Svar på frågor om texten kring hur det är att leva i Kabul

Av | 7 januari 2018

För en tid sedan bad vi på redaktionen Franz J Marty som bott i Kabul i tre år och rapporterat för oss det senaste året, om att skriva ner sina intryck av att bo i stormens öga.

Det blev en text om hur han upplever det att som västerländsk journalist att bo och verka i Kabul. En opinionstext märkt med förklaringen ”i en analyserande nyhetstext är slutsatserna skribentens egna”. Publiceringen har nu lett till många frågor om ”vad syftet är” och varför vi valt att publicera den.

Det korta svaret är: för att bli klokare tillsammans. För att förstå en komplex stad med hjälp av hans insikter.

För att höra en ny röst.

Eftersom Franz J Marty menar att mediebilden av Kabul inte stämmer med hans erfarenheter på marken så blir hans syn intressant. Han beskriver självmordsattackerna, fattigdomen och kampen för överlevnad.

Men skriver också att det inte är den krigszon som det ofta framställs som. Man dör troligtvis inte i samma stund man kliver av ett plan i Afghanistan.

Slutsatserna i texten är skribentens egna. Det är alltså inget reportage, det vill säga det är inte en text där han intervjuat afghaner om deras situation. Det gör han i andra texter och reportage. Analysen står för honom och han skriver utifrån sin situation vilket framgår tydligt.

Andra har dragit helt andra slutsatser vilket vi visat i andra reportage och vittnesmål som publicerats under året.

Sedan vi drog igång reportageserien om Afghanistan har har vi publicerat över 100 reportage och artiklar, livesändningar från Kabul och intervjuer från förvar.

Senast en kortfilm om en utvisad 9-åring.

Just nu pågår också en kommande reportageresa för att följa upp de utvisade och även arbete med en enkät där vi samlar fakta.

Just nu jobbar vi även intensivt med en artikel om en norsk Afghan som omkommit i landet.

Allt detta har varit möjligt eftersom många velat ha mer journalistik i ämnet. En fråga som var underbevakad ville vi tillsammans belysa. Förutom att rapportera om de utvisade så har vi via en korrespondent i Kabul försökt skildra Afghanistan som land.

Många menar nu att hans text inte tar med FN:s rapporter, situationen för utvisade hazarer eller konvertiter. Att den är oempatisk och värdelös och ja allt möjligt sägs om den. Alla verkar vilja plocka upp hans kastade handske och sätta honom på plats – men återigen det är en subjektiv opinionstext om hans intryck.
Skulle jag bett honom skriva om den och sagt att så som han känner och tänker är inte rätt? Att så får man inte tycka som han tycker? Ska vi bara publicera texter som blir  godkända av de engagerade för de utvisade?

Bland kommentarerna om texten jämförs han med pronazister som skriver om Berlin 1945.

Representanter från en NGO som samlar in pengar från aktivister i Sverige kräver att han ska vara tyst med orden, ”Shut The Fuck Up” * och i tråden skrivs utan bevis att reportern är köpt av europas regeringar.

Blankspot tror på att olika åsikter, eller olika syn på fakta, bäst bemöts i ett fritt meningsutbyte – inte genom att läsare eller berörda kräver censur för att man försöker gå bortom det svartvita och visa komplexiteten.

Självklart är en vardag i krig en annan typ av vardag än den Franz J Marty beskriver. Men detta framgår av hans text tycker jag.

När jag läste den kände jag att den ändå gav lite hopp. Om människans överlevnadsförmåga. Men självklart måste hans röst kompletteras med andras röster vilket också har skett och kommer att fortsätta att ske.

Förr skrev man ett genmäle, en egen text som sedan publicerades som replik men inte nu. Istället delar många den text de hatar och ger den enorm spridning.

Kanske är det dags att mitt i alla hårda ord glädjas över den lyx vi åtnjuter genom att kunna ta del av olika perspektiv på en fråga.

Glädjen över att tysta en röst som tycker annorlunda är kortvarig. Vi blir på sikt alla förlorare om all energi ska lägga på att tysta röster.

Jag har de senaste dagarna haft kontakt med många läsare och några av er är rejält besvikna. Men efter att ha förstått skillnaden på vad som är en krönika, opinionstext och en redaktionell text har också många förstått hur vi tänkt.

Därför väljer vi att publicera denna text om vår publicering även utanför Afghanistan-gruppen.

Jag förstår att många som läser och följer vår rapportering är känslomässigt berörda. Och om man bara vill läsa sådant som stryker en medhårs behöver man inte läsa och dela framför allt inte artikeln.

På sikt är det oerhört viktigt att vi på vår sajt har med olika röster och perspektiv. Att vår journalistik inte kan köpas så att vi bara skulle publicera artiklar som kräver ett stopp för utvisningarna.

Vill man ha ren aktivism och artiklar som enbart stödjer ens sak så är det bästa att stödja politiska partier eller rörelser.

Vill man ha journalistik så kan man fortsätta att stödja oss.

Vår rapportering om utvisningarna handlar också om så mycket mer än ”hur farligt Afghanistan är”. I den nyligen publicerade boken ”Utvisad” så framträder en bild av Sverige mer än om Kabul.
Om rättsosäkerhet, resursslöseri, familjer som splittras och svenska familjer som öppnat sina hem.

En väg framåt nu tänker jag är att Franz J Marty får svara på alla frågor och synpunkter från er läsare.  Skriv ner frågor på engelska i kommentarerna så skickar jag allt till honom. Så får han utveckla det ni vill veta mer om och försvara och förklara sig.

God fortsättning! 

/ Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot.

* Uppdatering 8 januari: I en tidigare version av texten hade uttrycket ”STFU” missuppfattats och tolkats som att skribenten av en person i Kabul uppmanades lämna landet. Detta är nu korrigerat till att han uppmanas att hålla käften då det är en förkortning av ”Shut the fuck up”.

Av | 7 januari 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.