75-årige örebroaren Seidou Issifou fri efter åtta år i togolesiskt fängelse

Av | 22 december 2017

I åtta år satt den 75-årige örebroaren Seidou Issifou fängslad i Togo. Hans hälsotillstånd blev allt mer akut efter en långvarig tortyr men nu benådas han av togolesiska myndigheter och är på väg till Sverige. – Det känns helt otroligt, jag saknar ord, det känns som om jag drömmer, säger dottern Wasila Seidou som under alla år tillsammans med familjen kämpat för hans frihet.

Strax efter lunch på torsdagen den 21 december så släpptes Seidou från det centrala fängelset i Lomé, efter att ha varit fängslad sedan den 12 april 2009.

Den sista tiden har hans hälsa försämrats drastiskt, bland annat som en följd av tortyrskador, vilket kan ha bidragit till benådningen.

Den togolesiska människorättsorganisationen ASSVITO uppger i ett pressmeddelande natten mot fredagen att de välkomnar frisläppandet, samtidigt som de påminner om att flera politiska fångar sitter kvar.

Vid flera tillfällen under åren har dottern Wasila Seidou hoppats och blivit besviken men nu ser ryktena ut att stämma.

– Nu är det bekräftat, det har funnits indikationer på att något är på gång, men jag har inte vågat tro på det innan. Det känns overkligt att snart är han här hos oss, säger Wasila Seidou på telefon.

Hennes far kom till Sverige och Örebro som politisk flykting på 1980-talet. Innan dess arbetade han inom militären i Togo. Han greps tillsammans med flera andra när han 2009 besökte sitt forna hemland.

En annan av de gripna var den togolesiske presidentens halvbror, som anklagades för att planera en statskupp. På hösten 2011 dömdes de fängslade till långa straff.

Domen fördömdes av omvärlden, som anklagade den togolesiska regimen för att göra sig av med oppositionella genom riggade rättegångar.

En av förklaringarna till att han benådas tror hans dotter Wasila Seidou är att Margot Wallstrom personligen engagerat sig i fallet.

Men utvecklingen i Togo under året kan också ha spelat in.

I grannländerna längs med Atlantkusten blåser förändringens vindar. I Gambia och Burkina Faso har presidenter bytts ut. Men i Togo stod tiden stilla ändå tills stora demonstrationer bröt ut under hösten.

Armén har skjutit skarpt mot demonstranter och flera har dödats i sammandrabbningar.

Togos nuvarande president Faure Gnassingbé är son till den förre presidenten Gnassingbé Eyadéma som avled 2005 efter att ha suttit vid makten i 38 år. Allt fler togoleser kräver nu presidentens avgång och att togoleser i diasporan ska få rätt att rösta i kommande val.

Under de åtta år som gått har den togolesiska dynastins svenske fånge även kommit att bli symbolen för förändringen som kom av sig.

I somras sa den fängslade Seidou Issifou till Blankspot i fängelset att ingen kunde svara på varför han hölls fängslad.

– Ingen här förstår varför jag är i det här fängelset, alla som granskat mitt fall har kommit till slutsatsen att jag är oskyldig och ska släppas fri. Det här är i grunden ett familjegräl inom Gnassingbé-familjen som förlorat sina proportioner. Om inte var är då bevisen?

När han i morgon landar på Arlanda står familjen redo att möta honom.

För Wasila Seidou känns allt overkligt. Åtta års kamp är över.

– Jag vet inte vad jag ska säga till honom, kanske bara krama honom och gråta, gråta glädjetårar.

** 

Blankspot lyckades tidigare i år ta sig in och träffa Seidou Issifou i fängelset ett reportage som publicerades i Expressen och här. Se också en kort film om Togos historia:

Av | 22 december 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Togo

Togo stänger ner tidningar för att ha kritiserat Frankrikes ambassadör

De togolesiska myndigheterna stängde i veckan ner tre tidningar i landet: Liberté, L’Alternative, och Fraternité.

Togos president sitter kvar – trots oppositionens protester

President Faure Gnassingbé gick efter helgens val ut med att han vunnit med 72 procent av rösterna. Men flera av hans motståndare pekar på rapporter om valfusk.

Valobservatörer stoppade i Togo

Faure Gnassingbe ställer upp i presidentvalet för en fjärde mandatperiod. Men människorättsorganisationer oroar sig inför lördagens val sedan valobservatörer stoppats.

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.