Larmet inifrån förvaret: ”Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd.”

Av | 23 april 2020

Utvisningsstopp och en växande rädsla för corona har skapat en turbulent situation på landets förvar.

Larmet inifrån förvaret: ”Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd.”

Utvisningsstopp och en växande rädsla för corona har skapat en turbulent situation på landets förvar. Läs mer här: https://www.blankspot.se/larmet-inifran-forvaret-det-ar-trangt-vi-kan-inte-halla-avstand/

Publicerat av Blank Spot Project Torsdag 23 april 2020

På onsdagen i förra veckan meddelade Migrationsverket att en intagen på förvaret i Märsta hade testat positivt för coronaviruset. Mannen i 60-årsåldern blev isolerad från de andra intagna och avled senare på sjukhus.

Händelsen orsakade stor oro på förvaret och intagna larmade om att de inte kunde hålla distans till varandra och att förvaret borde sluta ta in nya personer. 

Runt om i Sverige utbröt efter detta hungerstrejker där de intagna krävde att få vänta på att bli deporterade i frihet med anmälningsplikt. 

– Jag är inte kriminell, jag har bara ansökt om asyl och kan komma varje dag och anmäla mig bara jag slipper ut härifrån. Jag är så rädd att det ska sprida sig inne på förvaret, säger en av de intagna som vill vara anonym.  

Nu svarar Migrationsverket att åtgärder vidtagits, men det är inte tillräckligt menar några av de förvarstagna som också filmat trängseln i datorsalen.

– Vi kan inte hålla avstånd till varandra, säger en annan av de intagna som också vill vara anonym.

Personer som Blankspot talat med berättar att de reagerat på att cheferna i medier pratat om olika åtgärder, medan situationen inne på förvaret förblivit densamma.  

– I köket där alla trettio värmer sin mat blir det fortfarande snabbt trångt under den 45 minuter långa lunchen och allt bröd ligger i en påse som alla tar ur. Det finns ingenstans att ta vägen. Om någon hostar på brödet eller fruktskålen, kan det smitta, säger en av de intagna. 

Dessutom pekar de på att nya personer fortsätter att komma till förvaret. 

– Om en släpps så kommer det in en ny. Vi känner oss rädda för att smittas av nya som kommer in. 

I datorrummet, där många tillbringar mycket tid, sitter datorerna nära varandra.

– De satte upp ett papper på väggen där det står att man ska tvätta händerna. Det är allt. Datorrummet är smutsigt, toaletterna likaså.

När de berättar för personalen om sin oro får de höra att det inte är så farligt.

– Personalen säger att vi är unga och friska. Men några har haft tuberkulos och flera har haft andra sjukdomar, sedan är vi inte bara oroliga för oss själva utan också för att vi kan smitta andra. Vi är också människor.

Migrationsverket skriver i ett mejl till Blankspot att de har förståelse för den oro som kan finnas och att de gör sitt ”yttersta för att vardagen ändå ska kunna fungera med alla de trygghetsåtgärder vi har satt in”. 

Migrationsverket pekar på att de tidigt, när epidemin bröt ut, gick över till portionsförpackningar av mat istället för buffé, införde extra städning av lokalerna och förstärkte sjukvårdsresurserna på förvaret i Märsta: ”bedömningen är att de förvarstagna har en god tillgång till sjukvård. Måndag till fredag har de möjlighet att, när de vill, träffa en sjuksköterska för bedömning av symtom”.

Samtidigt så minskade antalet platser från 172 till 120 och en avdelning stängdes för att kunna användas för intagna med symptom. 

I dagsläget finns enligt Migrationsverket ingen förvarstagen med symptom isolerad och ett intagningsstopp är infört på de enheter där de har haft förvarstagna med misstänkta symtom. Men något generellt intagningsstopp har inte varit aktuellt då ”Förvar bedöms som en av flera samhällsviktiga verksamheter för att upprätthålla den reglerade invandringen, vi fortsätter därför att fatta förvarsbeslut när det bedöms nödvändigt”.

De nya som kommer till förvaret får numera svara på frågor kring hälsan och om de uppvisar eller uppger sig ha förkylningssymtom isoleras personen och bedöms senare av sjukvården. 

Uppgifterna om trånga kök och fulla datorsalar tillbakavisas av Migrationsverket som skriver:

”Vad gäller din uppgift om hur nära de förvarstagna är varandra, så överensstämmer det inte med det vi ser. Det finns goda förutsättningar för de förvarstagna att hålla avstånd till varandra men det bygger givetvis även på individens eget ansvar. Vår uppfattning är att de förvarstagna agerar på ett bra sätt och undviker att ha nära kontakt med varandra i olika situationer”.

Not: I en tidigare version stod det att Migrationsverket ej ville ställa upp på intervju men det stämmer inte då de på grund av högt tryck gav skriftliga svar.

**

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan.
Som läsare försöker vi hjälpa dig att navigera i denna nya tid och vi hoppas ni har haft nytta av vår rapportering av 
vad vi sett som obevakade delar av pandemin.

Som du märkt är Blankspots journalistik fri för alla att läsa. r 70 kronor i månaden kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen. Genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende journalistik, du ger den även till din granne.

Av | 23 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Domstol i Österrike: Nedstängningen strider mot lagen

Brit Stakston skriver på plats i Österrike om reaktionerna på domstolens bitvis hårda kritik mot coronarestriktionerna och hur det påverkar nya beslut.

Stakston: Konsten att resa under en pandemi

Även om resmålet är en välbekant stad man besökt i många år är inget annat som vanligt.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.