Utvisade Musatafa Nauibi är tillbaka i Sverige

Av | 21 april 2018

Mustafa Nauibi, ”brottaren” som utvisades till Afghanistan i mitten av december 2016 och som Blankspot träffat i Kabul är nu tillbaka i Sverige.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Rejält omtumlad, men framför allt glad, efter ett par hektiska dygn landade han på Landvetter flygplats i Göteborg klockan 10:45 i torsdags.

– Jag har väntat på det här i 1,5 år, men de senaste dagarna har allt gått väldigt fort. Jag känner mig jätteglad, säger Mustafa Nauibi när Blankspot når honom på telefon knappt två dygn efter den efterlängtade återkomsten till Sverige.

Ända sedan deportationen med det omskrivna Luciaflyget i december 2016 har Mustafa Nauibi varit fast besluten om att återvända till Sverige.

I februari 2017, efter tre månader i Afghanistan, träffade Blankspot honom i Kabul.

Det var en orolig och rädd Mustafa, som redan hade fått uppleva flera otäcka sprängdåd i närheten av det hus där han hyrde ett rum tillsammans med ett par andra unga afghaner.

Han sov på en tunn madrass på golvet. På väggarna hängde hans brottningsdräkt i Örgrytes färger. Han var förtvivlad över att han nekats uppehållstillstånd i Sverige, men han hade inte gett upp.

Tvärtom pratade han redan då om återvändandet och hur det skulle kunna bli möjligt. Han skulle söka arbete i Sverige, och i slutet av mars kom beskedet han väntat på: Migrationsverket beviljade ett två år långt arbets- och uppehållstillstånd.

Mustafa Nauibi, som då befann sig i Kabul, begav sig till den iranska ambassaden och ansökte om ett nytt tremånadersvisum till Iran. Tredje gången gillt sedan utvisningen från Sverige, och förhoppningsvis även den sista, tänkte Mustafa när han satte sig på flyget till iranska huvudstaden.

– Alla kontakter har gått via den svenska ambassaden i Teheran. Ingenting har skötts från Kabul, berättar Mustafas ”svenska mamma” Lena Hummerhielm över högtalartelefonen från hemmet i Vänersborg, där hon tillsammans med Mustafa håller på att förbereda ett något försenat födelsedagskalas för återvändaren.

Sent i tisdags eftermiddag meddelade man från den svenska ambassaden i Teheran att tillståndet var klart. Och redan dagen efter, i onsdags, fick Mustafa Nauibi tid för att hämta ut det.

Mustafa Nauibi berättar att han tog emot tillståndet, och att han därefter rusade ut, jublande glad, från ambassaden. En flygbiljett bokades mer eller mindre på stående fot, och i torsdags förmiddag landade han alltså på Landvetter.

Bland dem som mötte honom på flygplatsen fanns Lena Hummerhielm och hennes make. Men också Mustafas nya arbetsgivare, som varit ett stort stöd genom hela visum- och ansökningsprocessen.

– Det var helt fantastiskt att se dem. En obeskrivlig nästan lite overklig känsla. Jag blev jätteglad och tappade kontrollen, kroppen började skaka och jag var tvungen att sätta mig ner, berättar Mustafa Nauibi.

En av de första att få gratulera honom var hans brottningstränare Thomas Svensson. I fredags kväll, när kompisarna i laget hade utomhusträning, dök Mustafa upp oanmäld. En uppgörelse som tränare Thomas och Mustafa kommit överens om i största hemlighet.

– Det blev en överraskning för kompisarna i laget. Alla blev tårögda, berättar Mustafa.

I fredags kväll, när kompisarna i laget hade utomhusträning, dök Mustafa upp oanmäld. Foto: Thomas Svensson.

Ända sedan utvisningen har familjen Hummerhielm och vännerna i Sverige kämpat för att det skulle lösa sig med ett arbetstillstånd för Mustafa. Utan att gå in på några detaljer berättar Lena att det varit en både lång och utdragen process.

– Det har varit jobbigt och tagit längre tid än vad vi trodde, säger hon.

– Vi är otroligt tacksamma för att Iran öppnar upp för afghanska flyktingar, så att de kan komma dit lagligt. Det är inte många länder som gör det längre.

Mustafa Nauibi säger att han känt sig tryggare, men också mer ensam, i Iran än i Afghanistan.

– I Iran har jag inte behövt vara rädd för explosioner. Samtidigt har jag blivit stoppad många gånger av den iranska polisen, och varit tvungen att visa upp pass och visum.

På måndag ska Mustafa Nauibi träffa sin nya arbetsgivare. Då ska han få mer detaljerad information om vad anställningen kommer att innebära. Arbetstillståndet är på två år och måste därefter förnyas.

Ända sedan utvisningen har familjen Hummerhielm och vännerna i Sverige kämpat för att det skulle lösa sig med ett arbetstillstånd för Mustafa. Foto: Urban Hamid.

Men allra först väntar alltså födelsedagskalas med svenska familjen. Om alla kommer blir det ett 25-tal personer, berättar Lena Hummerhielm.

Så vad längtar Mustafa Nauibi mest efter nu?

– Att få börja om igen med mitt vanliga liv. Att gå till brottningsträningen och få träffa alla kompisar igen. Nu behöver jag inte vara rädd längre.

 

Se intervjun som gjordes med Mustafa i Kabul våren 2017:

Av | 21 april 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.