Österrike: Den andra vågen är här

Av | 15 september 2020

Antalet coronasmittade per dag når nästan samma nivåer som i mars när landet var stängt. Nyligen har ett trafikljussystem introducerats för att åskådliggöra smittoläget i varje region – men det har redan fått kritik för att förvirra mer än vägleda.

Trafikljusets skala går i fyra steg. Från grönt som betyder liten risk till rött som innebär väldigt hög risk för smitta. Det är tänkt att medvetandegöra för boende i olika regionerna hur smittoläget är i deras distrikt.

Det är ett verktyg som arbetats fram de senaste månader av en ”trafikljuskommission” bestående av 19 personer som representerar regeringen, förbundsländerna och hälsoexpertis och som ska fungera rådgivande till regeringen.

Österrikarna har fått hör allt om detta system de senaste veckorna. Och i dag kunde så konceptet testas när nio regioner, inklusive huvudstaden Wien, på grund av ett ökat antal smittade förflyttade sig från gult läge till orange.

Färgbytet signalerar att det finns en hög risk för smitta och ska öka allas medvetenhet.

Parallellt har andra regioner förflyttat sig från grönt till gult varningsläge. Det orange stadiet innebär att smittspridningen inte enbart sker i kluster utan sker bredare och mer okontrollerat.

Men vilka åtgärder som varje färg innebär är otydligt och har stött på mycket kritik i landet.

På grund av den förvirring som råder har förbundskanslern Sebastian Kurz idag slagit fast att trafikljuset endast ska syfta till att varna och öka invånares medvetenhet. De specifika restriktionerna avgörs av regeringen eller respektive förbundslän där smittan ökar.

Österrikarna som hört om detta system hela sommaren är dock frågande över vitsen med trafikljusen om de inte förknippas med åtgärder.

Och att det är förvirrande är begripligt, på hemsidan där konceptet presenteras står det ännu tydligt att varje färg är förknippat med försiktighetsåtgärder som ska hjälpa invånarna.

I hela landet utökades också kraven på munskydd i måndags efter ett par dagars ökat antal smittade. Från att munskydd enbart har krävts i tåg och lokaltrafik, taxi, apotek och mataffärer gäller nu obligatoriskt munskydd i alla butiker oavsett storlek samt offentliga rum såsom skolor och statliga myndigheter.

Det innebär att till exempel restaurangpersonal återigen behöver bära mask och restauranger samt andra kvällslokaler stängs redan vid midnatt. Munskydd krävs även på bibliotek, museer och utställningslokaler. Skyddet av vårdinrättningar och sjukhus har också förstärkts med fler tester inom vården, hälso- och utbildningssektorn. Dessutom måste man uppge kontaktuppgifter för eventuell smittspårning.

Nya restriktioner har aviserats måndagen den 20 september.

Det spekuleras bland allmänheten och media om utvecklingen kan leda till ny ”lockdown” när trafikljussystemet växlar till rött, men regeringen har hittills avfärdat detta. De talar hellre om förstärkta säkerhetskoncept med åtgärder såsom utökad munskyddsplikt, stängda skolor, smittspårning och testning. Just frågan om klusteranalyser och snabbhet vid tester anges som viktiga nyckelmetoder.

Faktum är dock att hälsoministern Rudolf Anschober har lämnat in en reviderad version av coronaregleringarna till parlamentet för att få några förändringar godkända. Dessa berör bland annat trafikljuskonceptet och ett eventuellt omfattande utegångsförbud.

Men oppositionen är kritiska och vill ha längre tid för att se över förändringar men regeringen har gett en fyra dagar lång tidsfrist med hänvisning till smittoläget.

Den ökade smittspridningen har hittills upptäckts bland annat på skolor men har sitt ursprung i hemmiljön. De österrikiska skolorna öppnade för en vecka sedan och i Wien har redan 70 elever försatts i karantän. De har inte smittats i skolan utan i privata sammanhang inom familjen, men om en elev är smittad sätts hela klassen i karantän för att förhindra klusterspridning. En viss spridning börjar märkas på arbetsplatser samt i samband med besök på barer eller restauranger. Ett uppmärksammat fall rör en person som besökte en nattklubb och smittade 70 personer.

När någon konstaterats smittad i ens näromgivning eller genom kontaktspårningen ombeds man att testa sig och får sedan arbeta eller studera hemifrån under 10 dagar.

Blankspot har tidigare rapporterat om hur kultur- och evenemangsindustrin öppnat upp i Österrike med reservationer för smittoläget.

I fredags genomfördes den österrikiska ligastarten i fotboll och 10 000 åskådare firade säsongsstarten med att se på fotboll tillsammans. Under matchen mellan Rapid och Admira hördes fotbollsramsorna som vanligt även om fansen inte fick lämna sina platser eller ställa sig upp och heja fram sitt lag.

En lika stor gemensam fotbollsglädje kommer dock inte vara möjlig de närmaste veckorna.

I måndags infördes även begränsningar av antalet deltagare på evenemang på grund av smittoläget.

Det maximala antalet deltagare på evenemang med fasta sittplatser är sänkt till 3 000 personer och 1 500 personer inomhus. Privata såväl som offentliga evenemang utan fasta sittplatser justerades till max 50 personer inomhus eller 100 utomhus. Maxantalet av personer räknar inte in personalen för att genomföra evenemangen.

Oron är större för smitta för det som sker efter en fotbollsmatch när många samlas på barer för att fira eller sörja framgångar än på evenemangen.

Under gårdagen testades 764 positivt och idag får 49 personer intensivvård och 244 vårdas på sjukhus.

Totalt har man i Österrike haft 34 342 konstaterat smittade, 6 194 är aktivt smittade, 757 har avlidit och 1 364 508 har testats per den 15 september.

Schweiz, Tyskland, Belgien och Danmark har i veckan klassificerat Österrike som riskzon och avråder från icke-nödvändiga resor.

Läs mer:

För mer information om de olika åtgärderna och aktuell färg per region, se corona-ampel.

Av | 15 september 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Österrike: Den andra vågen är här

Antalet coronasmittade per dag når nästan samma nivåer som i mars när landet var stängt. Nyligen har ett trafikljussystem introducerats för att åskådliggöra smittoläget i varje region – men det har redan fått kritik för att förvirra mer än vägleda.

Så avslöjades de saudiska interneringscentren

Den etiopiska journalisten Zecharias Zelalem avslöjade i The Sunday Telegraph att hundratals migranter hålls inlåsta under avskyvärda förhållanden i saudiarabiska interneringscenter. Nu berättar han för Blankspot om hur det gick till.

Nu stänger Ungern gränserna – igen

Vid midnatt stänger Ungern sina gränser för turister på grund av ökad smittspridning i Europa. Men undantagen är flera.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.