”Swishjournalistik” och journalistikens trovärdighet

Av | 13 oktober 2018

I dagens Medierna belyser man begreppet ”swishmedier”. Brit Stakston reflekterar här i vad den nära relationen som en investerade hundring till ett reportage ger och om hur trovärdigheten till journalistik stärks genom dialogjournalistik. Framväxten av ”swishjournalister” ger en möjlighet att tydliggöra vad som skiljer journalistik från allt annat på nätet.

Blankspot har från första början haft en nära relation till läsarna och även undersökt många och olika sätt för att finansiera journalistik. För oss är en betalning via swish ett av flera sätt man kan stödja vår journalistik på. Att ”swishjournalistik” numera blivit något av det fulaste man kan ägna sig åt inom branschen är mer ett utslag för hur orolig branschen själv är för all den utveckling som sker på nätet i dag  – än att betalformen i sig inte skulle vara relevant och smidig för läsarna att använda sig av. Förr var man rädd för intresset för nätets dragningskraft – en gång i tiden gestaltat med jämförelsen av hur många som kollar på söta kattklipp. Nu oroar man sig för nya medieaktörer i alla dess former.

Otydliga publicister utan ett ansvarigt utgivarskap som inte följer de pressetiska regler kommer snabbt avslöja sig genom att bedriva något annat än klassiskt journalistiskt hantverk – men ytterst är det alltid upp till läsarna att välja vad de vill betala för.

Man blir ju inte journalist för att man kallar sig swishjournalist. Journalistiken får ju bara genom denna utveckling med en nära läsarrelation ytterligare en chans att stå upp för sitt hantverk, ge insyn i den redaktionella processen och därmed bygga trovärdighet.

Branschen och läsarna klarar av ett myller av olika medieaktörer.

Redaktionell integritet och swish

I inslaget i Medierna ställs frågor om att detta kan skapa en osund journalistik som leder till att man bara skriver om det som ger pengar. Mitt svar på den frågan kom inte med men jag betonade under intervjun dels den redaktionella integriteten dels att det är en utmaning för varje redaktion oavsett var de får sin finansiering ifrån via t.ex. Klarna, lösnummerköp eller skattsedeln. Att medier skriver mer om vissa frågor för att det ger mer klick har ju även det ofta sin orsak i en ekonomisk relation till annonsörer. Detta skiljer med andra ord inte traditionella medier från de redaktioner eller journalister som tar betalt via bland annat Swish.

De redaktionella avvägningarna är solklart en viktig fråga. Det krävs en hög redaktionell integritet som bottnar i den publicistiska idé man har. När man befinner sig i en verklighet där finansieringen till stor del kommer från aktivister som i fallet med vår reportageserie ”Uppdrag Afghanistan” måste vi ständigt tydliggöra inför läsarna vad som skiljer journalistik från aktivism.

För Blankspot är det exakt vad vår journalistik handlar om: Att i varje skede förklara vad vi gör och varför och har så gjort sedan starten 2015.

De så kallade swishjournalisterna å sin sida har ju en väldigt nischad redaktionell vinkel som läsarna efterfrågar. De som stöttar dem får exakt det de här individerna lovat dem att göra. Deras affärsidé startar utifrån ett uttalat läsarbehov för innehåll inom ett visst område ofta med en uttalad vinkel. Här blir crowdfundingen opinionsbildning. (Uppdaterat här diskuterar jag detta hos Publicistklubben apropå Ivar Arpis bokinsamling).

Från crowdfundingkampanjer via FundedbyMe till swish

Vi blev kända för vår crowdfundingkampanj för tre år sedan som slog nordiskt rekord i antal backare. Vi valde då svenska startupen FundedbyMe dels för att nå ut till en svensk digitalt intresserad publik och stötta en svensk tjänst dels valde vi bort Kickstarter som var mer känt men vår varumärkesbedömning var att en amerikansk tjänst som tog mer av bidragen skulle komma att kritiseras. Det vi märkte redan då var de olika behov alla läsare hade för att känna sig trygga med att betala online. Många valde att betala med kort via sajten där crowdfundingkampanjen låg, andra ville absolut betala via bankgiro, andra föredrog att betala via sms i en tid då Swish inte hade slagit igenom så brett ännu eller ville faktureras.

För fyra år sedan kände många sig inte heller bekväma med att behöva logga in på crowdfundingsajten via Facebook eller Linkedin. Vi tror det är avgörande att som medieföretag ha förmågan att avläsa nya betalmönster och behov hos läsare. Mikrobetalningar är en absolut trend likaså det faktum att en årslång prenumeration känns otidsenlig för många. Man vill ge ett bidrag för ett bra reportage eller en utlyst insamling och sen välja själv vilken relation man har till avsändaren.

Detta är bitvis utmanande eftersom du inte kan räkna dessa personer som prenumeranter vilket är en valuta för olika former av investeringar eller om vi väljer annonsörer längre fram. Blankspot är idag annonsfritt och utan betalvägg. Resonemangen bakom detta beslut kan ni läsa mer om här.

Vi har kontinuerliga insamlingar för olika reportagesatsningar. Längre eller kortare bevakningar. När vi drog igång en granskning av de ensamkommande från Afghanistan i december 2016 såg vi ett intresse för journalistik från Afghanistan och startade en insamlingskampanj för att kunna skicka ett team till Afghanistan. Blankspot är en liten medieaktör utan den sortens utrymme i budgeten att kunna addera x antal angelägna bevakningar. Vi ville göra denna bevakning men saknade resurser. Detta var första gången som vi tydligt lyfte fram Swish som betalform. Naturligtvis kunde man stödja journalistiken på alla andra sätt som vanligt men att 65 procent av svenskarna vid den tidpunkten hade Swish märktes. Man gillade det alternativet även om vi också fick stöd via bankgiro och kortinbetalningar via sajtens stödsida.

Transparens = leverans på det löfte man gett

I intervjun med Medierna följde frågor om vår transparens om vad pengarna går till och hur vi redovisar det. Dels tror jag att allt handlar om bidragsgivarens förväntningar och de bygger ju direkt på vad vi lovat. Dels handlar det om att leverera på det. Vi är väldigt tydliga med vad vi vill samla in till och hur mycket som behövs för att t.ex. kunna skicka ett team till Afghanistan.

Under Blankspots första år testade vi dessutom att i anslutning till större reportage detaljredovisa vad som lagts på löner för journalist, fotograf och redaktör samt kostnader för säkerhetsfrågor, visum, resor, hotell, fixare samt formgivning, webb och korrektur.  Det här ligger ju helt i linje med vår mission om att vilja förklara varför journalistik kostar vilket var en av våra huvudpoänger då i en tid då ingen ville betala för journalistik. Vi arbetar med att bygga förtroende för journalistik genom att visa hur man gör den och vad det är som kostar. Detta redovisas dagligen i dialog med oss i de facebookgrupper som finns till varje reportage.

Vår detaljredovisning av kostnader var hyfsat uppskattad men det var ett större intresse för detaljerna i Facebookgrupperna som de intresserade följde arbetet i. Detta är det stora värdet för våra läsarna att man får insyn i det journalistiska arbetet.

100 kr ger förväntan

Det finns en komponent som den direkta betalningen på en 100-lapp för ett reportage ger som inte nämns i reportaget trots att jag återkom till detta ett flertal gånger under intervjun. Det är relationen med en mycket förväntansfull läsare som redan börjar med den inbetalningen som görs till ett reportage. Det är det absoluta mervärdet som finns i de här nya omedelbara betalformerna. De skapar en närhet till redaktionen som inte fanns vid köp av ett lösnummer. Även det var en slags investering och stöd till journalistik. Ofta var man säkert hyfsat nöjd med det man köpte men oftast fanns inte den här djupare relationen mellan läsare och redaktion.

Vi kallar detta för deltagande dialogjournalistik. En nära dialog med läsarna före, under och efter arbetet med de olika reportagen. Reportrarna lägger under en reportageserie minst halva tiden på den här dialogen. Ofta i grupperna på Facebook men också under andra mötesformer, bland annat läsarmöten på redaktionen. Detta är prioriterat och har sin koppling till vår ambition med att bygga en folkrörelse för journalistik. Detta var utgångspunkten redan då för tre år sedan när vi såg det bubblande föraktet för medier. Vi är övertygade om att den nära läsarrelationen är en nyckel för att åtgärda ett sviktande förtroende för journalistiken och det är synd att den aspekten som börjar med en swishtransaktion inte fick utrymme i reportaget av Medierna.

För vår del tar sig vår nära läsarrelation bland annat uttryck i att vara flexibla med hur läsarna finner det mest smidigt att kunna bidra till vår journalistik. Idag tittar vi mer på insamlingar via Facebook och tror att det vore rätt att göra för viss del av vår verksamhet.

Allt om crowdfundingens möjligheter och utmaningar skriver jag om här hos Nordicom Crowdfunding. Möjligheter och utmaningar och även i ett kapitel i boken Utvisad som handlar om reportageserien om Afghanistan. I den kan man läsa mer om hur det är att driva medieföretag på detta sätt och chefredaktör Martin Schibbye skriver om det redaktionella arbetet med dialogjournalistik. Det finns fler texter av honom om detta bland annat under ett reportage till Eritrea och hur det är att arbeta med dialogjournalistik tillsammans med 1 200 elever som följer arbetet.

Här resonerar vi om den digitala folkrörelsen som byggs i en nära läsarrelation i en tidig video från det första året.

 

Vill du stödja Blankspot genom att swisha kan du göra det här.

Och vill ni veta mer om hur det är att jobba nära läsarna? Vi ger regelbundet kurser i det samt föreläsningar om crowdfunding. Kontakta [email protected]

Av | 13 oktober 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Medieutveckling

Stakston: Alla vill påverka – men helst inte granskas

I veckan har idén om en influencer som en quickfix på allehanda samhällsproblem ifrågasatts av allt fler. Det skriver Brit Stakston i en analys.

Stakston: Förbjud politisk annonsering på Facebook Zuckerberg

Det är dags för Facebook att välja väg menar Brit Stakston. Förbjuda politisk annonsering eller inse att plattformen är ett verktyg för nedmontering av demokratier.

Oro för övervakning– ändå köper vi allt fler uppkopplade prylar

Nu är den här. Brit Stakston har läst årets rapport om "Svenskarna och internet" och ser en ökad rädsla för övervakning.

Pengar som kostar mer än de smakar

Är Facebooks nya valuta en välståndsskapande mirakelkur? Eller en digital brukspatrons allomfattande boja?

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.