Abiy Ahmed het kandidat till fredspriset – men får han det?

Av | 10 oktober 2019

Gissningarna om Nobels fredspris är återigen många – men Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed håller sig framme som en av favoriterna om den norska Nobelkommittén vill belöna ett mer traditionellt fredsskapande. Men vad talar för och emot att han också får priset?

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Detta talar för att han får priset:

1) Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed var arkitekten bakom förra årets fredsavtal mellan Etiopien och Eritrea. Efter två decennier av konflikt inledde Eritrea och Etiopien under sommaren 2018 en fredsdialog i syfte att normalisera relationerna och ett fredsavtal slöts. En dialog påbörjades även mellan Eritrea och Djibouti samt mellan Eritrea och Somalia.

2) Ett antal gränsövergångar mellan Eritrea och Etiopien, som möjliggjorde att människor och varor kunde passera gränsen öppnades strax efter freden. Flygplanslinjer öppnade mellan huvudstäderna och familjer på olika sidor av gränsen kunde återförenas efter lång tid. Avspänningen mellan länderna och inom Etiopien utgjorde inget mindre än en politisk jordbävning.

3) Abiy Ahmed har sedan dess även bett om ursäkt för de övergrepp hans eget parti utfört mot den egna befolkningen och inlett reformer för att demokratisera och även skapa fred inom landet mellan regioner och folkgrupper. Ett av de tidigare ökända häktena för politiska fångar är i dag ett konstmuseum.

4) Abiy Ahmed har också slutit fred med oppositionsgrupper som ONLF, OLF och G7-gruppen. Politiskt modiga beslut som fått dem att lägga ned sina vapen och kandidera till valet i maj 2020. Freden mellan Eritrea och Etiopien räddade också Etiopien från ett befarat sönderfall.

5) Sedan Abiy Ahmed svors in som premiärminister i april 2018 har regeringen benådat mer än 7000 politiska fångar, tillsatt landets första kvinnliga president och sett till så att hälften av ministrarna i regeringen är kvinnor. Den lag som tidigare förbjudit civilsamhället att jobba för mänskliga rättigheter är nu hävd.

6) Ett pris till Abiy Ahmed vore en signal om att omvärlden stöder de reformer och det fredsarbetet som sker. Det skulle kunna inspirera fler politiker och folkrörelser att göra mer för att stötta alla de nya demokratiska partier och organisationer som bildats i landet.

7) Fred och frihet på Afrikas horn kommer att gynna alla. Blir freden hållbar ger det stabilitet internt i Etiopien och öppnar upp nya möjligheter för situationen i Eritrea. Landet är nu av med sanktionerna och det finns inte heller några svepskäl för att hålla samvetsfångarna fängslade.

8) Ett fredspris till Abiy Ahmed kommer att sätta strålkastarljuset på andra demokratirörelser på kontinenten och fredsbyggande i regionen. Abiy Ahmed har även medlat framgångsrikt i Sudan. Om det går fortsatt bra i Etiopien kan det spilla över inte bara på Eritrea, utan även på flera av grannländerna. Ett fredspris till Abiy Ahmed medför också att valet i Etiopien i maj 2020 blir än mer historiskt laddat.

Detta talar emot att han får priset: 

1) Det är för tidigt. Fortfarande finns det risk för bakslag i Etiopien. Processen mot ett demokratiskt flerpartisystem är skör. Abiy Ahmed har själv stängt ner internet i perioder och nu larmar Amnesty om att journalister återigen fängslas.

2) Den senaste tiden har etniska konflikter eskalerat med tragiska konsekvenser som följd och tvingat omkring 2,4 miljoner människor på flykt inom landet.  De stora regionerna, Oromo och Ogaden, är fortfarande drabbade av svåra övergrepp och Abiy Ahmed anklagas för passivitet och ointresse för att lösa de uppblossande konflikterna.

3) Nyligen mördades landets arméchef i sitt hem och tre andra höga makthavare dödades i vad som beskrivs som ett försök till militärkupp. Etiopiens premiärminister har efter attentatet setts som vingklippt och påtagligt dämpad.

4) Den många gånger uppskjutna folkräkningen har skjutits upp ytterligare, på grund av bristande säkerhet. En aktuell folkräkning är viktig för att legitima val ska kunna hållas. Detta ses som ännu ett tecken på bakslag för den demokratiska processen.

5) Freden med Eritrea ifrågasätts allt oftare eftersom ”allt för lite hänt”. Badme är fortsatt ockuperat av etiopisk trupp och gränsen mellan länderna som tidigare var öppnad är nu stängd igen. Många trodde att freden mellan Etiopien och Eritrea förra sommaren skulle innebära en positiv utvecklingen i Eritrea vad gäller demokratiska fri- och rättigheter men det här ännu inte skett.

Av | 10 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopisk politiker kvar i häktet mot domstolens vilja

I veckan beslutade högsta domstolen i Oromiaregionen att Lidetu Ayalew skulle friges mot borgen. Men trots det sitter partiet EDP:s grundare kvar i häktet.

Amnesty högtidlighåller minnet av professor Mesfin Woldemariam

En av Etiopiens mest framstående människorättsförsvarare har gått bort. Amnestys Deprose Muchena skriver här en dödsruna över professor Mesfin Woldemariams liv och gärning.

Rättegången som avgör Etiopiens framtid

Flera etiopiska oppositionspolitiker åtalades för terrorism i veckan. Blankspot var på plats i domstolen för att följa vad som utvecklat sig till en bitter politisk strid.

Etiopiska journalister tilldelas svenskt journalistpris

2020 års Pen2Pen-stipendium tilldelas de två etiopiska journalisterna Temesgen Desalegn och Woubshet Taye.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.