans att bo.

– Just nu vet jag inte var jag ska ta vägen, men jag har många vänner kvar i Malmö. Skulle det inte lösa sig får jag väl sova ute, det är ju inte så kallt längre, säger Wares Khan och ler snett.

Journalisten Wares Khan släpptes ur Förvaret i fredags. Nu ska FN granska om Migrationsverket brutit mot de mänskliga rättigheterna i handläggningen av hans fall.

Det är tio år sedan Wares Khan kom till Sverige från krigets Afghanistan. Han flyttade till Malmö och fick så småningom arbete som försäljare av simkort på ett mobilföretag. Lönen var bra, 25 000 kronor i månaden, berättar Wares. Han stannade på jobbet i fyra år.

– När chefen fick veta att jag skulle utvisas sa han åt mig att jag inte kunde jobba kvar.

För tio månader sedan fördes Wares Khan till Migrationsverkets förvar i skånska Åstorp. Det blev tio månader där. Därefter har han tillbringat en månad på Förvaret i Kållered i tron att han snart skulle deporteras.

I fredags kväll, precis innan han passerade ut genom förvarets grindar, fick han veta att han direkt efter helgen måste anmäla sig hos Migrationsverket.

På måndagsmorgonen var han så tillbaka där allting började för tio år sedan.

Nu känns det mesta ovisst, konstaterar han.

– När jag kom till Migrationsverket idag var det ingen som visste något, de sa att det skulle ta cirka fyra veckor innan jag kunde få LMA-kort.

LMA står för ”lagen om asylsökande”. Kortet ges till alla som söker asyl och är ett bevis på att innehavaren har rätt att stanna i Sverige i väntan på beslut om uppehållstillstånd.

Inte undra på att Wares Khan känner sig en smula förvirrad. I nästan tio år har han bott och arbetat i Malmö. Självförsörjande med ett arbete där han stortrivdes och egen lägenhet.

Nu är han tillbaka på ruta ett igen, utan vare sig pengar eller bostad.

De som följt rapporteringen om Wares Khan på Blankspot vet att Migrationsverket vid två tillfällen försökt skicka tillbaka honom till Afghanistan med specialchartrade plan. Båda gångerna har myndigheten ändrat sig i sista sekund.

Wares Khan är tillbaka i Malmö. Efter elva månader i Migrationsverkets förvar längtar han efter att få träffa och intervjua människor till sin Youtube-kanal, Malmö TV, igen.

Skälet till att det senaste försöket stoppades är att FNs människorättskommitté, efter påtryckningar från Wares Khans advokat, beslutat sig för att granska om Sverige brutit mot internationell rätt när Migrationsverkets beslutat att skicka tillbaka den mordhotade afghanske journalisten. Wares Khan har dömts till döden av talibanerna som han kritiserat hårt som journalist. En utvisning kan därför bland annat strida mot rätten till liv, menar hans juridiska ombud.

Är då Wares Khan besviken på de svenska myndigheterna?

– Jag är besviken på att de inte tror på min berättelse. Jag har gjort mängder av journalistiska intervjuer som publicerats på Youtube, de äldsta är nästan tio år gamla, och jag har över fyra miljoner visningar. Är inte det bevis nog? frågar han sig.

Hur har då tiden i förvaret påverkat honom?

– Jag mår okej. Problemet med förvaret är att det bara är tänkt att de som bor där ska stanna i 2-3 veckor. Många av de som kommer dit mår mycket dåligt. Det finns ingenting att göra, inga aktiviteter, och det blir ofta bråk. Det är inte meningen att man ska sitta elva månader där, konstaterar Wares Khan, som trots allt ger intrycket av att må ganska bra.

Under tiden i Förvaret har han fortsatt sitt journalistiska arbete. Intervjuerna, som bland annat gjorts via Skype, har för det mesta handlat om den politiska situationen och säkerhetsläget i Afghanistan.

Nu hoppas han kunna komma igång med journalistiken igen. På riktigt. Drömmen är en egen liten studio där han kan intervjua och samtala med folk om både deras och de egna personliga upplevelserna. För det krävs ett litet startkapital, pengar som han inte har idag, men som han är fast besluten om att arbeta ihop bara han får ett nytt arbetstillstånd.

– Jag har redan varit i kontakt med min gamla arbetsgivare som säger att jag är välkommen tillbaka. Lönen kommer jag att använda till att skaffa den utrustning som jag behöver, i första hand en mikrofon och en videokamera.

På bron utanför köpcentrat i Rosengård träffar Wares Khan en kompis, Mohammed, som han inte träffat på nästan två år. Det är ett kärt återseende, och de lovar att höras av snart igen.

På sin Facebooksida skriver Wares Khan att han är ”tacksam över alla svenska vänner och alla andra som på något sätt har hjälpt och stöttat mig under tiden jag har varit i Migrationsverkets förvar. All omtanke från er har hjälpt mig att orka!”

Vi lämnar sorlet på kaféet och går utomhus för att ta bilder till intervjun. Det är vår i luften. På cykelbron utanför det stora köpcentrat bromsar en ung man på en minicykel in tvärt. ”Wares” utropar han förtjust, och kastar sig om halsen på den afghanske journalisten.

– Jag visste att de skulle släppa dig, faktum är att jag drömde att det skulle hända för inte så länge sedan.

**

Läs mer: En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.

Av | 3 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

”Afghanistans lärare har min största respekt” – Dagbok från Kabul vecka 40.

I veckans dagbok skriver Mohammad om det viktiga men riskfyllda arbete som det innebär att vara lärare i ett krigsdrabbat och politiskt oroligt land som Afghanistan.

Alla vill skicka sina barn till skolan, men de får inte plats – Dagbok från Kabul vecka 39.

När jag skriver ner detta är jag i Waras, en plats som ligger långt upp i bergen.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.