Vad lyckades och misslyckades Blankspot med under 2017?

Av | 4 januari 2018

Nu kickar vi igång 2018 med att reflektera över vad som fungerade och vad som fungerade lite sämre under året som gått.

I år tvingades 178 journalistkollegor att tillbringa nyår bakom galler. 52 journalister dog under sin yrkesutövning i fjol och angreppen på journalistiken är mer än bara rubriker.

Det bästa sättet att hedra dem är att vi som är fria fortsätter att rapportera.

Våra reportageserier handlar om mer än en enstaka publicering som snabbt kan falla i glömska. Journalistiken är en pågående process och för oss är Facebookgrupperna knutna till varje reportage oumbärliga för relationen med läsarna.

I facebookgrupperna arbetar vi med deltagande journalistik från olika delar av världen. Bidra gärna till reportagen med din kunskap och dina frågor.

Vi har under året satsat på mer rörligt material, utvecklat sajten, släppt vår första bok, lanserat Presspodden, genomfört en demokratidag, föreläst om nya medier, lanserat ett skol- och utbildningsmaterial på 20 skolor från Haparanda till Malmö och rapporterat från Gambia, Togo, Afghanistan, Eritrea, NepalTunisien,  Uzbekistan, med mera.

Vi har tusentals fler unika besökare per månad och över 18 000 följer oss på Facebook.

Under året som gått ökade vi också trafiken till sajten och engagemanget på vår Facebooksida växte mångdubbelt jämfört med 2016.

Engagemanget på vår Facebooksida växte mångdubbelt, till stor del drivet av rörligt material.

Vi står nu inför ett turbulent år som kommer att kräva mycket av oss som journalister men också av er som läsare.

Innan vi kickar igång 2018 låt oss se vad som fungerade och vad som inte fungerade under året som gått.

Fyll gärna på med era egna intryck i kommentarerna av vad ni gillade och vad ni tycker vi kunnat göra bättre.

Vi lyckades som bäst:

När vi bestämde oss för att köra all-in på Afghanistan istället för att dutta med flera olika reportage. Med våra begränsade resurser valde vi att satsade allt krut på att bevaka utvisningarna för att det gav oss en chans att visa hur vi vill jobba tillsammans med engagerade läsare. Reportageserien blev också en samtidsdokumentation av hur journalistiken återfår förtroendet genom att arbeta med det vi kallar för deltagande journalistik. Något vi från start haft som utgångspunkt från första början. 100-tals artiklar och reportage senare gjorde det också att vi startade ett förlag som gav ut sin första bok.

När vi inte gav upp om att bevaka ett av världens mest svårbevakade länder: Eritrea och efter en väntan på ytterligare nio månader fick vi ett nytt visum och kunde återvända för att söka fler svar.

När vi förutspådde utvecklingen i Togo och var på plats precis innan landet briserade i enorma demonstrationer.

När vi investerade i en utvecklare som dagligen lyfter sajten och vårt berättande flera steg.

När vi gav oss ut i landet och fick berätta om journalistikens och demokratins villkor för 1 100 elever och deras lärare. Och det bästa är att vi ska tillbaks till dem 2018.

Vi klantade oss också:

När vi i förtid publicerade de obekräftade uppgifterna om att en utvisad uppgavs ha omkommit. Fortfarande vet dock ingen vad som hänt honom.

När vi brände en massa tid och resurser på ett reportage som inte blev av och som kanske aldrig blir av och som vi inte heller kan berätta om.

När vi alldeles för ofta har för lite tid för att få ut allt bra som görs.

När vi missade deadline till en fond vi hade stora chanser att få bidrag ifrån.

När vi inte alls blev så personliga som vi tänkte i Presspodden. Vi ville berätta mer om hur det är att driva företag och vad som driver men oss men det är svårt att släppa våra olika offentliga roller. Men det blev bra ändå. Gästerna är grymma: In och lyssna!

Highlights summerade:

Vi blev mer rörliga:

Vi experimenterar gärna med nya berättarformer och format för att rapportera. Vi försöker allt mer att förklara komplicerade saker lite enklare. Här ett exempel från Togo om vem som kämpar för vad och varför:

Eller frågan om alla är lika nyhetsvärda:

Året avslutades också med en minidokumentär om en utvisad:

Och en trailer för vår kommande satsning.

Vi bjöd in er:

– Vi genomförde en heldag om medier och journalistik på Scala teatern. Alla samtal finns i vår YouTube-kanal som vi rekommenderar att man prenumererar på. Två high-lights av alla de spännande samtalen om demokrati och journalistik. Här om populism med statsvetaren Jan-Werner Müller som skrivit den aktuella boken ”Vad är populism”:

Och om hur medier ska återfå sin trovärdighet med Sofia Wadensjö-Karén:

Under året fortsatte vi även med våra medlemsmöten på redaktionen kring ämnen kopplade till reportage eller aktuella ämnen. Vi intervjuade Julia Wiraeus om vad som sker i Indien.

På dessa meet-ups är det alltid lika inspirerande att träffa de som valt att stötta oss.

Vi uppmärksammades:

Vi belönades med pris för vår återvärvningskampanj i INMA awards i kategorin Best Practice. En ära då det är ett pris som ofta beskrivs som motsvarigheten till Oscarsgalan för mediebranschen.

Vi nominerades också i kategorin årets digitala tidskrift – populärpress på Tidskriftsgalan och vi fick Martin Luther King-priset. Vi uppmärksammas också internationellt för hur vi jobbar med läsarfinansierad journalistik.

Vi var i Almedalen

Vi var på plats med ett antal åtaganden. Bäst var mötet med Fler Unga om Almedalen som påverkansarena och Riksteaterns Kalityföreställning som Martin Schibbye turnerat med under våren. Under 2018 ses vi i Almedalen igen.

Vi var på Bokmässan

Mycket diskussioner innan och under men för oss var valet enkelt. Klart att vi ska vara där. Mötet med nya och blivande Blankspottare gav energi och inspel till pågående och kommande reportage. Under 2018 ses vi på Bokmässan igen.

Vi lanserade en podd:

Vi lanserade Presspodden och har haft fantastiska gäster som Ane Brun, Fredrik Wikingsson, Mia Törnblom, Patrik Lundberg, Karin Linder, Lisa Bjurwald, Patrik Hadenius, Sofia Wadensjö Karén, Cilla Benkö, Johannes Klenell, Magnus Betnér och Ida Östensson. Presspodden görs i samarbete med Pressbyrån. Prenumerera gärna

Vi blev ett förlag:

Vi gav ut boken Utvisad om utvisningarna och om vårt sätt att arbeta med journalistik. Under våren kommer den att följas av flera om Togo, Eritrea och andra ämnen.

Vi lärde oss av unga:

I samtalen med de unga som deltar i skolprojektet lär vi oss så mycket om synen på journalistik, demokrati och deras förväntan på medier. Detta utforskande hoppas vi ska märkas i hur vi förpackar vårt material under året som kommer.

Vi tänkte om:

Vi försöker ständigt ifrågasätta allt vi gör och våga tänka. Från första början, trots att vi startade en utrikesreportagesajt, har vi fått önskemål om att ”ni måste ge er ut i Sverige”. Nu gör vi det. Vi upplever att vår samtid kräver det. Så följ oss runt om i landet på vår 340 mil långa resa inspirerade av Nils Holgerssons underbara resa. Möt oss i reportageserien ”Verkliga Sverige”.

Varmt välkomna till ett tredje år med oss – tillsammans kan det bli vårt bästa. I skrivande stund är två team på väg ut i världen för att ge människor en röst och bära hem berättelser. Det bästa från den senaste Eritrea-resan kommer också under 2018. Årets första artikel blev nyheten om att Etiopien planerar att släppa flera politiska fångar.

Du som gillar oss sitter på nyckeln till att vi ska bli fler blankspottare. Ju fler vi blir desto mer resurser vilket i sin tur leder till än mer journalistik. Fler reportrar kan täcka fler ämnen, fler granskningar och sätta ljus på fler frågor.

För om läsarna inte vill betala för journalistiken – vem ska då göra det?

Tack för att du bidragit.

Allt det vi berättat om här ovan har du bidragit till.

Och kom ihåg berätta om oss för andra.

Av | 4 januari 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Ny handbok för personlig säkerhet på farliga uppdrag

Blankspot stärker journalisters säkerhet genom att tillsammans med Metis Services och journalisten Joakim Medin sammanställa erfarenheter i en unik handbok.

Seminarium: 18 år i fångenskap

Vad kan en bok betyda för en människa i fångenskap? Ett möte mellan Ingrid Betancourt, ex-politikern som satt fånge hos colombianska gerillan, hjärtläkaren Fikru Maru, som släpptes ur etiopiskt fängelse 2018 och journalisten Martin Schibbye som också han satt fängslad i Etiopien.

Lyssna på Martin Schibbye – live och som ljudbok

Den 27 oktober, på Dawit Isaaks 55:e födelsedag, släpper Offside Press Martin Schibbyes recensenthyllade Jakten på Dawit som ljudbok, med Martin själv som inläsare.

Välkomna alla nya Blankspottare!

Efter årets bokmässa kan vi stolt välkomna en hel drös med nya prenumeranter.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.