Xi Jinping blir president på obestämd tid, en återgång till Maos enmansvälde?

Av | 14 mars 2018

Nationella folkkongressen röstade i söndags ja till att ta bort begränsningen för hur länge landets president kan sitta vid makten. Därmed ges president Xi Jinping möjligheten att styra på livstid.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

– Det är här kan ses som ett kvitto på att Xi Jinping har den totala makten i Kina. Han har centraliserat mer makt runt sig själv än någon annan sedan Mao Zedong, säger Jojje Olsson, journalist och författare som bevakat och verkat i Kina under många år.

Kommunistpartiet offentliggjorde förslaget förra månaden och det fanns aldrig något tvivel om att det skulle gå igenom då parlamentet i praktiken är utan makt.

2 958 ledamöter röstade för, 2 mot och 3 avstod från att rösta.

Tidsbegränsningen för presidentämbetet skrevs in i Kinas konstitution 1982 efter Maos död. Det bestämdes då att ingen skulle få sitta mer än två femårsperioder. Anledningen var att man såg farorna med en enmansregeringen och uppbyggnaden av en personkult och istället föreslog kollektivt ledarskap.

Man hade lärt av historien och ville göra det omöjligt för en person att på egen hand starta förödande politiska kampanjer som kulturrevolutionen och svältkatastrofen ”det stora språnget”.

Men nu har denna tidsbegränsning rivits upp och Xi Jinping kan efter söndagens ändringar styra landet livet ut.

– Många av mina vänner som bor kvar i Kina uttrycker förvirring över beslutet som togs i söndags och det har ju med historien att göra, hur Mao missbrukade sin makt, säger Jojje Olsson

Helgens ändring var den femte förändringen i konstitutionen sedan den antogs 1982. Det som är anmärkningsvärt med det här beslutet är att det gick så fort att få igenom.

– Vanligtvis gör debatten inom partitoppen att det tar tid att genomföra lagförslag men det här skedde med otroligt kort varsel vilket är ett tecken på att Xi Jinping har tillskansat sig väldigt stor makt, säger Jojje Olsson.

Helgens beslut gjorde inte bara det möjligt för presidenten att sitta kvar efter 2023. Flera andra ändringar med stor betydelse klubbades igenom, som att Xi Jinpings politiska tankar skrevs in i konstitutionen, rapporterar South China Morning Post.

Kommunistpartiets ledande roll är grunden för Kinas politik. Nu kom ytterligare ett tillägg till partistadgarna som säger att just ledarskapet är den viktigaste funktionen för att nå framgång i det som kallas ”socialism med kinesiska särdrag”  vilket är den officiella ideologin i dagens Kina.

Med andra ord centraliseras allt mer makt hos den högsta eliten.

Den mycket kritiserade myndigheten för kamp mot korruption skrevs också in i konstitutionen.

Myndigheten kommer fortsätta den häxjakt på korruption som Xi Jinping startade för att enligt honom motarbeta landets mutsystem. I själva verket menar många bedömare att kampanjen mot korruption har fungerat som ett maktmedel för att bli av med rivaler.

Över 1,5 miljoner personer har redan straffats eller satts under utredning sedan kampanjen startade år 2013 varav många har varit meningsmotståndare. Myndigheten ska nu ges allt större kapacitet att genomföra utredningar.

Att vara regimkritisk i Kina innebären stor fara. Det pågår intensiva insatser för att rensa landet på allt annat än stöd för Xi Jinping som det allt mer har börjat byggas en personkult kring. Han ses av många som en landsfader och går under smeknamnet Xi Dada, farbror Xi.

På sociala medier uttrycker dock många nu sitt motstånd genom att förklä det med bland annat ordlekar och ironi. Enligt Jojje Olsson har censurbyrån de senaste dagarna gått på högvarv.

När det kommer till att fördöma det som sker i Kina har omvärlden dock lyst med sin frånvaro. Varken USA eller EU har öppet kritiserat de kontroversiella beslut som togs under helgen.

Jojje Olsson menar att det finns en utbredd rädsla för att uttala sig om Kinas utrikespolitik och än mer om deras inrikespolitik då de ekonomiska relationerna till det mäktiga landet i öst riskerar att påverkas.

– Det finns en rädsla för att kritisera Kina då det kan ge konsekvenser för det ekonomiska samarbetet. Framförallt är EU väldigt splittrat på grund av att enstaka medlemmar har mottagit stora kinesiska investeringar, säger Jojje Olsson.

Gå gärna med i vår nystartade Facebook-grupp för att följa utvecklingen i Kina. Länk finns här. 

Bild: Jerry Morrison, Wikipedia Commons.

 

Av | 14 mars 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kina

Stakston: Marionettspel med media

Den kinesiska staten har en omfattande verktygslåda för att driva propaganda och kontrollera medier världen över.

Kinesiska mobilnät splittrar väst

Vissa regeringar drar sig för att släppa in ett företag med nära band till Kina i sin infrastruktur. Andra öppnar sina marknader för Huawei.

Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

Gui Minhais kollega öppnar bokhandel på Taiwan

Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.