75-årige örebroaren Seidou Issifou fri efter åtta år i togolesiskt fängelse

Av | 22 december 2017

I åtta år satt den 75-årige örebroaren Seidou Issifou fängslad i Togo. Hans hälsotillstånd blev allt mer akut efter en långvarig tortyr men nu benådas han av togolesiska myndigheter och är på väg till Sverige. – Det känns helt otroligt, jag saknar ord, det känns som om jag drömmer, säger dottern Wasila Seidou som under alla år tillsammans med familjen kämpat för hans frihet.

Strax efter lunch på torsdagen den 21 december så släpptes Seidou från det centrala fängelset i Lomé, efter att ha varit fängslad sedan den 12 april 2009.

Den sista tiden har hans hälsa försämrats drastiskt, bland annat som en följd av tortyrskador, vilket kan ha bidragit till benådningen.

Den togolesiska människorättsorganisationen ASSVITO uppger i ett pressmeddelande natten mot fredagen att de välkomnar frisläppandet, samtidigt som de påminner om att flera politiska fångar sitter kvar.

Vid flera tillfällen under åren har dottern Wasila Seidou hoppats och blivit besviken men nu ser ryktena ut att stämma.

– Nu är det bekräftat, det har funnits indikationer på att något är på gång, men jag har inte vågat tro på det innan. Det känns overkligt att snart är han här hos oss, säger Wasila Seidou på telefon.

Hennes far kom till Sverige och Örebro som politisk flykting på 1980-talet. Innan dess arbetade han inom militären i Togo. Han greps tillsammans med flera andra när han 2009 besökte sitt forna hemland.

En annan av de gripna var den togolesiske presidentens halvbror, som anklagades för att planera en statskupp. På hösten 2011 dömdes de fängslade till långa straff.

Domen fördömdes av omvärlden, som anklagade den togolesiska regimen för att göra sig av med oppositionella genom riggade rättegångar.

En av förklaringarna till att han benådas tror hans dotter Wasila Seidou är att Margot Wallstrom personligen engagerat sig i fallet.

Men utvecklingen i Togo under året kan också ha spelat in.

I grannländerna längs med Atlantkusten blåser förändringens vindar. I Gambia och Burkina Faso har presidenter bytts ut. Men i Togo stod tiden stilla ändå tills stora demonstrationer bröt ut under hösten.

Armén har skjutit skarpt mot demonstranter och flera har dödats i sammandrabbningar.

Togos nuvarande president Faure Gnassingbé är son till den förre presidenten Gnassingbé Eyadéma som avled 2005 efter att ha suttit vid makten i 38 år. Allt fler togoleser kräver nu presidentens avgång och att togoleser i diasporan ska få rätt att rösta i kommande val.

Under de åtta år som gått har den togolesiska dynastins svenske fånge även kommit att bli symbolen för förändringen som kom av sig.

I somras sa den fängslade Seidou Issifou till Blankspot i fängelset att ingen kunde svara på varför han hölls fängslad.

– Ingen här förstår varför jag är i det här fängelset, alla som granskat mitt fall har kommit till slutsatsen att jag är oskyldig och ska släppas fri. Det här är i grunden ett familjegräl inom Gnassingbé-familjen som förlorat sina proportioner. Om inte var är då bevisen?

När han i morgon landar på Arlanda står familjen redo att möta honom.

För Wasila Seidou känns allt overkligt. Åtta års kamp är över.

– Jag vet inte vad jag ska säga till honom, kanske bara krama honom och gråta, gråta glädjetårar.

** 

Blankspot lyckades tidigare i år ta sig in och träffa Seidou Issifou i fängelset ett reportage som publicerades i Expressen och här. Se också en kort film om Togos historia:

Av | 22 december 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Togo

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Inga nya beslut om gemensam valuta för Västafrika

Deadline är satt till år 2020, men nu håller tiden på att rinna ut.

75-årige örebroaren Seidou Issifou fri efter åtta år i togolesiskt fängelse

I åtta år satt den 75-årige örebroaren Seidou Issifou fängslad i Togo. Hans hälsotillstånd blev allt mer akut efter en långvarig tortyr men nu benådas han av togolesiska myndigheter och är på väg till Sverige. – Det känns helt otroligt, jag saknar ord, det känns som om jag drömmer, säger dottern Wasila Seidou som under alla år tillsammans med familjen kämpat för hans frihet.

The people behind the uprising against the Gnassingbé Dynasty

Tensions heightened in August 2017 after bloody clashes between loyalists of the regime and the opposition. In September more blood is shed and an embarrassing incident involving fake news hit the regime. Blankspot’s Martin Schibbye visited Togo to take the pulse before the upcoming local elections in 2018 and the looming presidential election in 2020. In May, he met with members of the growing opposition, democracy activists, university professors and students.